Sykloni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee luonnonilmiötä sykloni. Samannimisestä laitteesta katso sykloni.
Hurrikaani Catarina oli myös sykloni, avaruudesta kuvatuna esiintymisvuotenaan maaliskuussa 2004.

Sykloni on voimakas matalapaine, jonka ympärillä ilma virtaa pohjoisella pallonpuoliskolla vastapäivään ja vastaavasti eteläisellä pallonpuoliskolla myötäpäivään. Suurin osa lauhkean ilmastovyöhykkeen lumi- ja vesisateista tulee syklonien mukana.

Terminologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet meteorologiset ilmiöt, kuten hurrikaanit ja tornadot, ovat luonteeltaan sykloneita.[1] Nimet riippuvat niiden maantieteellisestä sijainnista:[1][2]

Syklonin voimakkuuden määrittävä asteikko ei ole sama ympäri maailman. Jokaisella trooppisia sykloneja tutkivalla ja niistä varoittavalla keskuksella on oma asteikkonsa, jonka kullakin luokalla on vielä omat rajatuulennopeutensa.

Syklonien syntyolosuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nämä luonnonolosuhteet tarvitaan (tai lähes kaikki näistä), jotta trooppinen sykloni voisi syntyä:

  • Veden lämpötila vähintään 26,5 °C vähintään 50 metrin paksuisessa vesikerroksessa
  • Ilman riittävä jäähtyminen pinnasta noustessa, jotta syntyisi riittävä konvektio eli ilman nousu- ja laskuliike
  • Riittävästi ilmankosteutta etenkin troposfäärin ala- ja keskiosassa ruokkimaan syklonin valtavaa kosteuden tarvetta
  • Tuuliväänne eli ilmakerrosten välisen tuulen suunnan ja nopeuden eron pienuus, ettei kokonaisuus hajoa jo ennen kunnolla muodostumistaan
  • Vähintään 555 kilometrin etäisyys päiväntasaajalta, jotta Coriolis-voima kääntäisi tuulet puhaltamaan kehämäisesti
  • Ennestään olemassaoleva matalapaine tai muu säähäiriö, jonka yhteyteen trooppinen sykloni kehittyy[3]

Useimmat suomalaiset meteorologit pitävät sanaa sykloni ontuvana käännöslainana, ja puhuvat sen sijaan matalapaineesta tai tarvittaessa esim. ”liikkuvasta matalapaineesta”. Muun muassa Ilmatieteen laitos ei käytä sitä yksinään lainkaan, ainoastaan ilmauksissa ”trooppinen sykloni” (eli Intian valtamerellä esiintyvä trooppinen hirmumyrsky) ja joskus ”mesosykloni” (mieluummin mesomatalapaine).

Syklonien syntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syklonit syntyvät napa- eli polaaririntamassa, joka sijaitsee Atlantin valtamerellä 35° ja 70° leveyspiirin välillä. Leveyspiiri vaihtelee vuodenajan mukaan ja on talvella etelämpänä kuin kesällä. Polaaririntama on kylmän ja lämpimän ilmamassan kohtauspaikka. Siellä syntyy pyörteitä jotka ovat lähemmin tarkasteltuna aina samankaltaisia: nopeasti liikkuva eteläinen lämmin ilmamassa pyrkii työntymään hitaan ja jähmeän kylmän ilmamassan puolelle tehden siellä eräänlaisen kielekkeen.

Ilmanpaine-erot ovat erisuuruiset ilmamassojen välillä ja sen lisäksi länsituulet työntävät tämän kielekkeen liikkeelle. Raskaampi kylmä ilmamassa pyrkii pääsemään lämpimän ilmamassan alle samalla kun lämmin ilmamassa kohoaa ylöspäin loivasti. Kylmän ja lämpimän ilmamassa kohtauspaikassa on sateista. Koska lämmin kieleke kohoaa loivasti kylmän ilmamassan päälle, ovat sateet silloin laaja-alaisia.

Kun sykloni lähtee liikkeelle itään päin, tuo se mukanaan sadetta ja samalla trooppista kosteutta ja lämpöä. Jossain vaiheessa kylmän ilmamassan vauhti hiipuu ja lämpimän ilman kielekkeen takana porskuttava kylmä ilmamassa tulee jyrkästi päin lämmintä ilmaa, joidenka kohtauspaikassa esiintyy usein puuskaista tuulta ja ukkosta kesäisin. Takaa tuleva kylmä ilma työntää lämpimän ilman kokonaan pois maan tuntumasta ja lämmin ilma sataa kosteutensa pois viimeistään siellä.

Syklonien aiheuttamat tuhot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmishenkien menetyksessä mitattuna pahin tunnettu trooppinen sykloni oli vuonna 1970 matalassa jokisuistossa sijaitsevaan Bangladeshiin iskenyt Bholan sykloni 1970, joka tappoi peräti 300 000–500 000 ihmistä.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hurricane, cyclone, typhoon, tornado – what’s the difference? South Coast Sun. 30.9.2019. Arkistoitu 21.5.2020. Viitattu 21.5.2020. (englanniksi)
  2. Khadka, Navin Singh: Hurricanes, typhoons and cyclones: What's the difference? BBC News. 14.9.2018. Viitattu 21.5.2020. (englanniksi)
  3. Rinne, Joanna: Hurrikaani, taifuuni, sykloni – mikä se on? Foreca. 15.9.2017. Arkistoitu 20.9.2017. Viitattu 20.9.2017.
  4. Dolce, Chris: The Storm that Killed 300,000 Hurricane News – Weather.com. 25.4.2014. Arkistoitu 13.10.2017. Viitattu 20.9.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]