Puolivoltti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Puolivoltti/walkover on akrobaattinen liike, jonka voi tehdä etu- että takaperin, fyysisesti käyttäen päätä tai käsiä. Puolivoltin tarkoitus on mennä sivuttaisakselinsa ympäri, jalat pään yli. Puolivoltissa tarvitaan myös käsiä, jotka osuvat maahan. Puolivoltti muistuttaa suureksi osaksi kärrynpyörää, mutta jalat menevät suoraan pään yli. Puolivoltteja voi tehdä useamman peräkkäin, joka antaa helposti vauhtia johonkin temppuun. Puolivoltin voi tehdä joko hitaasti tai nopeasti. Puolivoltin voi myös tehdä yhdellä kädellä. Puolivolttia kannattaa harjoitella ensin siihen valmistamalla liikkeellä, jotta tempun idean ymmärtää varmasti oikein.

Puolivoltin suorittaminen ja harjoittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolivoltin voi tehdä joko päällä, käsillä tai niskalla. Puolivoltti käsien avulla on yleisin tapa suorittaa liike. Päällä ja niskalla tehtäessä kyseessä on voimistelulle vieras akrobatialiike. Puolivolttia on hyvä harjoitella pehmeällä alustalla ennen kuin siirtyy kovalle maalle tai nurmikolle. Puolivoltissakin on yleensä rytmi, miten se tehdään. Voit myös pyytää muita avustamaan harjoittelussa.

Puolivolttia voi hyvin yrittää opettaa jo 4-vuotiaalle lapselle. Eteenpäin puolivoltti on helpompi opettaa ja oppia kuin taaksepäin eteenpäin tapahtuvan liikkeen vaatiman vähäisemmän rohkeuden tarpeen vuoksi.

Takaperin puolivoltti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolivoltti on taaksepäin tehtävä voltti, jossa kädet koskettavat maahan liikesarjan puolessa välissä. Liike tunnetaan paremmin nimellä flick-flack. Takaperin puolivoltti aloitetaan jalat hieman koukussa, puoliksi istuviltaan selkä pystysuorassa ja kädet alhaalla. Liikkeen suorittajan, voimistelijan, alkaessa kaatumaan selälleen ponnistetaan ylös ja taaksepäin tuoden samalla kädet suorana päänsivulle. Liikerata jatkuu kaaressa, siltakaarimaisesti. Seuraavaksi otetaan käsillä vastaan maahan. Katse pitäisi olla koko ajan käsissä ja käsien pitää olla suorana. Kun kädet ovat maassa, ponnistetaan itsensä takaisin seisovilteen toiselle puolelle.

Jalkojen istumakulma vaikuttaa puolivoltin etenemään. Oikea asento on suunnilleen hieman yli suorakulman. Mitä edempänä polvet ovat (istuma-asento), sitä enemmän ponnistuksen voimaa menetetään ja samalla liike lyhenee. Mitä taaempana lähdön istuma asento on, sitä pidemmäksi puolivoltti tulee. Pituus määrää myös liikkeen nopeuden. Pitkä taaksepäin puolivoltti on hitaampi kuin lyhyt. Taitava voimistelija pystyy pitämään usean puolivoltin liikesarjan paikallaan etenemän suhteen.

Puolivoltti taaksepäin voidaan tehdään paikaltaan, mutta telinevoimistelussa permannolla sitä yleensä edeltään arabeski, jossa voimistelija kääntää eteenpäin juoksun puolivolttia edeltävään selkä menosuuntaan asentoon.

Puolivoltti taasepäin harjoittelussa valmentaja on polviasennossa. Voimistelija istuu selkäsuorassa (huomaa, ei tasapainoasento), kädet alhaalla polvelle. Valmentaja ottaa lapaluiden kohdalta oikealla kädellä ja vasemmalla liikkeen edetessä pakaroista. Vasenkäsi työntää voimistelijan siltakaato asennon ylitse oikean käden tukiessa voimistelijaa siltakaatoasentoon mennessä.

Liikesarjaa nopeutettaessa valmentaja on pystyasennossa ja ottaa voimistejan asusteesta (verskatakki) lapaluista kiinni. Voimistelijan ponnistaessa vasen käsin nopeuttaa pakaroista liikettä samalla kun valmentajan oikea käsi vie liikettä eteenpäin ja varmistaa ettei voimistelija tule päälleen alustalle.

Etuperin puolivoltti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etuperin puolivoltti on voltti, jossa kädet koskettava maahan liikesarjan puolivälissä. Etuperin puolivoltti aloitetaan yleensä seisovilteen ja sitä edeltään vauhdinotto sekä haaraponnistus eteenpäin. Haaraponnistuksessa vasen jalka tuodaan eteenpäin, kädet tuodaan suorana ylös ja oikealla jalalla ponnistetaan käsien ollessa suorana eteenpäin maahan. Käsien koskettaessa maata ja liikkeen edetessä (käsiseisonta -asennossa) ponnistetaan hartiosta eteenpäin. Liike päättyy takaisin jaloille.

Etuperin puolivoltissa valmentaja on polvi asennossa ja laittaa vasemman käden hartioiden taakse ja oikean ristiselän tai pakaroiden alle kannattaen voimistelijan siltakaatoasennon ylitse jaloille. Yleisin virhe on liiallinen hartiakulma, jolloin voimistelijan liike-energia suuntautuu hartiakulmasta johtuen "läpi" liikkeen sen sijaan, että liike-energia suuntautuisi hartioista ylöspäin.

Puolivoltin yleinen tarkoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolivolttia ollaan yleisesti tarkoitettu tietyn tempun harjoitteluun, esimerkiksi voltin. Puolivoltti on myös hyvin tärkeä osata, jos tekee temppuja esimerkiksi kovalla maapinnalla. Puolivoltilla on tehtävä antaa tekijälle yleensä vauhtia johonkin tiettyyn temppuun, jossa tekijä saattaa mennä esimerkiksi sivuttaiskaselinsa ympäri. Esimerkiksi takaperinvoltti saattaa olla helpompi, jos lisää puolivolteilla vauhtia suorittamiseen. Mutta puolivoltin pitää olla liukuva, että siitä saattaa olla apua.

Puolivoltin vaaroja ja epäonnistumisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolivolttia tehdessä pitää tehdä tehdä se oikealla tekniikalla ja täytyy tietää, miten liike suoritetaan. Puolivoltti ei ole kovinkaan vaarallinen liike, mutta epäonnistumiset ovat toki mahdollisia. Yleisimpiä epäonnistumisen syitä ovat käsien pettäminen tai uskalluksen puute. Puolivoltissa on hyvin tärkeä olla kädet suorana, muuten temppu saattaa epäonnistua.

Puolivolttiin valmistavat liikkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolivolttiin valmistavia liikkeitä ovat esimerkiksi käsipomput, eteenpäin siltakaadot, sekä askel-hyppy-askeleet.

Käsipomput: Käsipompuissa pyritään tekemään hartiatyöntö, joka puolivoltissa tulee pakoksi että pääset liikeen ympäri. Käsipomppuihin tarvitset ohuen patjan, tai jonkun muun joka on vähän maantasoa korkeampi. Käsipomppujen idea on, että tehdään käsinseisonta maahan, ja heti kun kädet koskettavat maata ensimmäisen kerran, tapahtuu työntö hartioista patjalle. Myös patjalta maahan voi tehdä samaa liikeharjoittelua.

Eteenpäin siltakaadot: Ensimmäiseksi tehdään käsilläseisonta, josta kaadutaan siltaan. Sillasta noustaan ylös.

Askel-hyppy-askel: Askel-hyppy-askel on olennainen osa puolivolttia. Jos lähdet vasemmalla jalalla, laitat vasemman jalan eteen ja viet sen pitkälle eteen, sitten hyppäät oikealla jalalla eteenpäin. Hypähdyksen jälkeen vasen jalka koskettaa taas maata, ja tästä voi tehdä puolivoltin. Sama onnistuu, jos lähdet oikea jalka edessä, niin silloin vasemmalla jallalla hypätään ja tuodaan taas oikea jalka takaisin eteen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]