Wikipedia:Wikistressi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Wikistressi on Wikipediasta ja sen sisarprojekteista johtuvaa stressiä tai tarkemmin ottaen: vandaaleista, trolleista, peeloista, muokkaussodista ja epäkohteliaisuudesta johtuvaa stressiä.

Stressintorjunta[muokkaa wikitekstiä]

 1. Älä ota itseäsi liian vakavasti!
 2. Lopeta oman tarkkailulistasi vahtiminen. Se sisältää sivuja joihin suhtaudut tunteella. Ole välittämättä niistä. Etsi uusia sivuja, joista et välitä niin paljoa. Välttele myös ongelmakäyttäjiä, jotka saattavat olla osa stressiäsi. Tyhjä tarkkailulista, tai ainakin stressiä aiheuttavien artikkeleiden poisto siitä on hyvä alku stressintorjunnalle.
 3. Mene ajoissa nukkumaan.
 4. Päätä mielessäsi, kuinka paljon voit käyttää päivässä aikaa Wikipediassa työskentelyyn. Päätä tietty aikamäärä päivässä ja kun aika on mennyt umpeen, sulje tietokone.
 5. Ota taukoa artikkeleista, jotka aiheuttavat sinulle stressiä. Viikonkin tauko voi puhdistaa mieltä ja voit saada uusia ideoita.
 6. Muista, että kaikki tehtävät Wikissä ovat yhtä tärkeitä. Jatkuva vandalismintorjunta aiheuttaa stressiä!
 7. Jos olet koko ajan vain palauttelemassa, poistamassa ja korjaamassa, lopeta se. Joku muukin voi tehdä sitä, tee välillä jotakin muuta.
 8. Muista, että tämä on *vain* Wikipedia.
 9. Joskus vaihtaminen johonkin muuhun Wikimedian projektiin tai kieleen auttaa.
 10. Älä mene sivuille naispappeus, intelligent design, kreationismi, pakkoruotsi, pitsa tai Jari Vilén.
 11. Muokkaa maantieteellisiä artikkeita. Niissä on suomenkielisessä wikissä paljon tehtävää ja niihin liittyy vähemmän tunnetta.
 12. Jos tuntuu siltä, että homma alkaa karkautua käsistä, pidä wikilomaa.

Muista myös wikirakkaus!

Stressitasot[muokkaa wikitekstiä]

3D englanniksi

Italiaksi, jos satut olemaan allerginen englannille