Zeta Leporis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Zeta Leporis
Fyysiset ominaisuudet
Näennäinen kirkkaus 3,55 mv
Absoluuttinen kirkkaus 1,89 Mv
Valovoima 15 aurinkoa
Massa 2 M
Säde 1,7 R
Astrometriset ominaisuudet
Tähdistö Jäniksen tähdistö
Etäisyys 70,2 valovuotta
Säteisnopeus ~202 km/s

Zeta Leporis (ζ Lep / ζ Leporis) on 70,2 valovuoden päässä oleva valkea tähti Jäniksen tähdistössä, joka näkyy vain osittain Suomessa. Tähden näennäinen kirkkaus on 3,55, eli se näkyy paljain silmin. Tähdeltä on löydetty lähellä tähteä kiertävä pölykiekko, jonka pölyn uskotaan olevan peräisin törmäyksissä hajonneista asteroideista ja meteoroideista.

Zeta Leporis on spektrityypin A2-3Vann pääsarjan tähti, jonka absoluuttinen kirkkaus on 1,89. Zeta Leporiksen luminositeetti on 15 Aurinkoa ja massa 2 Aurinkoa, säde 1,7 Auringon verran. Zeta Leporis saattaa olla spektroskoppinen kaksoistähti, mutta varmaa se ei ole. Tähti pyörii nopeasti, vauhdilla ~202 km/s. Tähti on nuori, noin 100 miljoonaa vuotta, mutta se voi olla välillä 50-500 miljoonaa vuotta.lähde? Lämpötilaltaan Maata vastaava etäisyys on noin 3,9 AU:n verran tähdestä[1].

Asteroidivyöhyke[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aurinkokunnan asteroidivyöhyke
Zeta Leporisin oletettu asteroidivyöhyke

Vuonna 1983 tähdeltä löydettiin ympäröivää pölyä, jonka pääteltiin ulottuvan 12,1 AU:n päähän tähdestä. Pöly on harvinaisen kuumaa ja lähellä tähteä, jos vertaa moniin muihin tähtiä kiertäviin pölykiekkoihin[2]. Sen arvellaan syntyneen törmäilleistä asteroideista. Tämä on päätelty siitä, että pöly pysyy "hengissä" laskelmien mukaan noin 20 000 vuotta. Asteroidivyöhykkeeksi arvioidun alueen etäisyys on 2,1–6 AU keskustähdestään. Pölyä on noin 2,5 AU:n päässä tähdestä runsaasti, koska pöly lämpiää 340 K:n lämpötilaan eli noin 67 celsiusasteeseen. Siellä arvioidaan olevan asteroideja suunnilleen puolen Kuun massan verran eli noin 200 kertaa niin paljon kuin Aurinkokunnan asteroidivyöhykkeessä. Massa on silloin 3[2]-4 E 23 kilogrammaa. Vyöhykkeen iäksi arvioidaan 300 miljoonaa vuotta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]