Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston päätöslauselma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston päätöslauselma on turvallisuusneuvoston viidentoista jäsenvaltion hyväksymä oikeudellisesti sitova päätöslauselma. Turvallisuusneuvosto on YK:n elin, jonka tehtävänä on ensisijainen vastuu kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden ylläpitämisestä. YK:n yleiskokous voi myös säätää päätöslauselmia.

YK:n peruskirjassa täsmennetään (27 artiklassa), että päätöslauselmaluonnos muusta kuin menettelyä koskevista asioista hyväksytään, jos yhdeksän tai useamman viidentoista neuvoston jäsenestä äänestää päätöslauselmasta ja jos joku viidestä pysyvästä jäsenestä ei käytä veto-oikeutta. Työjärjestysluonnoksia koskevat päätöslauselmaehdotukset voidaan hyväksyä yhdeksän neuvoston jäsenen suostumuksella.

Turvallisuusneuvoston päätöslauselmat ovat oikeudellisesti sitovia. Jos neuvosto ei pääse yksimielisyyteen tai äänestää päätöslauselmaa koskevasta äänestyksestä, ne voivat halutessaan laatia ei-sitovan presidentinlausuman päätöslauselman sijasta. Ne hyväksytään yksimielisesti. Niiden on tarkoitus soveltaa poliittista painostusta – varoitus siitä, että neuvosto kiinnittää huomiota ja jatkaa toimia.

Päätöslauselmat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]