Smaragdi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hiomaton smaragdi

Smaragdi on silikaattimineraali beryllin vihreä värimuunnos. Se on jalokivi ja sitä käytetään korukivenä. Beryllien kemiallinen kaava on Be3Al2Si6O18. Smaragdin vihreä väri aiheutuu pienestä määrästä kromia ja joskus vanadiinia.[1] Sen nimi on peräisin latinan sanasta smaragdus, joka puolestaan tulee kreikan sanasta σμάραγδος (smáragdos).[2] Arvokkaimpien smaragdien väri on puhtaan ruohon vihreä, mutta täysin puhtaat ja virheettömät smaragdit ovat harvinaisia. Oikean värinen sulkeumia täynnä oleva kivikin on arvokkaampi kuin puhdas, mutta haalea kivi.kenen mukaan?

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smaragdia löytyy yleensä metamorfisista kivistä. Varhaisimmin sitä löydettiin Egyptistä. Nyttemmin smaragdia on löydetty myös Kolumbiasta, Venäjältä, Etelä-Afrikasta, Nigeriasta, Ghanasta, Tansaniasta, Namibiasta, Pakistanista, Afganistanista ja Suomesta[3]

Suomen suurin smaragdi on löydetty 1970-luvun lopulla Kauhajoelta. Se löytyi pegmatiitissa. Kiteen pituus on 65 mm ja paksuus kiteen päästä mitattuna 9 mm. Jalokivi tunnistettiin virallisesti smaragdiksi vasta kesällä 2018.[4]

Työstäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiottuja smaragdeja.

Smaragdien hiontaan käytetään joskus erityistä smaragdihiontaa, joka on malliltaan porrashiontaa.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. David C. Cook & Wendy L. Kirk: ”Berylli: jalokivimuunnokset”, Mineraalit ja jalokivet, s. 237. Suomeksi julkaissut Gummerus Kustannus Oy. Suomentanut Kalle Taipale. Gummerus, 2009. ISBN 978-951-20-8083-0.
  2. Fernie, W. T.: Precious Stones for Curative Wear. John Wright & Co., 1906.
  3. Mineralia kiviharrastajan kuvalehti 2/2018 Viitattu 28.11.2023
  4. Hietala, Satu & Valkama, Jorma: Suomen suurin smaragdilöytö tunnistettiin. Mineralia, 2018, nro 2, s. 4–7. Tampereen Kivikerho ry.
  5. Rudolf Ḋuda & Luboṥ Rejl: ”Smaragdi”, Jalokivien maailma, s. 46–49. Tšekinkielinen alkuteos, suomennettu saksankielisestä laitoksesta. Suomentanut Kalle Taipale. WSOY, 1998. ISBN 951-0-22706-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.