Wiwaxia corrugata

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Wiwaxia corrugata
Fossiili: Kambrikausi
513–505 Ma
Wiwaxia corrugata.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Yläpääjakso: Lophotrochozoa
Pääjakso: ?Nilviäiset Mollusca
Heimo: Wiwaxiidae
Walcott, 1911
Suku: Wiwaxia
Walcott, 1911
Laji: corrugata
Kaksiosainen nimi
Wiwaxia corrugata
Walcott, 1911
Katso myös
 Commons-logo.svg Wiwaxia corrugata Commonsissa

Wiwaxia corrugata on pieni kambrikauden keskivaiheilla elänyt eläin, joka tunnetaan ainoastaan kanadalaisen Burgess Shalen fossiiliesiintymästä, mutta sitä saattaa esiintyä myös Marjum Formationissa Utahissa. Se on melko harvinainen löydös ja vain 140 fossiloitunutta yksilöä tunnetaan.

Wiwaxia kuuluu kambrikauden erikoiseen eläimistöön. Se on 6–50 mm:n pituinen. Eläimen selkäpuolta on peittänyt tiivis suomumainen panssari, jonka lomasta on kasvanut kaksi riviä pitkiä piikkejä. Eläimen alapuolesta ei ole säilynyt jäänteitä, minkä perusteella se kokonaisuudessaan lienee muistuttanut etanaa. Wiwaxialla on ollut kaksi riviä hampaita leuassa, joka muistuttaa nykyisten nilviäisten radulaa.

Wiwaxia löydettiin 1899 ja siitä lähtien sen luokittelu on herättänyt paljon keskustelua. Laji luokiteltiin aluksi monisukasmatoihin ja myöhemminkin sitä sijoitettiin jonnekin nivelmatojen ryhmään. Nykyään sen arvellaan kuitenkin olevan alkeellinen nilviäinen. Wiwaxian mahdollisia sukulaisia ovat Orthrozanclus reburrus sekä Sirius Passetin fossiileista löydetty Halkieria evangelista.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiwaxia-fossiili