William Marttila

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

William Erick Marttila (6. maaliskuuta 1884 Simo1963 Palm Beach, Florida) oli amerikansuomalaisen työväen- ja osuustoimintaliikeen vaikuttaja sekä maatalouden tutkija.

Marttila kävi kansakoulun, oli sepän opissa ja liittyi Kemin työväenyhdistykseen. Vuonna 1900 hän muutti Yhdysvaltoihin, jossa hän opiskeli maatalousopistossa. Marttila liittyi amerikansuomalaiseen työväenliikkeeseen vuonna 1906. Hän työskenteli Toverin, Työmiehen ja Eteenpäin-lehden liikeenhoitajana sekä perustamansa Pelto ja Koti -lehden toimittajana. Amerikan Suomalaisen Sosialistijärjestön suuntataisteluissa vuonna 1914 Marttila kuului radikaaleihin ja 1920-luvulla kommunisteihin, joista hän erosi vuonna 1931.[1]

Marttila oli perustamassa useita osuusliikkeitä, työskenteli niiden liikkeenhoitajana ja kirjoitti ahkerasti osuustoiminnasta. Hänen kirjallisesta tuotannostaan merkittävin on Maataloudellinen käsikirja.[1]

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Maataloudellinen käsikirja. 1 osa. Worcester: Amerikan Suom. Kustannusliikkeiden Liitto, 1928.
  • Maataloudellinen käsikirja. 2 osa. Worcester: Amerikan Suom. Kustannusliikkeiden Liitto, 1930.
  • Osuustoiminta ja sen merkitys luokkataistelussa. Superior: Amerikan Suomalaisten Sosialististen Kustannusliikkeiden Liitto, 1930.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Sulkanen, Elis: Amerikan suomalaisen työväenliikkeen historia, s. 494. Fitchburg, Massachusetts: Amerikan Suomalainen Kansanvallan Liitto, Raivaaja Publishing Company, 1951. Teoksen verkkoversio.