Watch Dogs

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Watch Dogs
Watch Dogs -pelin logo
Watch Dogs -pelin logo
Kehittäjä Ubisoft Montreal
Ubisoft Reflections
Ubisoft Romania
Julkaisija Ubisoft
Jakelija Steam, Humble Store, Ubisoft Connect, Nintendo eShop, Microsoft Store, Ubisoft Store, Epic Games Store, Google Stadia ja PlayStation Store
Säveltäjä Brian Reitzell ja Peter Connelly
Pelisarja Watch Dogs
Pelimoottori Disrupt
Julkaistu
 • 27. toukokuuta 2014
Lajityyppi toimintaseikkailu, hiiviskely
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 18[1]
Alusta Microsoft Windows, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, Wii U
Jakelumuoto Optinen levy, digitaalinen jakelu ja digitaalinen lataus
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Watch Dogs (tyyliteltynä WATCH_DOGS) on Ubisoft Montrealin kehittämä ja Ubisoftin julkaisema avoimen pelimaailman toimintaseikkailupeli. Peli julkaistiin 27. toukokuuta 2014 Microsoft Windowsille, PlayStation 3:lle, PlayStation 4:lle,[2] Xbox 360:lle,[3], Xbox Onelle[4] ja Wii U:lle.[5] Peli keskittyy pelaajan mahdollisuuteen hakkeroida useita erilaisia elektronisia laitteita, joko hankkiakseen tietoja ja ohjaillakseen niitä, tai tuhotakseen laitteet pysyvästi tiettynä hetkenä. Peli julkistettiin Ubisoftin lehdistötilaisuudessa E3 2012 -messutapahtumassa.

Peli oli tarkoitus julkaista Euroopassa 22. marraskuuta 2013, mutta myöhemmin Ubisoft ilmoitti julkaisun lykkääntyvän vuoden 2014 alkupuolelle.

Pelille on julkaistu jatko-osa Watch Dogs 2.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Watch Dogs on avoimen pelimaailman toimintaseikkailu- ja hiiviskelypeli, jossa pelaaja ohjaa hahmoa nimeltään Aiden Pearce (ääninäyttelijä Noam Jenkins). Pearce pystyy hakkeroimaan kaupungin keskusohjausjärjestelmän laitteita (ctOS). Peli sallii pelaajan käyttää useita erilaisia keinoja selviytyäkseen tavoitteistaan.[6] Pelaaja voi esimerkiksi hakkeroida ihmisten matkapuhelimia saadakseen heidän pankkitietonsa ja sitten varastaa heidän rahansa sekä aiheuttaa laitteisiin toimintahäiriöitä ja siten yleistä hämmennystä. Liikennevalojen hakkerointi voi esimerkiksi helpottaa pakenemista. Pelaaja saa tietoja siviileistä lisätyn todellisuuden syötteestä, jossa näkyy väestörekisteri, terveys ja potentiaalinen käytös. Tavoitteet näytetään välinäytöksissä, joita ovat muun muassa tietyn kohteen löytäminen ja tappaminen, poliisin välttely ja mahdollisen uhrin seuraaminen tämän murhaamisen estämiseksi. Taistelu hyödyntää kolmannen persoonan ammuntapelille tyypillisiä suojautumis­mekanismeja sekä lisäksi erilaisia piiloutumis­mekanismeja ja parkouria. Aiden pystyy käyttämään erilaisia tuliaseita ja pamppua[7].

Aiden voi hakkeroida trukkeja ja nostolavoja päästäkseen paikkoihin, joihin ei muuten pääse, ja kyykistyä seinien taakse piiloutuakseen vihollisilta[8][9]. Pelaaja voi liikkua pelimaailmassa monenlaisilla kulkuneuvoilla kuten moottoripyörillä, muskeliautoilla, urheiluautoilla, katumaastureilla ja moottoriveneillä[10].

Peli sisältää moninpelin, jossa enintään kahdeksan pelaajaa voi osallistua kilpa-ajoihin tai suorittaa erilaisia tehtäviä samassa pelimaailmassa. Pelaaja voi myös hakkeroitua toisen pelaajan yksinpeliin hakkerointi- ja varjostustehtävissä, jolloin toinen pelaaja näkee hänet tavanomaisena tekoälyhahmona.[7][11].

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2012 Chicagosta tulee maailman ensimmäinen kaupunki, jossa otetaan käyttöön ctOS (central Operation System). Se on teknologiayhtiö Blumen kehittämä laskentaverkko, joka yhdistää kaikki laitteet yhdeksi järjestelmäksi. Kun Aiden Pearce ja hänen mentorinsa ja kumppaninsa Damien Brenks ovat tekemässä elektronista ryöstöä huippuluokan Merlaut-hotellissa, he laukaisevat toisen hakkerin asettaman hiljaisen hälytyksen. Damien yrittää löytää hakkerin, mutta paljastaa samalla itsensä ja Aidenin. Peläten perheensä puolesta Aiden ajaa heidät turvaan maaseudulle yllätysmatkan varjolla. Matkalla palkkamurhaaja Maurice Vega hyökkää heidän kimppuunsa, mistä seuraa auto-onnettomuus. Auto-onnettomuudessa kuolee Aidenin kuusivuotias siskontytär Lena.

Vuotta myöhemmin Aiden jäljittää Vegan pesäpallostadionille, mutta ei onnistu selvittämään hänen toimeksiantajansa henkilöllisyyttä. Aiden jättää Vegan kumppaninsa Jordi Chinin käsiin ja vierailee siskonsa Nicolen ja veljenpoikansa Jacksonin luoma tämän syntymäpäivänä, mutta saa selville jonkun ahdistelevan heitä. Blumen korruptiota paljastamaan pyrkivän hakkerisyndikaatti DedSecin jäsen Clara Lillen avulla Aiden jäljittää häirikön. Häirikkö paljastuu Damieniksi, joka halusi saada Aidenin huomion, jotta tämä auttaisi löytämään toisen Merlaut-hotellin ryöstöä tehneen hakkerin. Aiden kieltäytyy, mutta tavattuaan stadionilla olleen todistajan hän saa tietää, että Damien kidnappasi Nicolen pakottaakseen hänet suostumaan. Kun Aiden on asettunut uuteen piilopaikkaansa Bunkkeriin - entiseen Blumen tukikohtaan, jota ei voi havaita ja jossa on pääsy ctOS:ään - hän jäljittää Claran avulla hakkerin; tämä hakkeri on jengin johtaja ja armeijan veteraani Delford "Iraq" Wade. Päästäkseen Iraqin palvelimille Aiden soluttautuu ihmishuutokauppaan kopioidakseen hänen pääsyavaimensa ja kiristää serkkunsa Tyrone "Bedbug" Hayesin toimimaan "sisäpiirimiehenään". Bedbug onnistuu hankkimaan datanäytteen, joka paljastaa Iraqilla olevan tietoja lähes jokaisesta Chicagon asukkaasta, ja hän suojelee jengiään viranomaisilta kiristyksen avulla.

Kun Aiden ja Clara saavat salattua dataa, jonka purkaminen ylittää heidän kykynsä, he onnistuvat jäljittämään legendaarisen hakkerin ja entisen Blume-pilliinpuhaltajan Raymond "T-Bone" Kenneyn. Kenney aiheutti Yhdysvaltojen koillisen sähkökatkoksen vuonna 2003 yrittäessään paljastaa ctOS:n vaarat, joiden luomisessa hän oli mukana. Aiden soluttautuu Blumen päämajaan pyyhkiäkseen Kenneyn henkilöllisyyden ctOS:stä ja mahdollistaakseen hänen paluunsa Chicagoon. Damien kuitenkin paljastaa Kenneyn sijainnin vastineeksi täydestä pääsystä ctOS:ään, ja Aidenin on pakko pelastaa Kenney ennen kuin Blumen yksityiset turvallisuusjoukot tappavat hänet. Sen jälkeen hän hyökkää Iraqin tukikohtaan saadakseen sen palvelintiedot ladattua ja tappaa Iraqin.

Aiden, Kenney ja Clara eivät pyrky purkamaan datan salausta, koska toinen hakkeri JB "Defalt" Markovicz tunkeutuu heidän järjestelmäänsä, varastaa ne ja poistaa ne heidän palvelimiltaan. Defalt myös paljastaa, että Clara palkattiin jäljittämään Aidenia Merlautin-murron jälkeen, joten hän on epäsuorasti vastuussa Lenan kuolemasta. Tämä saa Aidenin vihaisena häätämään Claran. Samaan aikaan Damien on ärsyyntynyt Aidenin puutteellisesta edistymisestä, ja paljastaa henkilöllisyytensä viranomaisille. Kun Kenney on saanut tiedot Defaltilta, Kenney auttaa Aidenia jäljittämään Nicolen, jolloin Aiden voi pelastaa hänet ja viedä hänet ja Jacksonin turvaan pois Chicagosta.

Kun Kenney on saanut purettua datan salauksen, hän kertoo Aidenille kuka määräsi hänet murhattavaksi: Irlantilainen mafiapomo ja Merlautin omistaja Dermot "Lucky" Quinn. Aiden kohtaa Quinnin, joka kertoo tilanneensa iskun, koska uskoi Aidenin etsivän salaista videomateriaalia. Videomateriaalissa Donovan Rushmore tappaa sihteerinsä sen jälkeen kun tämä oli saanut selville hänen ja Quinnin väliset suhteet, ja jota tämä oli käyttänyt Rushmoren kiristykseen. Tapettuaan Quinnin hakkeroimalla hänen tahdistimensa Damien kertoo Aidenille, että Quinn lähetti palkkamurhaajat Claran perään, koska tämä oli hänelle rasite. Koska Aiden ei voi pelastaa Claraa, hän julkistaa kaiken kirisysmateriaalin, mikä suututtaa Damienin, joka alkaa aiheuttaa tuhoa Chicagossa CtOS:n avulla. Aiden sammuttaa järjestelmän Kenneyn luoman viruksen avulla ja jäljittää Damienin majakalle. Jordi saapuu paikalle, koska hänet on palkattu tappamaan molemmat miehet, mutta Aiden haavoittaa häntä ja tappaa Damienin. Myöhemmin Jordi soittaa Aidenille viimeisen kerran kertoakseen, missä Vegaa pidetään; Aiden suuntaa sinne ja päättää hänen kohtalostaan.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Watch Dogsia kehitettiin prototyyppiasteelta valmiiksi peliksi yli viisi vuotta noin 68 miljoonan dollarin budjetilla.[12] Pelin kehitys alkoi vuonna 2009, ja kehitystiimi laajeni alun kymmenestä yli tuhanteen henkilöön.[13] Pelin työnimi oli Nexus ennen sen julkistusta vuonna 2012.[14]. Pelin myyntipuheen haluttiin olevan ajatus kokonaisen kaupungin hallitsemisesta nappia painamalla[15]

Ubisoftin Amerikan osaston johtaja Laurent Detocin mukaan ennen pelin kehityksen kunnollista alkamista pelimoottoriteknologiaa kehitettiin seuraavaa mahdollista Driver-peliä varten. Kehityksen aikana kuitenkin Driver-pelin suunnan katsottiin etääntyneen siitä, mitä kehittäjät halusivat ajopeliltä, joten se hylättiin ja Watch Dogsin kehitys päätettiin aloittaa.[16][17] VG247:n haastattelemien Ubisoftin työntekijöiden ja Driver 3:n ohjaaja Martin Edmondsonin mukaan Watch Dogs syntyi, kun Ubisoft Reflectionsin kehittäessä Driver San Franciscoa Ubisoft Montreal kehitti rinnakkain toista Driver-peliä. Toinen peli sijoittui avoimeen maailmaan, ja siinä keskeiset mekaniikat liittyivät moderniin teknologiaan ja hakkerointiin. Koska Driver: San Francisco ei myynyt Ubisoftin odotusten mukaisesti eikä näiden mekaniikkojen nähty sopivan Driver-sarjaan, päätettiin tästä pelistä tehdä kokonaan uudenlainen[18]. Ubisoftin toimitusjohtaja Yves Guillemot saatiin vakuutettua ajatuksesta, kuinka hänellä voisi olla "oma GTA:nsa" heikosti myyneen Driverin sijaan[18]. Watch Dogsin Disrupt-pelimoottori ei käytä Ubisoftin aiemmin kehittämän AnvilNext-pelimoottorin teknologiaa[19] eikä Edmondsonin mukaan Reflectionsin Driveriin kehittämää teknologiaa, vaan pelkästään autojen ohjattavuuteen liittyviä mekaniikkoja[18]. Tuottaja Dominic Guayn mukaan Disruptissa on kolme elementtiä: ympäristön simulointi, miten ympäristöön voidaan vaikuttaa ja saumattoman verkkokokemuksen tuoma yhteys[20] Ohjaaja Jonathan Morin sanoi PlayStation 4:n teknologian mahdollistaneen paremman tuulen ja veden simuloinnin ja tekoälyn.[21]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. http://watchdogs.ubi.com/watchdogs/en-gb/home/index.aspx
 2. Watch Dogs Confirmed for PlayStation 4 16.2.2013. IGN. Viitattu 21.2.2013.
 3. E3 2012: Watch Dogs Coming to Consoles and PC, Could Hit Wii U IGN. Viitattu 23 October 2012.
 4. http://www.joystiq.com/2013/05/21/watch-dogs-assassins-creed-4-confirmed-for-xbox-one/
 5. Ubisoft confirms Watch Dogs for Wii U Joystiq. Viitattu 20 February 2013.
 6. Langshaw, Mark. "E3 2012: 'Watch Dogs' announced by Ubisoft - watch video", Digital Spy, 4 June 2012. Luettu 20 June 2012. 
 7. a b Whitehead, Dan: Watch Dogs Review Eurogamer. 27.05.2014. Arkistoitu 7.6.2022. Viitattu 08.06.2022. (englanniksi)
 8. Watch Dogs: Creative Director On Building The Game GamesTM. Arkistoitu . (englanniksi)
 9. Video: Watch Dogs’ Jonathan Morin talks delays, multiplayer, and the franchise’s future Destructoid. 23.04.2014. Viitattu 08.06.2022. (englanniksi)
 10. VanOrd, Kevin: Watch Dogs Review GameSpot. 27.04.2022. Viitattu 08.06.2022. (englanniksi)
 11. Ahlapuro, Jenni: Watch Dogs Pelaaja. 05.06.2014. Arkistoitu 7.6.2022. Viitattu 08.06.2022. (suomeksi)
 12. Pereira, Chris: Watch Dogs goes gold, on track for release later this month GameSpot. 14.05.2014. Arkistoitu 17.5.2014. Viitattu 08.06.2022. (englanniksi)
 13. Hoad, Phil: From Watch Dogs to GTA V, why 'video games are going to reshape our cities' The Guardian. 10.06.2014. Arkistoitu 11.6.2014. Viitattu 08.06.2022. (englanniksi)
 14. Carle, Darren: Old Dog, New Tricks: Brian Reitzell on scoring Watch Dogs The Skinny. 23.07.2014. Arkistoitu 12.1.2018. Viitattu 08.06.2022. (englanniksi)
 15. Nutt, Christian: Hack-Man: An interview with Watch Dogs' creative director Game Developer. 23.04.2014. Arkistoitu . Viitattu 08.06.2022. (englanniksi)
 16. Goldfarb, Andrew: Ubisoft: Watch Dogs’ Engine Was Originally Built for Driver ign.com. 18.12.2013. Arkistoitu 1.6.2014. Viitattu 08.06.2022. (englanniksi)
 17. Saarenoja, Panu: Ubisoft-pomo: Watch Dogs sai alkunsa ajopelinä Pelaaja. 29.12.2013. Arkistoitu 7.6.2022. Viitattu 08.06.2022. (englanniksi)
 18. a b c Peel, Jeremy: Inside the Driver game that died so that Watch Dogs could live VG247. 24.05.2021. Arkistoitu 8.6.2022. Viitattu 08.06.2022. (englanniksi)
 19. Hiller, Brenna: Watch Dogs built on all-new engine, doesn't share Assassin's Creed tech VG247. 26.03.2013. Arkistoitu 7.6.2022. Viitattu 08.06.2022. (englanniksi)
 20. Lewis, Anne: The Secrets Behind Watch Dogs’ Next Gen Experience 10.07.2013. Ubisoft. Arkistoitu . Viitattu 08.06.2022. (englanniksi)
 21. Dutton, Fred: Watch_Dogs: Behind the scenes with 2013’s rule-breaking action epic Playstation Blog. 16.05.2013. Arkistoitu 7.6.2022. Viitattu 08.06.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Watch Dogs