Jari Räsänen (muusikko)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jari Rainer Antero Räsänen (s. 1960) on kotkalainen rockmuusikko, säveltäjä, sanoittaja, laulaja ja lauluntekijä. Räsänen on vaikuttanut muun muassa yhtyeissä Ypö-Viis, Avo Heyskanen ja Dynamo. Koulutukseltaan Räsänen on lastentarhanopettaja.

Ypö-Viis[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Räsänen liittyi Ypö-Viiden basistiksi kevättalvella 1979. Yhtye oli perustettu vajaata kahta vuotta aikaisemmin Miika Söderholmin, Mikko Holmströmin ja Rabbe Johanssonin toimesta. Ensimmäiseltä Hilselp:ltä löytyvä Pelkään pimeää on Räsäsen ensimmäinen äänite Ypö-Viiden riveissä. Tutuimmat Räsäsen Ypö-Viis-kappaleet ovat Hyvät, pahat ja ypöt, Rakkauskirjeet ja Kaupunki muistaa nuoria (sanoitus).

Avo Heyskanen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keväällä vuonna 1987 Räsänen (laulu/kitara) perusti Avo Heyskanen -yhtyeen yhdessä Pekka Strikkisen (kitara/laulaja), Ismo Forssin (basso) ja Juha Lampikarin (rummut/laulu) kanssa. Räsänen ja Strikkinen olivat jo vaikuttaneet 1980-luvun alussa Avo Heiskanen -bändissä, jonka toiminta päättyi vuonna 1983. Avo Heyskanen käytti aivan uransa alussa niinkin repeisevää nimeä kuin Suomen Veryappelsiinit.

Valikoituja kappaleita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Antakaa avuttomien nauraa
  • Vettä ja leipää
  • Hauskaa mutta halpaa

Avo Heyskanen julkaisi kaksi pitkäsoittoa, Avo Heyskanen ja Tekokuun toinen, vuosien 1989 ja 1990 välillä. Avo Heyskanen on jatkanut toimintaansa esiintyen satunnaisesti.

Dynamo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ypö-Viiden varjossa toiminut Dynamo-yhtye muistetaan yhdestä single-julkaisusta Hamina on kaupunki/Emman pojat. Dynamossa vaikuttivat niin ikään Räsänen (laulu/basso), Strikkinen (kitara) sekä Juha Karlsson (kitara) ja Johansson (rummut). Singlen takakannessa "veljekset" esiintyvät taiteilijanimillä Josef, Bohuslav, Aero ja Rudolf Dynamo. Hamina on kaupunki on julkaistu muutamilla kokoelmalevyillä. Dynamo teki uransa aikana kaksi live-esiintymistä. Haminassa.

Muu musiikillinen toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uransa aikana Räsänen on esiintynyt lukuisissa erilaisissa kokoonpanoissa. Niistä tunnetuimpia lienevät Tö Keripukit ja Faceboogies sekä duokokoonpanot, joissa toisena osapuolena ovat olleet muun muassa Simo Sahari, Sami Parkkinen ja Pekka Strikkinen. Musiikillisen toimeliaisuutensa Räsänen on käyttänyt yli 300 kappaleen tekemiseen, joiden joukossa on hyvin erilaista materiaalia aina lastenlauluista punk-ilmaisuun. Lisäksi hän on tehnyt suomennoksia muutamiin ulkomaalaisiin kappaleisiin muun muassa Ypö-Viiden Metsään kappale on alkujaan Let's Dance.