Loistava polku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Loistava polku eli Sendero Luminoso (virallinen nimi Partido Comunista del Perú - Sendero Luminoso; Partido Comunista del Perú en el Sendero Luminoso de José Carlos Mariátegui) on perulainen maolainen sissiliike.[1] Sen tavoitteena on Perun hallinnon korvaaminen kommunistisella talonpoikien vallankumouksellisella hallinnolla.

Nimi on peräisin alkuperäisen Perun Kommunistisen Puolueen perustajan José Carlos Mariáteguin (1894-1930) periaatteesta 1920-luvulta: "Marxismi-leninismi tulee avaamaan loistavan polun kohti vallankumousta."[2]

Loistavan polun sissisodan 5- vuotis propagandajuliste v. 1985, jossa kuvattuna Abimael Guzmán.
Perun kommunistisen puolueen eli Loistavan polun lippu.

Loistavan polun perusti 1970[2] entinen yliopiston opettaja Abimael Guzmán[1] salanimellä Puhemies (esp. Presidente) tai toveri Gonzalo. Liike erkaantui kommunistisesta Bandera Rojasta (Punalippu), joka puolestaan oli eronnut Perun kommunistisesta puolueesta vuonna 1964.

Kun Perun sotilashallitus järjesti vaalit 1980, Loistava polku oli yksi vaaleja boikotoivista ryhmistä, ja se aloitti sen sijaan sissisodan hyökkäämällä äänestyspaikkoja vastaan.

Vuonna 1980 Loistava polku aloitti luokkasodan. Loistavan polun kansantuomioistuimet teloittivat huonosti maatyöläisiä kohdelleita isäntiä.[3]

1980-luvulla Loistavan polun hallinnoima alue ja taistelijoiden määrä kasvoivat. Vuonna 1991 se kontrolloi jo suurta osaa maaseudusta keskisessä ja eteläisessä Perussa sekä Liman ympäristössä.

Taistellessaan Loistavaa polkua vastaan Perun armeija syyllistyi moniin julmuuksiin. Hallituksen joukot tuhosivat kyliä ja teloittivat epäiltyjä vastustajiaan. Presidentti Fujimori sääti kyseenalaiset terrorismilait, jotka johtivat monien viattomien sivullisten kuolemaan armeijan julmuuksissa.

Presidentti Alejandro Toledon perustama totuuskomissio raportoi vuonna 2003, että sodan aikana sissien ja hallituksen käsissä oli kuollut 69 000 ihmistä. Loistava polku murhasi näistä noin puolet ja hallituksen joukot kolmasosanlähde?. Toiseksi suurin perulainen sissiryhmä Movimiento Revolucionario Túpac Amaru (MRTA) surmasi noin 1,5 % uhreista.

Loistava polku tappoi myös niitä vasemmistolaisia, jotka eivät hyväksyneet liikkeen aatetta ja menetelmiä. Tämä vähensi kansansuosiota.[3]

Loistava polku surmasi vasemmistolaisen María Elena Moyanon, koska tämä vaati köyhille lapsille maitolasillista päivässä. Guzmánin mielestä tämä heikensi kansan taistelutahtoa.[3]

Perun erikoisjoukot vangitsivat Guzmánin 12. syyskuuta 1992, ja sissiliikkeen toiminta hiipui pian sen kärsittyä tappioita taisteluissa.[4] Tällöin liikkeellä oli omien laskujensa mukaan 23 430 jäsentä sekä satoja aseita. Liike ei ole ollut kovin aktiivinen vuoden 1994 jälkeen, mutta on tehnyt iskuja vielä 2000-luvulla.

Perun hallituksen mukaan noin sadan entisen Loistavan polun taistelijan muodostama Proseguir-ryhmä toimii vielä satunnaisesti Andien laaksoissa yhdessä kokaiinin tuottajien ja salakuljettajien kanssa.

Järjestössä oli alkuvuonna 2012 jäljellä noin 140 jäsentä. Sen johtaja Florindo Eleuterio Flores eli toveri Artemio pidätettiin helmikuussa.[1] Guzmán tuomittiin elinkautiseen vankeuteen 2006, joutui uudelleen oikeuteen 2014 ja tuomittiin elinkautiseen vankeuteen 2015.[5] Guzmán kuoli syyskuussa 2021.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Perun Loistavan polun rippeiden johtaja jäi kiinni, Yle.fi uutiset, viitattu 13.2.2012
  2. a b Shining Path | Peruvian revolutionary organization Encyclopedia Britannica. Viitattu 5.5.2018. (englanniksi)
  3. a b c Peru | Radikaalien kommunistien messias Abimael Guzmán on kuollut vankilassa Perussa – Loistava polku naulasi kuolleita koiria valopylväisiin ja teloitti vastustajansa Helsingin Sanomat. 12.9.2021. Viitattu 13.9.2021.
  4. Perun Loistavan polun rippeiden johtaja jäi kiinni, Yle.fi uutiset, viitattu 13.2.2012
  5. Dan Collyns: Former Shining Path leader 'Presidente Gonzalo' faces Peru court the Guardian. 21.1.2014. Viitattu 5.5.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]