Voltti (akrobatia)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kerävoltti vauhdista.

Voltti (viralliselta nimitykseltään kerävoltti) on akrobaattinen liike tai temppu, jossa ihminen pyörähtää ilmassa täyden kierroksen sivuttaisakselinsa ympäri. Voltti suoritetaan yleensä hyppäämällä ilmaan ja pyöräyttämällä jalat pään yli "toiselle puolelle". Voltti tunnetusti tehdään sekä etu- että takaperin, mutta todellisuudessa mikä hyppy tahansa, missä jalat menevät pään yli hyppääjän akselin ympäri, on voltti. Volttia ja sen variaatioita käytetään useissa urheilulajeissa.

Erilaisia voltteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä tavallisimpia voltteja:

Etuperinvoltti (lisää alempana)

  • heitetään jalat selkäpuolelta yli, ja laskeudutaan seisaalleen
  • tavallisin

Takaperinvoltti

  • heitetään jalat etukautta yli, ja laskeudutaan seisaalleen

Puolivoltti

  • tavallinen voltti, mutta juuri kun jalat lähtevät ilmaan, laitat kädet maahan ja pongautat itsesi etukautta jaloilleen

Taaksepuolivoltti ("Flickflack")

  • heitetään jalat etukautta yli, puolivälissä kädet maahan ja laskeudutaan seisaalleen

Seinävoltti

  • (käytännössä aina) takaperinvoltti, jossa pyörähdysvoima otetaan juoksemalla seinää yhden tai kahden askeleen verran.


Aerial

Voltista on myös kehitetty paljon muita temppuja.

Voltit eri lajeissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jonkin sortin volttia esiintyy monissa liikuntalajeissa, esimerkiksi teamgymissä trampoliinivoimistelussa, trikkaamisessa, telinevoimistelussa ja Free runningissa. Myös parkouraajat tekevät usein voltteja harrastaessaan lajia, vaikkei voltti "turhana" liikkeenä parkourin etenemiskeskeiseen ideologiaan sovikaan (erittäin harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta). Parkourin sukulaislaji free running keskittyy enemmän näyttävyyteen. Siinä voltit ovatkin hyvin tavallisia, ja niistä esiintyy paljon erilaisia variaatioita. Trampoliinivoimistelussa voltteja tehdään yleensä comboina, eli monta useita voltteja peräkkäin ilmassa. Voltti kuuluu tehdä siinä puhtaasti. Telinevoimistelussa voltti tehdään myös puhtaasti, eli perusvoltti on yleensä suorana ylös, kerä, suorana alas. Trikkauksessa voltti tehdään paljon omatyylisemmin, rennommin ja näyttävämmin.

Voltin suorittaminen ja harjoittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voimisteluliikkeenä voltti on vaativa. Sen harjoittelu onkin syytä aloittaa veteen tai pehmusteisiin. Trampoliinin tai ponnistuslaudan käyttö auttavat harjoittelua alkuvaiheessa. Takaperinvoltin harjoitteluun riittää osaavan valmentajan liikesarjassa auttaminen. Volttia voi hyvin alkaa opettaa noin 6-vuotiaalle lapselle jos hänen kimmoisuutensa (ponnistusvoima) on riittävä.

Etuperinvoltti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etuperin volttia edeltää yleensä vauhdinotto, vaikkakin taitava voimistelija pystyy tekemään myös etuperinvoltin paikaltaan. Vauhdinotto päättyy tasajalkaponnistukseen ylöspäin, jossa käsillä tai hartioilla vahvistetaan ponnistusta. Ponnistus tulisi suuntautua vinosti eteenpäin vartalo suorana. Yleinen virhe tässä kohtaa on liiallinen vartalon kulma eteenpäin. Ponnistuksessa kädet voidaan tuoda etukautta ylös, kuten tällä sivulla olevassa animaatiossa tehdään, alakautta taaksepäin kädet 90 asteen koukussa, alakautta taakse suorana tai sivulle. Hyvällä vauhdilla pelkkä hartioiden nosto on riittävä liikkeen suorittamisen kannalta. Päänasento ohjaa vartalon pyörähdysliikettä. Mitä pystymmässä pää on, sitä pystympään liike pyrkii ohjautumaan. Pään liiallinen pystyasento toisaalta vastustaa pyörähdysliikettä. Oikea päänasento ponnistushetkellä onkin katse suoraan eteenpäin, leuka normaaliasennossa tai hieman normaaliasentoa alaspäin. Ponnistuksen jälkeen liike lähtee kiertämään hartioiden ympäri. Samalla voimistelija vie jalkoja kerälle liikesuunnan mukaisesti. Koukistaminen ei saa tapahtua rintakehää vasten, koska se on vastoin liikerataa. Sivulla olevasta animaatiosta on hyvä tarkastella koukistamista kiinnittämällä huomio polviin. Liikesarjan puolivälin jälkeen voidaan alkaa avata kerää. Mitä korkeampi voltti on, sitä aikaisemmin kerä voidaan avata.

Valmentamisessa valmentaja laittaa vie ennen ponnistusta vasemman käden voimistelijan vatsalle ja ponnistuksen jälkee oikean käsen niskaan. Vasemmalla tuetaan liikkeen korkeutta ja oikella varmistetaan liikeen pyöriminen.

Permannolla suoritettava voltti vaatii noin 30 avustettua suoritusta ennen kuin voimistelija kykenee (=uskaltaa) tehdä sen itsenäisesti.

Taittovoltti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taittovolttiin lähdetään samalla tavalla kun kerävolttiinkin, eli tuodaan jalat pään yli. Kerävoltin sijasta, taittovoltissa otetaan pohkeista kiinni, ja pyöritetään siinä asennossa voltti. Taittovolttia voi harjoitella ilman apuakin, ja se pyörii yleensä todella helposti. Taittovoltin suurimpia haasteita on, pitää taitto-asento ilmassa pyörimisen ajan. Ensimmäiset kerrat taittovolttia tehdessä saattavat tuntua pelottavalle, mutta taittovoltti on ihan samanlainen, kuin kerävolttikin, paitsi taittovoltissa otetaan eri paikasta jalkoja kiinni.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]