Wat Tyler

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo historiallisesta henkilöstä. Wat Tyler on myös yhtye.
Wat Tylerin kuolemaa esittävä yksityiskohta 1300-luvun lopun käsikirjoituksesta.

Walter Tyler, yleensä Wat Tyler, (4. tammikuuta 134115. kesäkuuta 1381) oli Englannin vuoden 1381 talonpoikaiskapinan johtaja.

Wat Tylerin elämästä ennen kapinaa on vähän luotettavia tietoja. Hänen oletetaan syntyneen Essexissä, mutta ei osata varmuudella sanoa, miksi ja kuinka hän siirtyi Kentiin johtamaan kapinaa. Tylerin ja muiden kapinallisjohtajien motiivit ovat usein hämärän peitossa, sillä ajan historiankirjoittajat olivat lähinnä ylimyksiä ja kuninkaan lakeijoita. Yleensä Tylerin, Jack Strawin ja John Ballin on sanottu ajaneen feodaalijärjestelmän purkamista.

Uutiset alempien yhteiskuntaluokkien kapinoista Ranskassa ja Flanderissa kiihdyttivät mieliä myös Englannissa. Vuonna 1380 kuningas Rikhard II:n määräyksestä kerättiin väestönvero, jossa maksettavaksi määrätty summa, kolme groatia, oli sama riippumatta siitä, oliko verotettava köyhä renki vai varakas maanomistajaylimys. Valtaistuimelle lapsena noussut Richard II oli vasta 14-vuotias, joten kapinalliset syyttivät verosta Juhana Gentiä ja muita kuninkaalle läheisiä ylimyksiä.

Tyler nosti armeijan ja marssi aluksi Canterburyyn. Kun hänen armeijansa eteni Lontooseen, se oli kasvanut 50 000 miehen vahvuiseksi. 14. kesäkuuta kapinalliset vangitsivat joukon epäsuosittuja ylimyksiä, etunenässä Canterburyn arkkipiispan Simon Sudbury. Vangit surmattiin. Lisäksi kapinalliset tuhosivat Savoy Palacen ja tappoivat kuninkaan sedän. Kuninkaalle lähetettiin välittäjä, joka esitteli kapinallisten vaatimukset. Kuningas suostui tapaamaan kapinalliset seuraavana päivänä Mile Endissä ja kuuntelemaan heidän valituksensa muun muassa verotuksesta.

15. kesäkuuta Lontoon Smithfieldiin kokoontui yli 20 000 ihmistä. Tyler päätti ratsastaa yksin neuvottelemaan etäämmällä olevan kuninkaan luo. He keskustelivat hetken aikaa, mutta yllättäen Lontoon pormestari Sir William Walworth veti esiin miekkansa ja löi aseistautumatonta Tyleria. Virallisessa kuvauksessa Tyleria syytettiin kuninkaan solvaamisesta. Tylerin pudottua hevosen selästä kuninkaan aseenkantaja Ralph de Standish pisti häntä vielä toistamiseen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.