Vladimiro Montesinos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vladimiro Montesinos

Vladimiro Lenin Montesinos Torres (s. 20. toukokuuta 1945) oli Perun salaisen palvelun (Servicio de Inteligencia Nacional, SIN) päällikkö presidentti Alberto Fujimorin aikana 19902000. Hän oli myös CIA:n yhteistyökumppani 1970-luvulta lähtien ja luotettava yhteistyökumppani Perun hallituksen sisällä.[1]

Montesinos on kotoisin Arequipasta. Hänen vanhempansa olivat kommunisteja. Montesinos teki uraa armeijassa ja opiskeli 1965 Yhdysvaltain School of the Americasissa Panamassa. Kenraali Juan Velascon vasemmistolaisen juntan aikana hänet nimitettiin pääministeri kenraali Edgardo Mercadon avustajaksi. Häntä syytettiin vakoilusta Yhdysvaltain hyväksi ja Neuvostoliitosta ostettujen aseiden listan luovuttamisesta Yhdysvalloille. Montesinos erotettiin armeijasta 1977 ja tuomittiin vankeuteen.

1980-luvulla hän aloitti uuden uran oikeustieteen parissa. Hänen asiakkaisiinsa kuului monia huumakaupasta, veronkierrosta ja petoksista syytettyjä. Fujimorin hänen sanotaan tavanneen tämän pyrkiessä ensi kertaa presidentiksi 1989–1990. Montesinos auttoi hänet petossyytteistä ja järjesti hänelle syntymätodistuksen joka todisti hänen syntyneen Perussa.

Fujimorin valinnan jälkeen Montesinos pääsi vastaamaan Yhdysvaltain kanssa suoritetuista huumeiden vastaisen sodan operaatioista. Hän oli myös keskeisesti mukana kampanjassa kitkeä loistava polku maasta, auttoi valitsemaan armeijan komentajat ja korkeimman oikeuden tuomarit. Tiedustelupalvelun päällikkönä hänellä oli käytössään laaja ilmiantajien verkosto. Itse asiassa Perua hallitsi vuodet 1990-2001 Montesinos ja presidentti Fujimori oli enemmänkin jonkinlainen marionetti. On myös väitetty perustellusti,että maolaiseksi luokiteltu Loistavan Polun "sissiliike" olisi ollut CIA:n luomus. (Andreo Matias: CIA, Sendero Luminoso, Guerra Politica) Lima 1988.

Presidentti Fujimorin kaatoi viimein videonauha, jossa Montesinos nähtiin lahjomassa oppositiopoliitikko Luis Alberto Kouria kannattamaan Fujimoria vuotta ennen vaaleja. Fujimorin paetessa Japaniin Montesinos siirtyi Panamaan jossa hänellä on liiketoimia, mutta ei saanut maasta turvapaikkaa ja palasi yllättäen Peruun. Hänet pidätettiin myöhemmin Venezuelassa.

Häntä vastaan nostettiin yli sata syytettä, korruptiosta asekauppaan ja ihmisoikeusrikoksiin Grupo Colinan tekemistä joukkomurhista Barrios Altosissa marraskuussa 1991 ja La Cantunan yliopiston professorin ja yhdeksän opiskelijan katoamisesta. Hän on saanut tuomion ainakin viidessä jutussa ja 15 vuotta vankeutta.

Hänet tuomittiin mm. 10000 AK-47-rynnäkkökiväärin salakuljetuksessa Jordaniasta Kolumbian FARC-sisseille. Rynnäkkökiväärit maksoivat 55 USD kappale ja sissit maksoivat niistä 600 USD. Syyttäjän mukaan Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA oli mukana operaatiossa kun Yhdysvallat samalla rahoitti Plan Columbian perusteella Kolumbian hallituksen sissien vastaista taistelua.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Washington Post; 22.9.2000; "CIA repeatedly argued successfully that Montesinos was a valuable and cooperative U.S. ally inside the government of President Alberto Fujimori."