Kerävoltti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kerävoltti, yleisin eri volttityypeistä, on yleinen liike trampoliini- ja telinevoimistelussa. Maasta tehdessä kerävoltissa juostaan ja juoksun jälkeen ponnistetaan korkealle. Ilmassa on tarkoitus pyöriä ikään kuin tekisi kuperkeikan, joka kuitenkin pyörii huomattavasti nopeammin ja sulavammin, sekä nimensä mukaisesti kerässä, joka on volttia tehdessä tärkeää turvallisuuden ja onnistumisen kannalta.

Kerävoltti on teknisesti helppo liike. Kerävolttia harjoitellessa täytyy muistaa turvallisuus ja vaihe kerrallaan etenevä harjoittelu.

Kerävoltin tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kerävoltissa on tärkeää sisäistää tekniikka ennen käytännön harjoittelua. Maalla voi harjoitella kerävoltti-linkkareita,selvennä jolloin linkkareiden aikana kerävoltin asento tulee tutuksi. Kerävoltin opeus ilmassa riippuu siitä, miten ponnistat trampoliinilta ja kuinka paljon temppua ilmassa pyörität.

Kerävoltin asento[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kerävoltin asento on hieman selkä pyöreänä, jalat vartalon läheisyydessä, pää leuassa kiinni ja kädet tiukasti jalkojen vierellä kiinni. Päätä ei laiteta jalkojen väliin, mutta senselvennä täytyy pysyä koko ajan kiinni leuassa. Kerävoltti pyöritetään ilmassa niin sanotussa pommiasennossa mutta huomattavasti siistimmin ja hallitummin.

Kerävoltin avaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kerävoltti avataan lantio suorassa maahan. Ilmassa pyörimisen aikana on hyvä katsoa jalkojen välistä, milloin näet maan. Kun näet maan ollessasi ilmassa, valmistaudu avaamaan kerävolttia. Muista tulla aina lantio suorassa, ja hartiat takana alas. Polvet eivät saa olla suorana, vaan on hyvä tulla alas joustavassa asennossa, jossa polvet ovat koukussa. Halutessasi voit avata kerävoltin niin, että kun avaat lantion, jätät kädet vartalon vierelle tai sitten tuot ne lantiota avatessasi sivulle.

Kerävoltti puolellakierteellä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun hallitset kerävoltin, voit kokeilla kerävolttia puolikierteellä. Kerävoltti puolikierteellä toimii samalla tavalla kuin kerävoltti mutta kun näet maan, lasket toista olkapäätä alemmaksi ja käännät lantiota siihen suuntaan. Jos lasket siis vasenta olkapäätä alas, käännät vasemmalla vartalosi. Käännöksessä lantion tulee olla suorana, ja kädet vartalon vieressä. Kerävoltti puolikierteellä vaatii paljon harjoittelua, mutta ajan ja harjoituksen myötä temppu rupeaa onnistumaan.