Ypö-Viis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ypö-Viis oli suomalainen punk-yhtye Kotkasta. Yhtye toimi vuosina 19771981. Ypö-Viis jäi suomalaisen punkmusiikin historiaan oltuaan ensimmäinen omakustanteen julkaissut punkyhtye.

Ypö-Viis perustettiin Kotkassa kesällä 1977. Alun perin viisimiehisestä yhtyeestä tuli kolmijäseninen, jossa soittivat Miika Söderholm (basso ja laulu), Mikko Holmström (kitara) ja Rabbe Johansson (rummut). Yksipuolinen omakustanne "Energia on A ja O" / "Kotka palaa" julkaistiin 200 kappaleen painoksena loppuvuodesta 1978. Jälkimmäinen kappale oli cover-versio The Clashin "London's Burningista". Seuraavan Ypö-Viiden äänitteen julkaisi Karva-Levyt keväällä 1979. "Mari pogoaa" nousi jopa Suosikin myyntilistoille ja yhtye sai kappaleensa Hilselp-kokoelmalle.

Tämän jälkeen Ypö-Viis siirtyi Poko Rekordsille, jolle ensimmäinen single oli syksyllä 1979 "Me myytiin itsemme". Yhtyeeseen oli myös liittynyt basistiksi Jari Räsänen. Vaikka Ypö-Viis oli Pokolla, Karva-Levyjen kautta ilmestyi marraskuussa 1979 livelevy Karhulan poikii live. Alkuvuodesta 1980 ilmestyi Ypö-Viiden varsinainen debyyttialbumi Halpaa lystiä. Myöhemmin samana vuonna Holmström jätti yhtyeen ja hänet korvasi Pekka Stirkkinen. Joulukuussa 1980 äänitetyllä Ypö-Viiden viimeisellä singlellä (jonka tuotti Pantse Syrjä) "Kaunis poika" / "Keskiolut takaisin Alkoon", Stirkkinen soitti sekä bassoa että kitaraa, sillä Räsänen oli armeijassa. Tämän jälkeen Söderholm ja Stirkkinen tekivät vielä kiertueen Lapissa tilapäisrumpalin kanssa, mutta yhtye hajosi pian. Ypö-Viis on myöhemmin esiintynyt satunnaisesti.

Räsäsellä, Stirkkisellä ja Johanssonilla oli myös yhtye nimeltä Dynamo, jossa oli neljäntenä jäsenenä kitaristi Juha Karlsson. Poko julkaisi toukokuussa 1981 edelliskesänä äänitetyn Dynamon singlen "Hamina on kaupunki".

Elokuussa 2013 Ypö-Viis julkaisi Torpedotuotannon kautta uuden singlen 33 vuoden levytystauon jälkeen. Single sisältää kappaleet "Bipolaari" ja "Hyvää Meripäivää".[1]

  • Energia on A ja O / Kotka palaa (Omakustanne) 1978
  • Mari pogoaa / Mikkitelineestä on puolet minun (Karva-levyt) 1979
  • Me myytiin itsemme / Kaupunki muistaa nuoria (Poko Rekords) 1979
  • Kuvien kauniit naiset / Ujona diskossa (Poko Rekords) 1980
  • Hyvästi masentava maanantai / Rakkauskirjeet (Poko Rekords) 1980
  • Keskiolut takaisin Alkoon / Kaunis Poika (Poko Rekords) 1981
  • Bipolaari / Hyvää Meripäivää (7" vinyyli, Torpedotuotanto) 2013
  • Karhulan poikii, koko stoori (CD, Poko Rekords) (sis. Halpaa lystiä -albumin, kaikki singlet ja osan Karhulan poikii live -LP:stä.)
  1. Etusivu, uutiset www.torpedotuotanto.fi. Viitattu 27.4.2016.


Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]