Yamar Thiam

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yamar Thiam (s. 12. helmikuuta 1962 Malla, Senegal) on senegalilaissyntyinen rumpali. Thiam alkoi soittaa puhuvaa rumpua (tama) korvakuulolta, lisäten traditioon omia luovia osuuksiaan. Thiamit muuttivat 1972 Senegalin pääkaupunki Dakariin, jossa saman vuosikymmenen lopulla syntyi kansallinen pop-musiikin suuntaus mbalax. Alle 20-vuotiaana mbalax-yhtyeissä muusikon uransa aloittanut Yamar Thiam on soittanut myös Afrikan kuuluisimman muusikon Youssou N'Dourin perustamassa Super Etoile de Dakar -yhtyeessä. Suomalainen kitaristi Hasse Walli kokosi 1988 Dakarin parhaista muusikoista musiikin eri genrejä fuusioineen Asamaan–yhtyeen, johon myös Yamar kuului.

Suomessa asuvien senegalilaismuusikkojen muodostama, mblaxia sekä perinteistä rumpu- ja laulumusiikkia esittävä Galaxy soitti ensimmäiset rytminsä 1991. Galaxyn soittaessa perinteisiä Wolof-heimon rytmejä johtajarumpuna toimii Yamar Thiamin puhuva rumpu, tama. Kaksi CD:tä (Nobeel, 1997 ja L’Insecurité, 2003) julkaisseen Galaxyn lisäksi Yamar Thiam on ollut jo 15 vuotta mukana Konserttikeskuksen kysytyimpiin kokoonpanoihin kuuluvassa, mm. suomalaista runoutta tulkitsevassa Lyyran Tähtikuvio & Vega –yhtyeessä. Galaxyn tavoin myös Lyyran tähtikuvio yhdistää eri kulttuurien musiikillisia aineksia glokaaliksi coktailiksi.

Yamar Thiamin wolofinkielistä laulua on kuultavissa myös Mikko Alatalon ja Juice Leskisen 2004 julkaistulla CD:llä Senaattori ja Boheemi. Yamar Thiam lukeutuu kansallisesti ja kansainvälisesti arvostetuimpien muusikkojemme joukkoon. Muusikontyönsä ohessa hän on myös griot, kalevalaisten runonlaulajiemme kaltainen oman heimonsa suullisen perinteen säilyttäjä ja eteenpäin siirtäjä. valtiovalta katsoi 2005 Galaxyn ansiot Suomi-palkinnon arvoisiksi, ja vuotta myöhemmin Yamar Thiamille myönnettiin Alajärven kaupungin kulttuuripalkinto. Suomeen 1992 muuttaneen ja Alajärvellä vuodesta 1998 asuneen Yamar Thiamin perheen muodostavat vaimo ja kaksi tytärtä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]