Ero sivun ”Wikipedia:Mitä Wikipedia ei ole” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Juhko (keskustelu | muokkaukset)
p huoooh
Xqbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: tt poisti: af, als, ang, ar, bar, bg, bs, ca, cs, csb, da, de, el, en, eo, es, et, eu, fa, fr, gl, he, hr, hu, ia, id, it, ja, ko, ksh, lb, li, lv, mk, ml, ms, nds, nl, no, pl, pnt, pt, ro, ru, sco, simple, sk, sl, sr, sv, th, tr, uk,
Rivi 72: Rivi 72:
* Muuttamalla sääntöjä tällä sivulla. Tämä kuitenkin edellyttää etukäteiskeskustelua ja konsensuksen saavuttamista.
* Muuttamalla sääntöjä tällä sivulla. Tämä kuitenkin edellyttää etukäteiskeskustelua ja konsensuksen saavuttamista.


[[tt:Википедия:Нәрсә түгел]]
[[af:Wikipedia:Wat Wikipedia nie is nie]]
[[als:Wikipedia:Was Wikipedia nicht ist]]
[[ang:Wikipedia:Hwæt Wikipǣdia Nis]]
[[ar:ويكيبيديا:ويكيبيديا ليست]]
[[id:Wikipedia:Wikipedia bukanlah]]
[[ms:Wikipedia:Wikipedia bukanlah]]
[[bar:Wikipedia:Wos Wikipedia ned is]]
[[bs:Wikipedia:Šta nije Wikipedia]]
[[bg:Уикипедия:Какво не е Уикипедия]]
[[ca:Viquipèdia:Allò que la Viquipèdia no és]]
[[cs:Wikipedie:Co Wikipedie není]]
[[da:Wikipedia:Hvad Wikipedia ikke er]]
[[de:Wikipedia:Was Wikipedia nicht ist]]
[[et:Vikipeedia:Mida Vikipeedia ei ole]]
[[el:Βικιπαίδεια:Τι δεν είναι η Βικιπαίδεια]]
[[en:Wikipedia:What Wikipedia is not]]
[[es:Wikipedia:Lo que Wikipedia no es]]
[[eo:Vikipedio:Kio Vikipedio ne estas]]
[[eu:Wikipedia:Zer ez den Wikipedia]]
[[fa:ویکی‌پدیا:ویکی‌پدیا چه چیزی نیست]]
[[fr:Wikipédia:Ce que Wikipédia n'est pas]]
[[gl:Wikipedia:O que a Wikipedia non é]]
[[ko:위키백과:위키백과에 대한 오해]]
[[hr:Wikipedija:Što ne spada u Wikipediju]]
[[ia:Wikipedia:Lo que Wikipedia non es]]
[[it:Wikipedia:Cosa Wikipedia non è]]
[[he:ויקיפדיה:מה ויקיפדיה איננה]]
[[csb:Wiki:Czim Wikipedijô nie je]]
[[lv:Vikipēdija:Kas Vikipēdija nav]]
[[lb:Wikipedia:Wat Wikipedia net ass]]
[[li:Wikipedia:Wat is Wikipedia neet]]
[[hu:Wikipédia:Mi nem való a Wikipédiába?]]
[[mk:Википедија:Што не е Википедија]]
[[ml:വിക്കിപീഡിയ:വിക്കിപീഡിയ എന്തൊക്കെയല്ല]]
[[nl:Wikipedia:Wat Wikipedia niet is]]
[[ja:Wikipedia:ウィキペディアは何ではないか]]
[[no:Wikipedia:Hva Wikipedia ikke er]]
[[nds:Wikipedia:Wat Wikipedia is un wat se nich is]]
[[pl:Wikipedia:Czym Wikipedia nie jest]]
[[pnt:Βικιπαίδεια:Ντο 'κ εν η Βικιπαίδεια]]
[[pt:Wikipedia:O que a Wikipédia não é]]
[[ksh:Wikipedia:Wat de Wikipedija nit is]]
[[ro:Wikipedia:Ce nu este Wikipedia]]
[[ru:Википедия:Чем не является Википедия]]
[[sco:Wikipedia:Whit Wikipedia isna]]
[[simple:Wikipedia:What Wikipedia is not]]
[[sk:Wikipédia:Čo Wikipédia nie je]]
[[sl:Wikipedija:Kaj Wikipedija ni]]
[[sr:Википедија:Шта Википедија није]]
[[sv:Wikipedia:Vad Wikipedia inte är]]
[[th:วิกิพีเดีย:อะไรที่ไม่ใช่วิกิพีเดีย]]
[[vi:Wikipedia:Những gì không phải là Wikipedia]]
[[tr:Vikipedi:Vikipedi ne değildir?]]
[[uk:Вікіпедія:Чим не є Вікіпедія]]
[[yi:װיקיפּעדיע:וואס וויקיפעדיע איז נישט]]
[[zh-yue:Wikipedia:唔啱維基百科嘅嘢]]
[[zh:Wikipedia:不适合维基百科的文章]]

Versio 24. syyskuuta 2009 kello 07.05

Wikipedia on sähköinen tietosanakirja, jota toimittaa laaja verkkopohjainen yhteisö. Tämän vuoksi on monia asioita, joita Wikipedia ei ole.

Wikipedia ei ole Wikisanakirja

Artikkeli ei voi olla:

  1. Sanakirjamainen määrittely. Wikipedia ei ole sanakirja, vaan artikkeleiden tulisi olla pitempiä ja syväluotaavampia kuin pelkkä sanan tai termin määrittely. Vaikka artikkeli tulee toki aloittaa lyhyellä määrittelyllä, siinä pitää tehdä enemmän selkoa asiasta. Kun näet artikkelin, jonka sisältö on vain termin lyhyt määrittely, mieti, voisitko täydentää kyseistä artikkelia. Jos olet kiinnostunut sanakirjamaisesta sanojen määrittelystä, Wikisanakirja on oikea paikka. Poikkeuksena sääntöön on numeroiden merkitys eri kulttuureissa.
  2. Lista määrittelyjä. On kuitenkin monimerkityksisiä sanoja, joita ei voida kaikkia käsitellä yhdellä sivulla. Tätä varten ovat täsmennyssivut, esimerkiksi ”voima”.
  3. Slangi-, sananlasku- tai idiomiopas. Artikkelit, jotka käsittelevät esimerkiksi tiettyä alakulttuuria, voivat mielellään myös kertoa kyseisen yhteisön käyttämästä slangista ja jargonista.
  4. Murreopas tai murresanakirja. Eri murteiden sanojen selitykset kuuluvat Wikisanakirjaan.

Wikipedia ei ole mainostusalue

Wikipedia ei ole keskustelualue

Wikipedia ei ole chattihuone, keskustelualue, propaganda-alusta tai mainospaikka. Artikkelit eivät voi olla:

  1. Minkäänlaista propagandaa. Artikkeli voi puolueettomasti kertoa, mitä tietyn asian puolustajat ja kannattajat ovat mieltä. Jos haluat saada ihmiset kannattamaan asiaasi, kokeile Usenetin uutisryhmiä tai harkitse oman blogin perustamista.
  2. Ihailija- tai viha-artikkeleita. Elämäkertojen ja taidetta käsittelevien sivujen tulisi olla tietosanakirjamaisia ja neutraaleja. Taideartikkeleissa voi toki olla erittelevää ja aiheellista kritiikkiä.
  3. Henkilökohtaisia esseitä, joissa kerrotaan vain sinun mielipiteesi käsiteltävästä asiasta. Wikipedian päämääränä on kerätä ja lisätä tietoa ja tietämystä, ei yksittäisten henkilöiden mielipiteitä.
  4. Keskustelupalstoja tai Everything2-noodeja. Yritä kirjoittaa mahdollisimman hyvä tietosanakirja-artikkeli. Jos haluat keskustella Wikipedian käyttäjän kanssa, voit tehdä sen käyttäjän omalla keskustelusivulla. Jos sinulla on kysymyksiä tai ehdotuksia tietystä artikkelista, voit käyttää artikkelin keskustelusivua.
  5. Mainostusta. Kaikilla on vapaus kirjoittaa itsestään tai hankkeista, joissa on vahvasti mukana. Kannattaa kuitenkin muistaa, että myös tällaisiin artikkeleihin pätevät samat säännöt kuin kaikkiin muihinkin sivuihin.
  6. Oma ansioluettelosi. Itsestään kirjoittaminen ei ole kiellettyä, mutta yleensä itsestään ei kannata laatia artikkelia. Omia saavutuksiaan on vaikea arvioida objektiivisesti. Jos olet riittävän merkittävä henkilö, joku lopulta todennäköisesti laatii sinusta artikkelin. Jos joku muu on kirjoittanut sinusta artikkelin, on mahdolliset asiavirheet toki hyvä korjata.

Wikipedia ei ole paikka kotisivullesi

  1. Wikipedia ei ole WWW-hotellipalvelu. Sinulla ei ole lupaa pitää kotisivua tai blogia Wikipedian palvelimella. Jos haluat käyttää wiki-tekniikkaa, suosittelemme vierailua seuraavilla sivuilla: SeedWiki ja Riters.com.
  2. Wikipedia ei ole toisiopalvelin. Wikipediaan lisätty sisältö on tarkoitettu julkaistavaksi GNU FDL -lisenssillä ja artikkeleita voidaan muokata huomattavasti.

Wikipedia ei ole sekalainen kokoelma tietoa

Wikipedia-artikkeli ei voi olla:

  1. Uutta tutkimusta. Wikipedian artikkeleissa ei esitellä uutta tutkimusta ja tietoa, vaan artikkelit perustuvat yleisesti hyväksyttyihin ja luotettaviin tietolähteisiin.
  2. Usein kysytyt kysymykset. Wikipedian artikkelit eivät koostu usein kysytyistä kysymyksistä, oli niihin vastausta tai ei.
  3. Linkkikokoelma, olivat linkit sitten Wikipedian sisäisiä tai ulkoisille sivuille ohjaavia. Linkkien lisääminen artikkeleihin on kuitenkin suositeltavaa, lähdeluetteloissa eritoten. Täsmennyssivut tosin ovat linkkilistoja, mutteivät varsinaisia artikkeleita.
  4. Lakiteksti, lähdekoodi tai muu vastaava. Niille soveltuu Wikiaineisto.
  5. Kokoelma runoja, laulun sanoja ja muuta tämän kaltaista aineistoa. Artikkeleissa voidaan kuitenkin käyttää aiheen yhteyteen sopivia sitaatteja.
  6. Uutinen, raportti tai reportaasi. Ajankohtaisista aiheista voi tietysti kirjoittaa artikkelin, ja tärkeimpiä niistä voi asettaa väliaikaisesti esille. Varsinaisille uutisartikkeleille sopivampi paikka on Wikiuutiset.
  7. Käyttöopas, käsi- tai oppikirja. Wikipediassa ei opasteta, kuinka asioita käytetään tai tehdään. Näitä varten on Wikikirjasto.
  8. Matkaopas. Pariisi-artikkelin pitää toki mainita Eiffel-torni ja Louvre, mutta café au lait'n hinta Champs-Élyséellä tai arvostelu lempihotellistasi ei kuulu tietosanakirjaan. Molemmat ovat kuitenkin tervetulleita Wikitraveliin.
  9. Ruokaohje. Kun kirjoitat jostakin ruoka-aineesta, älä kirjoita artikkeliin reseptiä jonkin ruoan valmistamisesta. Sen sijaan kerro, mihin ruoka-ainetta käytetään, sen historiasta ja levinneisyydestä ja niin edelleen. Wikikirjastossa on reseptejä varten Keittokirja.
  10. Muistokirjoitus. Kuolema on osa elämää, mutta Wikipediassa kuolemankin tulee olla merkittävä.

Wikipedia-artikkeli ei voi myöskään sisältää epämääräisiä luetteloita nippelitietoa. Oleelliset tiedot tulisi yhdistää artikkelin muihin osioihin ja poistamalla merkityksettömät tiedot. Katso Ohje:Artikkelin rakenne#Triviaosiot.

Wikipedia ei ennusta tulevaisuutta

Wikipedia ei ole kokoelma tarkistuskelvotonta spekulaatiota. Kaikkien artikkelien odotettavista tapahtumista pitää olla tarkistettavissa. Lisäksi aiheen tulee olla niin merkittävä, että artikkeli olisi paikallaan, jos kyseinen tapahtuma olisi jo tapahtunut. Erityisesti:

  1. Yksittäinen tulevaisuudessa odotettava tapahtuma vain, jos se on merkittävä ja todennäköisyys sen tapahtumiselle on lähes varma. Jos valmistautuminen tapahtumaan ei ole vielä käynnissä, spekulaation pitää olla hyvin dokumentoitu. Esimerkkejä sopivista aiheista ovat esimerkiksi Suomen presidentinvaali 2012 ja talviolympialaiset 2010. Luettelo tulevista tapahtumista voi olla myös sopiva.
  2. Ennaltamäärätyn listan mukaisista nimetyistä tulevista tapahtumista ei pidä tehdä yksittäisiä artikkeleita, jos tiedossa on vain yleistä tietoa aiheesta. Luettelo merkittävistä trooppisista hirmumyrskyistä kuuluu tietosanakirjaan, mutta ”Trooppinen myrsky Alex (2010)” ei, vaikka on käytännössä varmaa, että tämän niminen myrsky tulee esiintymään Pohjois-Atlantilla. Samaten artikkelit, jotka on johdettu säännöllisen lukujärjestelmän mukaan, eivät kuulu tietosanakirjaan, ellei niitä määritellä sopivan auktoriteetin toimesta tai käytetä muutoin normaalisti. Käytäntöön on muutamia poikkeuksia kuten esimerkiksi IUPACin luetteloimat alkuaineet, joita ei ole kuitenkaan vielä onnistuttu eristämään laboratoriossa.
  3. Artikkelit, jotka sisältävät päätelmiä, pohdintaa ja ”tulevaisuuden historiaa”, pidetään uutena tutkimuksena ja täten sopimattomina. Toisaalta Wikipediassa on ja pitää olla merkittävistä taideteoksista, kirjoituksista ja uskottavasta tutkimuksesta artikkeleita, jotka sisältävät ennustuksia. Artikkeli Star Trekistä on sopiva, artikkeli ”Kolmannessa maailmansodassa käytettävät aseet” ei ole.

Artikkelissa voidaan mainita tulevien esitysten ja hankkeen onnistumisesta tai etenemisestä käyty keskustelu ja väittämät, mikäli lähteet mainitaan. Artikkeliin ei ole sopivaa lisätä kirjoittajan omia mielipiteitä tai analyysiä, koska uusi tutkimus on Wikipediassa kielletty. Vielä julkistamattomia tuotteita (esimerkiksi elokuvat, pelit ynnä muut) koskevia artikkeleita kirjoitettaessa on otettava erityisesti huomioon, ettei artikkelista tule mainosta.

Wikipediaa ei sensuroida alaikäisten suojelemiseksi

Wikipedia voi sisältää tietoa, jota jotkut lukijat pitävät epämieluisena tai loukkaavana. Jokainen Wikipedian lukija voi muokata artikkelia, ja muokkaukset astuvat voimaan välittömästi ilman sopivuuden tarkistamista. Wikipedian artikkelien tai kuvien ei voida taata olevan lapsille sopivia tai täyttävän tiettyjä sosiaalisia normeja. Vaikka epäasiallinen sisältö (kuten epäsoveliaat linkit Internetin šokeeraussivuille) poistetaan yleensä välittömästi, jotkin artikkelit saattavat sisältää epämiellyttävää tekstiä, kuvia tai linkkejä, olettaen että ne eivät riko olemassa olevia käytäntöjä tai Floridan osavaltion lakeja Yhdysvalloissa, missä Wikipedian palvelimet sijaitsevat.

Wikipedian yhteisö ei ole...

  1. Anarkistinen. Wikipedia on avoin ja vapaa siinä määrin kuin se on tarpeellista tietosanakirjan tekemiseksi. Tästä syystä Wikipedia ei ole rajoittamaton alue sananvapaudelle.
  2. Demokraattinen kokeilu. Projektin pääasiallinen tapa löytää konsensus on keskustelu, ei äänestäminen. Vaikeissa tapauksissa voidaan turvautua äänestyksiin, mutta niihin tulee suhtautua varoen, eikä äänestysten tuloksia voida pitää velvoittavina.
  3. Byrokraattinen. Wikipedian säännöt on tarkoitettu noudatettaviksi ainoastaan siinä määrin kuin ne auttavat luomaan Wikipediasta paremman tietosanakirjan. Muotosääntöjen rikkominen ei itsessään ole syy ehdotuksen tai toimen hylkäämiselle, vaan tärkeintä on noudattaa sääntöjen henkeä.
  4. Taistelukenttä. Wikipedia ei ole sotimista ja tappelua varten. Älä uhkaile tai ahdistele niitä, jotka ovat eri mieltä kanssasi. Oleta, että muut toimivat hyvässä tahdossa, yritä pysyä mahdollisimman hyvin käsiteltävässä aiheessa ja kirjoita asiallisesti.

Toimet sääntöjä rikkovia artikkeleita kohtaan

Edellä mainittuja sääntöjä rikkovia artikkeleita voi yrittää korjata neljällä eri tavalla:

  • Muokkaamalla artikkelin sisältöä niin, että se täyttää tietosanakirja-artikkelin tunnusmerkit.
  • Tekemällä sivusta ohjauksen johonkin toiseen artikkeliin. Näin vanhan artikkelin sivuhistoria säilyy.
  • Poistamalla artikkelin kokonaan historiatietoineen, Selvissä tapauksissa suoraan Roskana tai Merkittävyystarkastelun kautta. Kiistanalaisemmissa tapauksissa kannattaa järjestää äänestys sivulla Wikipedia:Poistettavat sivut.
  • Muuttamalla sääntöjä tällä sivulla. Tämä kuitenkin edellyttää etukäteiskeskustelua ja konsensuksen saavuttamista.