Monisukasmadot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Monisukasmadot
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aituotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Nivelmadot Annelida
Luokka: Monisukasmadot
Polychaeta
Grube, 1850[1]
Alaluokat[1]
Katso myös

  Monisukasmadot Wikispeciesissä
  Monisukasmadot Commonsissa

Monisukasmadot (Polychaeta) on nivelmatojen runsaslajisin luokka, jonka useimmat jäsenet elävät merissä. Monisukasmatojen ruumis on jaokkeinen, ja jokaisesta jaokkeessa löytyy useita kitiinin muodostamia sukasia. Tästä ryhmä onkin saanut nimensä (erotuksena harvasukasmadoista Oligochaeta).

Monisukasmatoja on kuvattu toista kymmentä tuhatta lajia, mutta Itämeressä lajeja on kuitenkin luonnostaan vähän. Viime vuosina Itämeressä ovat kuitenkin yleistyneet liejuputkimatojen suvun (Marenzelleria) vieraslajit, kuten amerikanmonisukasmato (Marenzelleria viridis).[2] Muita tunnettuja monisukasmatoja ovat riutta-akvaario-harrastajien suosimat näyttävät putkimadot ja viuhkamadot. Akvaarioissa tavataan myös haitallisia Amphinomidae-heimon matoja, joista etenkin Pherecardia- ja Hermodice-lajin yksilöt aiheuttavat ongelmia syömällä muita akvaarion asukkaita.[3]

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b World Register of Marine Species (WoRMS): Polychaeta (luettu 21.12.2019) (englanniksi)
  2. Erik Bonsdorff: Rehevöitymisen haittavaikutukset Itämeren ekosysteemiin 28.4.2004. WWF. Arkistoitu 8.10.2007. Viitattu 3.5.2007.
  3. Stan & Debbie Hauter: Bad Type Bristleworms Control Saltaquarium.about.com. Arkistoitu 15.6.2007. Viitattu 3.5.2007. (englanniksi)
Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.