Zahar Prilepin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Zahar Prilepin (ven. Заха́р Приле́пин, oikea nimi Jevgeni Nikolajevitš Prilepin, ven. Евге́ний Никола́евич Приле́пин; s. 7. heinäkuuta 1975, Ilinkan kylä, Rjazanin oblasti) on venäläinen kirjailija, kielitieteilijä, toimittaja ja poliitikko. Hän oli kansallisbolševistisen puolueen jäsen vuodesta 1996 puolueen lakkauttamiseen saakka.

Sittemmin Prilepin oli kansalliskonservatiivisen Totuuden puolesta (ven. За правду, Za pravdu) -puolueen johdossa, kunnes se liittyi sosiaalidemokraattiseen Oikeudenmukaiseen Venäjään tammikuussa 2021.[1]

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zahar Prilepin on opettajaisän ja sairaanhoitajaäidin poika. Hän suoritti opintonsa filologisessa eli kielitieteellisessä tiedekunnassa Nižni Novgorodin valtionyliopistossa. Hän oli komentajana OMON-joukoissa ja mukana taisteluissa Tšetšenian sodassa vuosina 1996–1999.

Prilepinin ensimmäiset kaunokirjalliset työt julkaistiin 2003 kirjallisuuspainotteisessa sanomalehdessä Den' literatury. Siitä lähtien hänen töitään on ilmestynyt useissa eri sanomalehdissä, joista mainittakoon Literaturnaja gazeta, Limonka, Na kraju ja Generalnaja linija, mutta myös aikakauslehdissä Sever, Družba narodov, Roman-gazeta ja Novyi mir. Hän toimi kansallisbolševistisen puolueen äänenkannattajan, Nižni Novgorodissa ilmestyvän Narodnyi nabljudatelin päätoimittajana. Hän osallistui nuorten kirjailijoiden seminaariin MoskovaPeredelkinossa helmikuussa 2004 ja IV, V ja VI nuorten venäläiskirjailijoiden foorumiin Moskovassa.

Prilepin oli yksi kansallisbolševistisen puolueen Nižni Novgorodin alueosaston johtajista ja otti osaa lukuisiin toimintoihin. Huomattavimpana näistä hän osallistui Erimielisten marssiin Nižni Novgorodissa 24. maaliskuuta 2007, minkä seurauksena hän joutui pidätetyksi samoin kuten lukuisat Toinen Venäjä -oppositioryhmittymän aktivistit. Vuonna 2021 hänet valittiin Venäjän Valtioduuman jäseneksi Oikeudenmukainen Venäjä-puolueen ehdokkaana, mutta hän luopui edustajapaikasta Dmitri Kuznetsovin hyväksi. Puoluetoimintansa ohella hän on toiminut Politiikan uutistoimiston Nižni Novgorodin aluetoimituksen päätoimittajana.

Zahar Prilepin on naimisissa ja hänellä on kolme lasta.

Prilepinia vastaan tehtiin autopommi-isku 6. toukokuuta 2023 Nižni Novgorodin alueella. Iskussa kuoli ukrainalainen LPR:n veteraani Aleksandr Šubin, joka ajoi autoa. Prilepin haavoittui vakavasti. tutkintakomitean mukaan auto räjäytettiin kauko-ohjatulla pommilla, ja epäilty Aleksandr Permjakov, Donetskin alueen asukas, otettiin kiinni hänen tullessaan metsästä. SKR:n mukaan epäilty on jo tunnustanut toimineensa Ukrainan salaisen palvelun käskystä.[2][3] Venäjän ulkoministeriö syytti Ukrainan turvallisuuspalvelua, jonka se katsoo olevan mediaa ja toimittajia vastaan käydyn terrorikampanjan takana. Täten isku on yhdistetty Darja Duginan ja Vladlen Tatarskin murhiin ja pommi-iskun yritykseen Konstantin Malofejevia vastaan.[4]

Kirjoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Boris Sokolov -palkinto (2004)
 • Literaturnaja Rossija -lehden palkinto (2004)
 • Roman-Gazetan palkinto kategoriassa « Révélation » (2005)
 • Evrika-kunniapalkinto (2006)
 • Ehdolla Natšionalnyi Bestseller -palkinnon saajaksi (2005 ja 2006)
 • Ehdolla Russkij Buker (Booker) -palkinnon saajaksi (2006)
 • Natsionalnyj bestseller -palkinto (2008) teoksella Greh[5].
 • Super natsbest eli Vuosikymmenen natsionalnyj bestseller -palkinto (2001-2010) teoksella Greh[6].
 • Ehdolla Russkij Buker desjatiletija eli Venäjän vuosikymmenen Booker -palkinnon saajaksi (2001-2010) teoksella San’kJa[7].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Манифест spravedlivo.ru. Viitattu 8.5.2023.
 2. Mark Trevelyan, Mark Trevelyan: Russia blames Ukraine, U.S. for car bomb that wounded writer Reuters. 6.5.2023. Viitattu 8.5.2023. (englanniksi)
 3. Захар Прилепин пришел в себя в больнице. В субботу на него было совершено покушение BBC News Русская служба. 6.5.2023. Viitattu 8.5.2023. (venäjäksi)
 4. Foreign Ministry’s statement on the terrorist attack against writer Zakhar Prilepin organised by Ukrainian security services - The Ministry of Foreign Affairs of the Russian Federation mid.ru. Viitattu 8.5.2023.
 5. Короткий список 2008 года Национальный бестселлер. Arkistoitu 4.10.2013. Viitattu 01. marraskuuta 2011. (venäjäksi)
 6. «Супер нацбест» назвал лучшую книгу десятилетия Русский Букер литературная премия. Viitattu 01. marraskuuta 2011. (venäjäksi)
 7. ОБЪЯВЛЕНЫ ФИНАЛИСТЫ «РУССКОГО БУКЕРА ДЕСЯТИЛЕТИЯ» 2001-2010 гг. polit.ru. Viitattu 01. marraskuuta 2011. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Zahar Prilepin.