Joukkoitsemurha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Joukkoitsemurha on tapahtuma, jossa ryhmän jäsenet tekevät yhteisellä päätöksellä kollektiivisen tai yksilöllisen itsemurhan.

Joukkoitsemurhia on esiintynyt uskonnollisissa yhteisöissä, joissa vahva karismaattinen johtaja saa yhteisön uskomaan omiin näkemyksiinsä. Nämä näkemykset liittyvät usein eskatologiaan. Yhteisö on ollut pidempään eristetty ulkopuolisesta yhteiskunnasta. Tunnettuja uskonnollisia joukkoitsemurhia ovat tehneet esimerkiksi Kansan temppeli- ja Heaven's Gate -lahkot.[1]

Joukkoitsemurhayrityksiä esiintyy myös internetin verkkoyhteisöissä. Ne ovat jääneet lähes aina yrityksiksi. Taustalla yritykseen lähtemisessä uskotaan olevan yhteisön jäsenen elämän epäkohdat ja masennus. Yhteisöstä jäsenet saavat myötätuntoa ja vertaistukea, minkä vuoksi he uskovat johtajaa kritiikittä.lähde?

Merkittäviä joukkoitsemurhia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Haven, Chris: Suicide, St. James Encyclopedia of Popular Culture. Gale, 2000. Vaatii HighBeam-tilauksen.
  2. Friedman, Matti: Paper challenges Israeli saga of resistance -- Were remains at Masada those of Roman enemy? The Commercial Appeal (Memphis, TN) 23.7.2007, lähteenä Associated Press. Vaatii HighBeam-tilauksen.
  3. Als sich eine Stadt selbst auslöschen wollte Süddeutsche Zeitung. Viitattu 12.8.2016. (saksaksi)
  4. The 1994 Solar Temple cult deaths in Switzerland, swissinfo.ch-sivusto 5.10.2014. Viitattu 19.7.2016.