Päätöslauselma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Päätöslauselma eli resoluutio on yleensä kirjallinen julkilausuma, jonka päättää ja julkaisee jonkin organisaation päättävä taho. Päätöslauselman sisältö voi koskea organisaatiosta riippuen mitä tahansa.

Useimmiten päätöslauselmat ovat kansainvälisten järjestöjen tai niiden toimielinten antamia.[1] Esimerkkeinä mm. Yhdistyneet kansakunnat[2] ja Euroopan parlamentti. Tällainen päätöslauselma on yleensä järjestön tai sen toimielimen painokas suositus jonkin asiaintilan tai lainsäädännön saattamiseksi päätöslauselmassa esitettyyn muotoon.

Myös yritysten johtoryhmät voivat laatia resoluutioita. Poliittisilla foorumeilla päätöslauselman on tarkoitus kuvata jonkin ongelman sisältö ja jonkin enemmistön ratkaisumalli siihen. Englannissa parlamentti voi julkistaa ei-sitovia resoluutioita asiakohdista, joista ei tehdä lakia tai asetusta. Yhdysvalloissa esimerkiksi perustuslain muutokset ja sodanjulistukset on julkaistu resoluutioina.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Säädösten kääntäminen vieraille kielille. Ohjeita kääntäjille, käännättäjille ja käännösten tarkastajille (PDF) (s. 39) OMTH 85/2010. Oikeusministeriö. Viitattu 24.2.2012. [vanhentunut linkki]
  2. Päätöslauselma Malli-YK. Suomen YK-liitto. Arkistoitu 31.5.2010. Viitattu 24.2.2012.