Ylösnousemuksen kappeli (Bryssel)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Brysselin ylösnousemuksen kappeli, Statue of Europe

Ylösnousemuksen kappeli (hollanniksi Verrijzeniskapel, ranskaksi Chapelle de la Résurrection) on ekumeenisesti suuntautunut roomalaiskatolinen kirkko, joka sijaitsee Brysselissä keskellä sitä aluetta, jonne eurooppalaiset instituutiot ovat keskittyneet (ns. eurooppa- tai eurokortteli). Nykyisen kirkon edeltäjä, joka juontaa juurensa 1400-luvulta, sijaitsi Brysselin kaupungin keskustassa, josta se purettiin uuden kaupunkisuunnitelman vuoksi vuonna 1907. Sitä korvaamaan rakennettiin ulkoisesti alkuperäisen näköinen kopio nykyiselle paikalle. Perusteellisen korjaustyön jälkeen vuonna 2001 kirkko sai nykyisen nimensä sekä nykyisen ekumeenisen luonteensa. Kappelin hengellisen toiminnan ohjaaminen on uskottu jesuiittojen sääntökunnalle.

Chapelle de la Résurrection, altar.jpg

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennuksen historia johtaa vuonna 1455 rakennettuun Ihmeitä tekevän sakramentin kappeliin (Chapelle du Saint-Sacrement de Miracle), joka sijaitsi Brysselin kaupungin keskustassa osoitteessa Rue des Sols/Stuiversstraat. Uuden kaupunkisuunnitelman myötä kappelin oli tehtävä tilaa keskusrautatieasemalle. Alkuperäinen kappeli ja siihen liittyvä nunnaluostari pakkolunastettiin ja purettiin, ja luostarisisaret (Dames de l'adoration perpetuelle) rakennuttivat niistä kopion Van Maerlantstraat -nimiselle kadulle. Tämä uusi kappeli vihittiin käyttöön 14.10.1908. Vuonna 1974 sisaret päättivät myydä luostarin, joka käsitti koko suuren rakennuskompleksin. Nykyisin luostarin entisessä päärakennuksessa sijaitsee Euroopan Komission kirjasto ja vierailupalvelun toimitilat. Kappeli myytiin kansainväliselle yhdistykselle, joka toimii Belgian lakien alaisuudessa ja jonka perustajina olivat Euroopan instituutioiden jäsenet, jotka halusivat säilyttää kappelin rukous- ja jumalanpalveluskäytössä. Lukuisilta tahoilta, mm. Euroopan katolisten piispojen konferenssilta, Euroopan kirkkojen konferenssilta, jesuiittojen sääntökunnalta, kuningas Baudouinin säätiöltä sekä Saksan evankeliselta kirkolta, samoin kuin Suomen evankelis-luterilaiselta kirkolta, saatujen varojen avulla kappeli uudistettiin perusteellisesti vuosina 1999-2000. Belgian roomalaiskatolinen arkkipiispa, kardinaali Godfried Danneels toimitti virallisen uuden kirkon vihkimisen 25.09.2001.

Arkkitehtuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappelin uusrenessanssia edustava ulkoasu pysyi muuttumattomana, mutta sisäosat uudistettiin täysin, suunnittelusta vastasi brysseliläinen arkkitehtitoimisto Marionex Architects. Nykyisin rakennuksessa on neljä kerrosta. Kappeliin tullessaan vierailija astuu ensimmäiseksi tilavaan eteisaulaan, jossa järjestetään tapaamisia ja taidenäyttelyitä. Kellarikerroksessa on krypta, joka on varattu hiljaiseen rukoukseen. Kullattu risti on belgialaisen kuvanveistäjä Philippe Denisin työtä. Kirkkosali sijaitsee toisessa kerroksessa, sinne pääsee sekä portaita pitkin että hissillä. Kirkko menetti uudistuksessa alkuperäisen sisätilojensa korkeuden, joten tarvittiin myös uudet ikkunat. Ikkunat on suunnitellut wieniläinen taiteilija Thomas Reinhold ja ne on valmistettu Schlierbachin luostarin työpajalla Ylä-Itävallan osavaltiossa, Itävallan kaikkien yhdeksän osavaltion rahoituksella. Sivuikkunoiden teemoina ovat luominen, inkarnaatio, palava pensas ja helluntai, julkisivun ikkuna puolestaan kuvaa ylösnousemusta. Lehterillä sijaitsevat urut on lahjoittanut Saksan evankelinen kirkko ja ne on tehty Etienne Debaisieux’n urkuvalmistamolla. Rakennuksen ylimmässä kerroksessa on kokoushuone ja toimistotiloja, jotka eivät näy kappelin ulkopuolelta.

krypta

Hengellinen lähestymistapa ja nykyinen toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylösnousemuksen kappeli ei ole alueseurakunnan kirkko. Erityisen sijaintinsa vuoksi – lähellä sekä liike-elämän keskusta että Euroopan instituutioita, kuten Euroopan Neuvostoa, Euroopan Parlamenttia ja Euroopan Komissiota – se tarjoaa monien ihmisten työpaikkoihin liittyen keskustelu-, tapaamis- ja rukouspaikan. Sen vuoksi kappeli on auki erityisesti arkipäivisin. Kappelissa on tarjolla laaja kirjo jumalanpalveluksia, joissa otetaan huomioon kristillisten kirkkokuntien, kielten ja kansallisuuksien moninaisuus kävijäkunnan joukossa. Kappelissa pidetään kuukauden ensimmäinen ja kolmas sunnuntai roomalaiskatolinen nuorten iltamessu, joka toteutetaan useammalla kielellä. Kappelia käyttävät säännöllisesti myös Suomen evankelis-luterilainen kirkko (Benelux-maiden suomalainen merimieskirkko) ja Brysselissä asuvien liettualaisten roomalaiskatolisten yhteisö. Koska kappeli sijaitsee Euroopan Unionin toimistojen läheisyydessä, sitä käytetään myös EU-virkamiesten hää-, kaste- ja muistojuhlissa. Kappelin toimintaa ohjaa johtoryhmä, johon kuuluu sekä sääntökuntiin kuuluvia että maallikkoja, jotka toimivat vapaaehtoispohjalta. Säännöllisten arkipäivän aamurukoushetkien lisäksi kappelissa järjestetään roomalaiskatolisia, luterilaisia ja ortodoksisia jumalanpalveluksia tai hartaushetkiä. Nämä ovat pääsääntöisesti lounasaikaan, englannin ja ranskan kielillä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]