Venäjän Booker-palkinto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Venäjän Booker-palkinnon logo.

Venäjän Booker-palkinto (ven. Русский Букер, Russki Buker, aiemmin ven. Букер — Открытая Россия, Buker – Otkrutaja Rossija, ’avoin Venäjä’) oli venäläinen kirjallisuuspalkinto, joka oli perustettu Booker-palkinnon mallin mukaan 1992. Se oli merkittävin venäläinen kirjallisuuspalkinto ja myönnettiin vuosittain parhaalle venäjäksi kirjoitetulle kaunokirjalliselle teokselle kirjoittajan kansallisuudesta riippumatta. Palkinto oli ensimmäinen Venäjällä jaettu valtiosta riippumaton kirjallisuuspalkinto vuoden 1917 vallankumouksen jälkeen.

Vuosina 2002–2005 palkinnon päärahoittaja oli Avoin Venäjä -säätiö. Ennen vuoden 2005 parhaaksi valitun julkistamista Booker-säätiö katkaisi yhteistyön, kun säätiön puheenjohtaja Mihail Hodorkovski sai vankeustuomion.

Kilpailun tuomaristo valitsi ehdokkaista kuusi parasta, joista voittaja valittiin. Pääpalkinto oli 15 000 dollaria vuodesta 2002. Muut finalistit saivat 1 000 dollaria.

Syyskuussa 2019 ilmoitettiin palkinnon jakamisen päättymisestä. Venäjän Booker-rahastoa ei kuitenkaan lakkautettu, vaan jätettiin mahdollisuus palkinnon uusimiseen.

Venäjän Booker-palkitut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähde:[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]