Wraith

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wraith
Rotu wraith (iratus-hyönteisen tartuttama ihminen)
Kotimaailma Pegasus-galaksi, elävät emoaluksissa
Hallinto erilliset ryhmät keskittyen emoaluksiin, joita johtaa kuningatar
Liittolaiset ei liittolaisia
Entiset liittolaiset ei entisiä liittolaisia
Ensiesiintyminen Rising

Wraith (suom. aave, haamu) on vihollisrotu Stargate Atlantis -tieteissarjassa. Wraithit esiintyvät myös yhdessä jaksossa sisarsarja Tähtiportissa. Tohtori Beckettin mukaan wraithit ovat olleet alun perin ihmisiä, jotka ovat joutuneet iratus-hyönteisen syömäksi, jolloin ihmisten dna oli sekoittunut hyönteisen dna:n kanssa hyönteisten luodessa uusia yksilöitä munimalla. Ajan kuluessa saavutettiin nykyinen ulkomuoto.

Wraithit eivät yleensä syö kuten ihmiset, vaan imevät kädellään elinvuosia ihmisiltä aiheuttaen heille näin tuskallisen kuoleman. Ruuan puutteen vuoksi wraithit viettävät suurimman osan elämästään eräänlaisessa talvihorroksessa, mutta heräävät säännöllisin väliajoin ”harventamaan” Pegasus-galaksin ihmiskuntaa, jotteivät ihmiset kehittyisi tekniseltä tasoltaan eivätkä näin ollen pystyisi puolustautumaan wraitheja vastaan. Kun Atlantis-retkikunta saapui galaksiin, Marshall Sumnerin ryhmä herätti vahingossa wraithit horroksestaan etuajassa pelastaessaan vankeja näiden emoaluksesta. Näin ollen wraithit terrorisoivat nyt vapaasti koko galaksia, eikä suurin osa galaksin ihmisistä ole varautunut tähän, koska wraithien horroksen on uskottu kestävän vielä vuosikausia.

Wraithit ovat vihollisena erittäin vaarallisia ja vaikeita lyödä. Ne ajoivat aikoinaan jopa voimakkaat muinaiset pois Pegasus-galaksista, minkä jälkeen ne ovat saaneet tehdä ilman vastustusta tuhojaan yli 10 000 vuotta, tosin Rodney McKay Aktivoi Pegasus-galaksin ihmisreplikaattoreiden wraith-tappokäskyn, jonka seurauksena Wraithit saivat vaarallisen vihollisen.

Michael[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Michael oli ensimmäinen tri. Beckettin retroviruskokeilu. Kokeilu meni pahimmalla mahdollisella tavalla pieleen ja Michael pääsi pakenemaan Tähtiportin kautta.

Myöhemmin Michael palaa kuvioihin auttamalla Sheppardia auttamaan vangitut Rodney McKayn ja Ronon Dexin vapauteen. Jakson loppupuolella Michaelille kuitenkin syötetään jälleen muiden lisäksi annos retrovirusta ja tämän seurauksena koko aluksen jäsenistö siirretään Tähtiportittomalle planeetalle. Kuitenkin toistamiseen kokeet menevät pieleen ja Michael karkaa jälleen.

Viimeisenä kokeiluna Michael kidnappaa Teyla Emmaganin ja odottaa pojan syntymistä, joka olisi avain Michaelin hirmuvallalle galaksissaan. Kesken erään epäonnistuneen pelastusyrityksen jälkeen eräästä tyrmästä löytyy aikaisemmin kuollut tri. Beckett, joka paljastui kuitenkin klooniksi. Lopulta 5. kaudella Teyla kuitenkin pelastetaan ja Michaelin alus räjäytettiin mutta Michael ja muutama hänen sotilaansa pääsee pakoon puttialuksella ja he hyökkäävät atlantikseen siellä kaikki Michaelin sotilaat kuolee ja Michael yrittää paeta katolle jossa hän tappelee eversti Sheppardia ja Teylaa vastaan ja tippuu kuolemaansa.

Teknologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wraithien teknologia on paljon ihmisiä edellä. Niillä ei kuitenkaan ole esimerkiksi energiasuojakilpiä tai sädetystekniikka kuten useimmilla roduilla. Erityisesti sodassaan muinaisia vastaan niiden täytyi luottaa panssarointiin ja suureen ylivoimaan.

Wraithien teknologia on luonteeltaan orgaanista. Sen perustana on mikro-organismi, josta televisiosarjassa käytetään nimitystä "wraith-patogeeni". Ihmisen elimistöön päästessään organismi levittäytyy kaikkialle elimistöön ja kasvaa kaikkien kudosten läpi. Tämän jälkeen se alkaa kasvattaa isäntäruumiista lonkeroita, jotka levittäytyvät lähiympäristöön, ja etsivät, hajottavat ja ottavat käyttöön raaka-aineita kasvaen ja levittäytyen jatkuvasti, kunnes niistä on kehittynyt haluttu rakennelma, kuten esimerkiksi avaruusalus.