Western Hemisphere Institute for Security Cooperation

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Western Hemisphere Institute for Security Cooperation (WHISC tai WHINSEC), aikaisemmalta nimeltään School of the Americas (SOA), on Yhdysvaltain armeijan vuonna 1946 perustama koulutuskeskus. Vuoteen 2001 mennessä se oli kouluttanut yli 60 000 latinalaisamerikkalaista sotilasta tai poliisia. Laitos sijaitsee Fort Benningissä, Georgiassa.

Laitoksen mottona oli Libertad, Paz y Fraternidad (Vapaus, Rauha ja Veljeys) ja laitos toimi latinalaisamerikkalaisten antikommunististen hallintojen ja sissien tukijana ja kouluttajana. Useissa tapauksissa tukea voidaan pitää vähintäänkin kyseenalaisena, sillä kyseiset sissit ja hallinnot olivat tunnettuja ihmisoikeusrikkomuksistaan Latinalaisessa Amerikassa.

Ihmisoikeusrikkomukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monia sissiryhmiä opastettiin kidutuksen käyttöön ja "pehmeisiin kohteisiin" kohdistuvan terrorin käyttöä "anti-kommunistisessa taistelussa". Ajatuksena oli että havaitessaan että vasemmistolainen hallitus ei kykene suojelemaan omia kansalaisiaan, kansa äänestäisi hallituksen pois demokraattisissa vaaleissa. Näkyvin esimerkki tästä ovat Nicaraguan Contra-sissit jotka terrorisoivat väestöä ja katolisia pappeja koko 1980-luvun kunnes 1990-luvun alussa Ortegan johtamat sandinistit menettivät valtansa vaaleissa.[1]

Myös huomiota herättäneeseen San Salvadorin arkkipiispan Oscar Romeron murhaan otti osaa SOA:ssa koulutuksen saaneita sissejä. SOA:n roolia San Salvadorissa selvitti myös YK:n totuuskomissio[2].

SOA:ta vastaan on ihmisoikeusaktivistien toimesta järjestetty mielenosoituksia myös Yhdysvalloissa.[3]

Aktiivisinta SOA:n toiminta oli Kylmän sodan aikaan.

Tunnetuimpia SOA:ssa koulutettuja ja SOA:n tukemia ihmisoikeusrikkojia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SOA:ssa koulutetun Manuel Noriegan pidätyskuva.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. William Blum "Roistovaltio", Mahmood Mamdani "Kylmä sota ja terrorin juuret"
  2. [1]
  3. [2]
  4. [3]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]