Yläraaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wikisanakirja
Wikisanakirja
Wikisanakirjassa on tähän liittyvä sananselitys: yläraaja.

Yläraaja (yleiskielessä myös ”käsi”; lat. membrum superius[1]) on ihmisen ylempi, rintakehään kiinnittyvä raaja (lat. membrum thoracicum), johon kuuluvat olkavarsi, kyynärvarsi sekä varsinainen käsi. Neljällä jalalla kulkevilla eläimillä vastaavaa raajaa sanotaan eturaajaksi.

Leijonan etu- ja takaraajan luut.

Luut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Eturaajan luusto

Eturaajan luustoon kuuluvat lapaluu, solisluu, olkaluu, värttinäluu, kyynärluu, ranneluut, kämmenluut ja sormien luut. [2] Lapaluu ja olkaluu niveltyvät olkanivelellä; olkaluu, värttinäluu ja kyynärluu kyynärnivelellä; värttinäluu ja kyynärluu ranteen luihin proksimaalisella ja ranneluiden kaksi riviä toiseensa distaalisella rannenivelellä (etupolvinivel). Kuhunkin sormeen kuuluu kolme niveltä (peukaloon kaksi).

Lihakset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yläraajan lihaksia ovat muun muassa kolmipäinen olkalihas, hauislihas, olkalihas, olka-värttinäluulihas, ranteen koukistajalihakset ja ranteen ojentajalihakset. [2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. joissain lähteissä myös extremitas superior
  2. a b Hervonen, Antti: Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia, s. 20, 42. Seitsemäs painos. Tampere: Lääketieteellinen Oppimateriaalikustantamo, 2004. ISBN 952-9635-01-X.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]