Zoofilia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Veistos Intian Khajurahossa sijaitsevassa temppelissä.

Zoofilia (kreik. ζῷον ’eläin’ + φιλία ’rakkaus’) eli eläimiin kohdistuva seksuaalinen parafilia[1], jossa ihmisen seksuaalinen mielenkiinto kohdistuu eläimiin. Tabuluonteisuutensa vuoksi ei ole varmaa tietoa, kuinka yleistä zoofilia on, mutta joidenkin tutkimusten mukaan se voi olla jopa yhtä yleistä kuin homoseksuaalisuus.[2][3][4]

Suomen rikoslaista eläimiinsekaantuminen poistui vuonna 1971.[5] Se voi silti olla eläinsuojelulain perusteella tuomittavaa eläinrääkkäyksenä. Vuoden 1889 rikoslaissa zoofiliaa koskeneet määräykset sisältyivät siveellisyysrikoksia koskeneen 20. luvun 12. pykälään.[6] Kuitenkin vuonna 1734 voimaan tullut Rakennuskaari, joka kielsi poikien ja nuorukaisten käydä paimenessa eläimiinsekaantumisen ehkäisemiseksi oli periaatteessa siltä osin voimassa Suomessa vielä 1990-luvulla.[7]

Suhtautuminen zoofiliaan on vaihdellut eri kulttuureissa. Juutalais-kristillisen kulttuuri- ja uskontoperinteen alueella eläimeen sekaantumista on aiemmin pidetty syntinä ja raskaana rikoksena, josta on usein rangaistu jopa kuolemalla. Suomessa se oli 1700-luvulla yksi yleisimmistä kuolemantuomion syistä. Zoofilia olikin ainoa seksuaalisen poikkeavuuden muoto, jonka olemassaolo selkeästi tiedostettiin vanhassa suomalaisessa kansankulttuurissa. Nykyisin zoofiliaa saatetaan valtamediassakin pitää sairaalloisena ilmiönä tai eläinsuojelullisena ongelmana, vaikka kyse on pikemminkin hiljaisesta seksuaalisesta vähemmistöstälähde?. Joidenkin tutkimusten mukaan (muun muassa kuuluisat Kinseyn raportit Yhdysvalloissa 1950-luvulla) zoofiiliset kokemukset ovat silti ihmisillä melko yleisiä.[8] Varatuomari Kullervo Kemppinen on tulkinnut lainsäätäjän jyrkän suhtautumisen eläimiin sekaantumiseen ja muihin siveellisyysrikoksiin johtuneen uskonnollisten syiden ohella myös rotuhygienisistä uskomuksista ja osittain jopa suoranaisesta taikauskosta. Vielä Ruotsin vuoden 1734 lain rikoskaaressa säädettiin eläimiin sekaantumisesta kuolemanrangaistus.[9]

Ennen zoofilia koettiin muiden seksuaalisten poikkeamien tavoin ihmisen häiriöksi tai mielenterveyden poikkeamaksi. Uudessa psykiatrian diagnostisessa käsikirjassa (DSM) kuitenkin erotetaan seksuaalinen mieltymys ja mielenterveyden häiriö toisistaan selkeästi: "henkilö, jolla on erikoinen seksuaalinen mieltymys (siis esimerkiksi seksuaalinen kiinnostus eläimiä kohtaan) ei ole sairas tai tarvitse hoitoa, ellei hänen taipumuksensa ole pakkomielteinen tai vahingollinen joko hänelle itselleen tai muille"[10]tarvitaan parempi lähde.

Zoofiliaa pidetään yleisesti tabuna, joten siitä ei juuri keskustella julkisuudessa tai mediassa. Tabuluonteisuutensa vuoksi zoofiliaan liittyvät uutisartikkelit tai keskustelut ovat myös hyvin stereotyyppisiä, yksipuolisesti kategorisoivia ja sisältävät epävalideja tai vahvasti ennakkoasenteellisia argumentteja[11][12].

Uskontojen näkökulmia zoofiliaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhan testamentin suhtautuminen zoofiliaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raamatun Vanhassa testamentissa sanotaan eläimiin sekaantumisesta seuraavaa:

 • 2. Moos. 22:18: ”Jokaista, joka sekaantuu eläimeen, rangaistakoon kuolemalla.”
 • 3. Moos. 18:23: ”Älä sekaannu mihinkään eläimeen, ettet siten itseäsi saastuttaisi. Älköönkä nainen tarjoutuko eläimelle pariutuaksensa sen kanssa; sellainen on luonnonvastaista.”
 • 3. Moos. 20:15–16: ”Jos mies sekaantuu eläimeen, rangaistakoon hänet kuolemalla, ja se eläin tappakaa. Ja jos nainen ryhtyy eläimeen, mihin tahansa, pariutuaksensa sen kanssa, niin surmaa sekä nainen että eläin; heidät rangaistakoon kuolemalla, he ovat verivelan alaiset.”

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Matti Huttunen: Sukupuoliset kohdehäiriöt (pedofilia ja muut parafiliat) Terveyskirjasto. Duodecim Kustannus Oy. Viitattu 13.11.2015.
 2. Understanding beastiality and zoophilia (2002). ISBN 0-9716917-1-1. Hani Miletski.
 3. Dearest pet on bestiality (1994). ISBN: 0-86091-462-3. Midas Dekkers.
 4. D. Richard Laws and William T. O'Donohue. Books.Google.co.uk, Sexual Deviance, page 391. Guilford Press, 2008. ISBN 978-1-59385-605-2..
 5. http://yliopistolehti.helsinki.fi/yl14art.htm#a6
 6. Otavan iso tietosanakirja (2. painos), osa 2, palsta 866. Helsinki: Otava, 1962.
 7. Teemu Keskisarja: Kyynelten kallio – Kertomuksia seksistä ja väkivallasta, s. 135–136. Siltala, 2011.
 8. ISBN 978-1-55753-412-5 Bestiality and Zoophilia: Sexual Relations with Animals. Anthony L. Podberscek, Andrea M. Beetz.
 9. Kullervo Kemppinen: Lakitiedon pikkujättiläinen, s. 671. Porvoo-Helsinki: WSOY, 1985. ISBN 951-0-12586-5.
 10. Seksualistin päiväkirja: Eläinseksin kriminalisoinnille ei ole perusteita seksualisti.blogspot.fi. Viitattu 11.10.2015.
 11. Improbable research: bestiality saddled with the wrong image
 12. Why would anyone want to have sex with an animal? The psychology of bestiality

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Zoofilia.
Tämä psykologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.