Wacon piiritys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wacon piiritys
Mount Carmelin tila tulessa rynnäkön aikana.
Mount Carmelin tila tulessa rynnäkön aikana.
Päivämäärä:

28. helmikuuta – 19. huhtikuuta 1993

Paikka:

Mount Carmel Center, Waco, Texas

Casus belli:

aselakien rikkomukset

Lopputulos:
 • neljä ATF:n virkamiestä ja kuusi lahkolaista kuoli ratsian aikana
 • 51 päivää kestäneen piirityksen jälkeen FBI teki rynnäkön Daavidin oksan tiloihin. Rakennus syttyi tuleen ja 76 lahkolaista sai surmansa.
Osapuolet

 Yhdysvallat

Flag of Branch Davidians.svg Daavidin oksa

Komentajat

Flag of the United States Department of Justice.png Janet Reno
Flag of the Federal Bureau of Investigation.svg Jeff Jamar
Flag of the Federal Bureau of Investigation.svg Richard Rogers

Flag of Branch Davidians.svg David Koresh
Flag of Branch Davidians.svg Steven Schneider †
Flag of Branch Davidians.svg Wayne Martin †[1]

Vahvuudet

satoja

n. 80-132

Tappiot

4

82[2]

Wacon piiritys oli FBI:n vuonna 1993 Wacossa Texasin osavaltiossa suorittama Daavidin oksa -lahkon tilojen piiritys[2], joka päättyi 51 päivän jälkeen tuhoisaan, 76 ihmisen hengen vaatineeseen tulipaloon.

Piiritys alkoi Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (suom. Alkoholin, tupakan, tuliaseiden ja räjähteiden virasto, lyh. ATF) -viraston virkailijoiden yritettyä kotietsintää Daavidin oksa -järjestön tiloihin 28. helmikuuta 1993. Etsintä johti tulitaisteluun, jossa kuoli neljä ATF-virkailijaa ja kuusi Daavidin oksa -kirkon jäsentä. Tapauksen jälkeen FBI ryhtyi 51 päivää kestäneeseen piiritykseen, joka päättyi 19. huhtikuuta 1993, kun Daavidin oksa -kirkon tiloissa syttyi tulipalo, jossa kuoli 76 henkilöä, mukaan lukien 20 lasta ja kaksi raskaana ollutta naista. Myös Daavidin oksan johtaja David Koresh kuoli tulipalossa. Kirkon tiloihin varastoidut ammukset ja räjähteet pahensivat tulipaloa.

Viranomaisten mukaan lahkon jäsenet sytyttivät tilan tuleen. Poliisin salakuuntelunauhojen mukaan lahkolaiset itse valelivat talon polttoaineella. Tulipalon syttymisestä on myös syytetty FBI:n käyttämiä kyynelkaasukranaatteja[3]. FBI myönsi kranaattien käytön 1999, vaikka FBI:n puhemies oli kiistänyt niiden käytön kaikissa aikaisemmissa haastatteluissa.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

David Koresh vuonna 1987

Daavidin oksa oli seitsemännen päivän adventisteista erkaantunut uskonnollinen ryhmä. Se alkoi toimia vuonna 1929 ja siirtyi Texasin Wacon lähelle 1935. Vuonna 1959 ryhmän silloinen uskonnollinen johtaja Florence Houteff ennusti, että Jeesuksen toinen tuleminen koittaisi pian, ja Daavidin oksan jäsenet kerääntyivät Mount Carmelin tilalle. Houtleff kutsui itseään 4. enkeliksi. Houteffin ennustus ei toteutunut. Vuosina 1955-1978 ryhmää johti Ben Roden Roden, joka julistautui 5. enkeliksi[4]. Tämä muutti sen nimen Daavidin oksaksi vuonna 1965.

Vernon Howell liittyi ryhmään vuonna 1981. Hän sai nopeasti vaikutusvaltaa, koska osasi soittaa kitaraa ja laulaa hengellisiä lauluja. Rodenin vaimon mielestä hänestä tulisi liikkeen seuraava profeetta. Howell otti lahkossa ohjat käsiinsä vuonna 1990, ja alkoi kutsua itseään David Koreshiksi. Vuonna 1992 Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives -virasto (ATF) sai paikalliselta seriffiltä tiedon, että eräs autoilija oli löytänyt tienvierestä Mount Carmeliin lähetetyn paketin, joka sisälsi patruunoita ja ruutia. Kuljetusfirman työntekijä, joka vei paketteja Koreshille, epäili niitä asekuljetuksiksi ja löysikin niistä käsikranaatteja. Lähellä asuva tilallinen kuuli lahkolaisten aseharjoituksen, jossa ammuttiin laittomasti sarjatulta. Myös tieto naisten ja lasten hyväksikäytöstä levisi vuonna 1992[5].

ATF haastatteli Daavidin oksan jäseniä ja tarkisti tilalta löytyneiden aseiden lupapaperit ja jäi tämän jälkeen tarkkailemaan tilaa.[6] ATF solutti järjestöön agenttinsa, joka raportoi, että tilalla on 150 asetta ja 8 000 ammusta. Aseilla oli asianmukaiset paperit, mutta ATF:n mukaan niitä oli muutettu laittomasti automaattiaseiksi. ATF hankki kotietsintä- ja pidätysluvat Koreshista ja muutamasta muusta järjestön jäsenestä. Koresh tiesi tässä vaiheessa, että poliisi oli kiinnostunut hänestä, ja poliisi tiesi Koreshin tietävän[7].

Ratsia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ATF yritti suorittaa ratsian tilalla 28. helmikuuta 1993 76 agentin voimin. Koresh sai sattumalta tietää ratsiasta, kun uutisvinkin asiasta saanut reportteri kysyi tietä Mount Carmeliin eräältä postinkantajalta, joka sattui olemaan Koreshin velipuoli. Koresh määräsi ryhmän miespuoliset jäsenet puolustusasemiin ja naiset sekä lapset piiloon huoneisiinsa[8]. Koresh itse yritti puhua ATF:n agenttien kanssa. Tapahtumasta on olemassa vain agenttien selostus, mutta joka tapauksessa syntyi laukausten vaihtoa ja Koresh vetäytyi takaisin taloon. Talon sisällä olleiden mukaan ATF olisi ensin ampunut oven läpi. Yksi mahdollinen selitys on, että erään agentin ase laukesi vahingossa, jolloin Koreshin kanssa keskustelleet virkailijat aloittivat tulituksen. Tulitus saatiin loppumaan, mutta kuusi Daavidin oksan jäsentä ja neljä ATF:n agenttia kuoli saamiinsa vammoihin.

Piiritys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulitaistelun jälkeen FBI otti operaation komennon käsiinsä ja asetti Jeff Jamarin sen johtoon. Ennen piiritystä Koreshilla oli puhelinyhteys tilan ulkopuolelle ja hän antoi useita haastatteluja medialle. FBI katkaisi yhteydet, ja tilalla olevat Daavidin oksan jäsenet pystyivät olemaan yhteydessä vain FBI:n agentteihin. FBI salakuljetti styroksisissa maitolaatikoissa kuuntelulaitteita Mount Carmeliin[9]. FBI onnistui neuvottelemaan Koreshin kanssa 19 Daavidin oksan lapsijäsenen ulostulosta. Tämän jälkeen Daavidin oksa julkaisi videon, jolla näytettiin, ettei tilalla ollut panttivankeja, vaan että kaikki olivat paikalla omasta tahdostaan. FBI vastasi tähän ajamalla panssariautoilla Daavidin oksan jäsenten autojen ja erään entisen jäsenen haudan päältä. Koska tilalla ollut vesisäiliö oli hajonnut ATF:n virkailijoiden tulituksessa, piti Daavidin oksan jäsenten selvitä sadevedellä, ja FBI:n katkaistua sähkön he saattoivat syödä vain heille toimitettuja Yhdysvaltain armeijan valmisruoka-annoksia.[8]

Hyökkäys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FBI pelkäsi, että Koresh suunnitteli joukkoitsemurhaa, kuten oli käynyt Jonestownissa 1970-luvulla. Koresh oli kuitenkin kiistänyt suunnittelevansa sellaista, ja tilalta poistuneet eivät olleet panneet merkille sellaisen valmisteluja.[10] 51 piirityspäivän jälkeen FBI päätti aloittaa hyökkäyksen tilalle panssariautojen ja raskaiden käsiaseiden tukemana huhtikuun 19. päivänä. FBI räjäytti tilan seinään aukkoja, joista pumpattiin kyynelkaasua sisälle rakennukseen. Kuuden tunnin jälkeen yksikään Daavidin oksan jäsenistä ei ollut poistunut rakennuksesta. FBI teki seiniin isompia reikiä ajamalla niitä päin panssariautoilla, jolloin osa rakennuksesta romahti. Keskipäivän aikoihin talossa syttyi tulipaloja kolmessa eri kohtaa, ja yhdeksän Daavidin oksan jäsentä poistui talosta, mutta loput eivät suostuneet lähtemään ja jäivät lopulta loukkuun palon keskelle. Yhteensä 70 Daavidin oksan jäsentä kuoli FBI:n hyökkäyksessä.[8]

Erään talosta pelastuneen mukaan poliisi käytti tahallaan paloherkkää kyynelkaasua, joka sytytti talon tuleen[3]. Poliisin kuuntelunauhojen mukaan lahkolaiset itse valelivat talon polttoaineella[11][12]. FBI oli toimittanut maatilalle maitopurkkeja joihin oli piilotettu mikrofoneja, ja nauhalle tallennetut lahkolaisten kommentit paljastavat tapahtumien kulun.[13] Selkeistä todisteista huolimatta salaliittoteoreetikot ovat pitäneet liittovaltiota syyllisenä.[13] Kuuluisin heistä on Timothy McVeigh, joka surmasi 168 ihmistä pommi-iskulla Oklahoma Cityssä vuonna 1995.[13] Hän ajoitti terroritekonsa Wacon piirityksen päättymisen toiseen vuosipäivään.[13]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Report of the Department of the Treasury on the Bureau of Alcohol, Tobacco, and Firearms Investigation of Vernon Wayne Howell Also Known as David Koresh archive.org. syyskuu 1993. Viitattu 27.10.2019.
 2. a b Lehtonen, Suvi (toim.): ”Pisin kultin piiritys (Kultit ja ihailijakerhot)”, Guinness World Records 2008, s. 122. Suomentanut Kolehmainen, Annukka. Espanja: Guinness World Records Ltd / HIT Entertainment Ltd Company, 2007. ISBN 978-951-322-284-0.
 3. a b Daavidin oksa -kultin karmea loppu – tulihelvetistä paennut kertoo nyt IS:lle, kuka oli pahamaineinen David Koresh Ilta-Sanomat. 15.4.2018. Viitattu 15.4.2018.
 4. Timeline wacotx2000.tripod.com. Viitattu 19.4.2018.
 5. WacoTrib.com: The Sinful Messiah WacoTrib.com. Viitattu 19.4.2018. (englanniksi)
 6. Chua-Eoan, Howard: Waco, Tripped Up By Lies (Web Archive) Daily: Newsfiles. 11.10.1993. Time.com. Viitattu 23.10.2009. (englanniksi)
 7. Karmivan Daavidin oksa -lahkon tuho piinaa yhä 25 vuoden jälkeen – näin etenivät tapahtumat, jotka johtivat 86 ihmisen kuolemaan Ilta-Sanomat. 19.4.2018. Viitattu 19.4.2018.
 8. a b c Neil Rawles. Inside Waco. TV dokumentti. Channel 4/HBO.
 9. JEFF NESMITH and ANDREW ALEXANDER Cox News Service: FBI used bugs to keep an eye, ear on cultists WacoTrib.com. Viitattu 15.4.2018. (englanniksi)
 10. Report to the Deputy Attorney General on the Events at Waco, Texas United States Department of Justice. Wikisource. Viitattu 23.10.2009. (englanniksi)
 11. INTERIM REPORT TO THE DEPUTY ATTORNEY GENERAL CONCERNING THE 1993 CONFRONTATION AT THE MT. CARMEL COMPLEX WACO, TEXAS JULY 21, 2000 (PDF) Report. 21.7.2000. Center for Studies on New Religions (CESNUR). Viitattu 15.4.2018. (englanniksi)
 12. 10 Things You May Not Know About Waco FRONTLINE. Viitattu 15.4.2018. (englanniksi)
 13. a b c d Sharma, Leena: Shari antoi itsensä David Koreshille. Suomen Kuvalehti, 42/2018. Otavamedia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]