Loistava polku

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Perun kommunistisen puolueen ja Loistavan polun lippu.

Loistava polku eli Partido Comunista de Peru Sendero Luminoso on perulainen maolainen sissiliike[1]. Sen tavoitteena on Perun hallinnon korvaaminen kommunistisella talonpoikien vallankumouksellisella hallinnolla. Liike ei ole ollut kovin aktiivinen vuoden 1994 jälkeen mutta tehnyt iskuja vielä 2000-luvulla[1].

Loistavan polun perusti 1960-luvulla entinen yliopiston opettaja Abimael Guzmán[1] salanimellä presidentti tai puhemies Gonzalo. Liike erkaantui kommunistisesta Bandera Rojasta, joka puolestaan oli eronnut Perun kommunistisesta puolueesta 1964. Kun Perun sotilashallitus järjesti vaalit 1980, Loistava polku oli yksi vaaleja boikotoivista ryhmistä, ja se aloitti sen sijaan sissisodan hyökkäämällä äänestyspaikkoja vastaan.

1980-luvulla Loistavan polun hallinnoima alue ja taistelijoiden määrä kasvoivat. Vuonna 1991 se kontrolloi jo suurta osaa maaseudusta keskisessä ja eteläisessä Perussa sekä Liman ympäristössä.

Taistellessaan Loistavaa polkua vastaan Perun armeija syyllistyi moniin julmuuksiin. Hallituksen joukot tuhosivat kyliä ja teloittivat epäiltyjä vastustajiaan. Presidentti Fujimori sääti kyseenalaiset terrorismilait, jotka johtivat monien viattomien sivullisten kuolemaan armeijan julmuuksissa. Presidentti Alejandro Toledon perustama totuuskomissio raportoi vuonna 2003, että sodan aikana sissien ja hallituksen käsissä oli kuollut 69 000 ihmistä. Loistava polku murhasi näistä noin puolet ja hallituksen joukot kolmasosanlähde?. Toiseksi suurin perulainen sissiryhmä Movimiento Revolucionario Túpac Amaru (MRTA) surmasi noin 1,5 % uhreista.

Perun erikoisjoukot vangitsivat Guzmánin 12. syyskuuta 1992, ja sissiliikkeen toiminta hiipui pian sen kärsittyä tappioita taisteluissa. Perun hallituksen mukaan noin sadan entisen Loistavan polun taistelijan muodostama Proseguir-ryhmä toimii vielä satunnaisesti Andien laaksoissa yhdessä kokaiinin tuottajien ja salakuljettajien kanssa.

Järjestössä oli alkuvuonna 2012 jäljellä noin 140 jäsentä. Sen johtaja Florindo Eleuterio Flores eli Artemio pidätettiin helmikuussa.[1]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Perun Loistavan polun rippeiden johtaja jäi kiinni, Yle.fi uutiset, viitattu 13.2.2012