Wikipedia:Pienoiskuvien koko artikkelissa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä ohje kertoo kuvien käytöstä artikkeleissa ja siitä, milloin ja miten niiden oletuskokoa voidaan muuttaa.

Kuvien lisääminen artikkeliin[muokkaa wikitekstiä]

Oletuslevyinen pienoiskuva

Artikkeleissa olevia kuvia käytetään yleensä ns. pienoiskuvina, joita klikkaamalla näkee kuvan suurempana. Pienoiskuvat asetetaan normaalisti koodilla [[Tiedosto:kuva.jpg|pienoiskuva|kuvateksti]], jolloin kuvan leveydestä tulee vakiokokoinen. Suomenkielisessä Wikipediassa kuvien oletusleveys nostettiin 220:stä 250 pikseliin huhtikuussa 2017. Sisäänkirjautuneet käyttäjät voivat muuttaa kuvien oletuskokoa omista asetuksistaan kohdasta Ulkoasu - pienoiskuvien koko.

Oletusleveys eri wikeissä
wiki leveys muutospyyntö
fiwiki 250px Phab:T162376
enwiki 220px
svwiki 250px Phab:T18739

Milloin tulisi käyttää oletuskokoa?[muokkaa wikitekstiä]

Pienoiskuvien tulisi olla vakiolevyisiä, ellei ole perusteltua syytä muuttaa sitä. Oletuskokoisilla kuvilla saadaan säilytettyä yhtenäinen sivuston laajuinen ulkoasu. Yksittäisen artikkelin kuvien kokoja ei kannata yleensä muuttaa, koska kuvan sopivaan kokoon vaikuttaa pikseliarvoja käytettäessä niin näytön koko, resoluutio kuin myös se miten kaukaa näyttöä katsotaan.

Milloin määrittää koko?[muokkaa wikitekstiä]

100 pikseliä leveä kuva voi sopia esimerkiksi taulukkoon.
Upright-määreellä kuva on pienennetty 75 prosenttiin sen oletusleveydestä

Kuvan oletuskokoa voi olla tarpeen muuttaa silloin, kun oletuskokoinen pienoiskuva ei tuota käyttökelpoista lopputulosta. Artikkelin aiheen kannalta tärkeän tai paljon yksityiskohtia sisältävän kuvan kokoa voi olla tarpeen suurentaa jonkin verran, jos oletuskokoisesta kuvasta saa huonosti selvää. Pystyssä olevat korkeat kuvat voivat sen sijaan olla liian suuria muihin kuviin verrattuna, jolloin niitä voi olla hyvä vähän pienentää.

Kuvia ei kuitenkaan pitäisi määrittää tiettyyn pikselikokoon, koska se ohittaa käyttäjän asetukset, vaan kuvia kannattaa suurentaa tai pienentää suhteessa käyttäjän asetuksiin (kts. upright alempana). Poikkeuksia voivat olla esimerkiksi taulukot, joissa halutaan kaikki kuvat samanlevyisiksi, jotta taulukosta tulee yhtenäinen.

Esimerkkejä
  • Panoraamakuva - Panoraamakuvat ovat erityisen leveitä. Niissä kannattaa käyttää mallinetta {{Panoraama}}.
  • Viron muinaismaakunnat - Artikkelin alussa olevaa karttaa on suurennettu, jotta siitä saa paremmin selvää.
  • Virolaiset#Kansanpuku - Piirrettyä kansallispukukuvaa on levennetty sen verran, että piirroksen yksityiskohdat säilyvät.

Upright-määre[muokkaa wikitekstiä]

Kuvan koodiin lisättävällä upright-lisämääreellä voidaan kuvan kokoa muuttaa suhteessa kuvan vakiokokoon tai mahdollisiin käyttäjän omiin asetuksiin.

Esimerkiksi

[[Tiedosto:kuva.jpg|pienoiskuva|upright=0.5|kuvateksti]] puolittaa kuvan leveyden

ja

[[Tiedosto:kuva.jpg|pienoiskuva|upright=1.5|kuvateksti]] suurentaa sen puolitoistakertaiseksi.

Pelkkä upright vastaa määritystä upright=0.75.

Visuaalinen muokkain[muokkaa wikitekstiä]

Visuaalinen muokkain asettaa kuvalle aina sekä leveyden että korkeuden, esimerkiksi 352x352px. Kokomäärittelystä ei pysty suoraan päättelemään, onko kuva oletuskokoinen vai ei, sillä artikkelissa kuva näkyy sen sivun mukaan, jolla siitä tulee pienempi. Kuvan todellisen pikselikoon näkee artikkelissa katsomalla kuvan ominaisuudet omalla selaimellaan.

Kahvihuone-keskusteluja[muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa wikitekstiä]