Puolivoltti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puolivoltti taaksepäin.

Puolivoltti (engl. handspring) on akrobaattinen liike, jonka voi tehdä sekä eteenpäin että taaksepäin, fyysisestiselvennä käyttäen päätä taiselvennä käsiä. Puolivoltin tarkoitus on mennä sivuttaisakselinsaselvennä ympäri, jalat pään yli. Puolivoltissa tarvitaan myös käsiä, jotka osuvat maahan. Puolivoltteja voi tehdä useamman peräkkäin. Puolivoltin voi tehdä joko hitaasti tai nopeasti. Puolivoltin voi tehdä myös yhdellä kädellä.

Puolivoltin suorittaminen ja harjoittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolivoltin voi tehdä joko päälläselvennä, käsillä tai niskallaselvennä. Puolivoltti käsien avulla on yleisin tapa suorittaa liike. Päällä ja niskalla tehtäessä kyseessä on voimistelulle vieras akrobatialiike. Puolivolttia on hyvä harjoitella pehmeällä alustalla ennen kuin siirtyy kovalle maalle tai nurmikolle.

Puolivolttia voi hyvin yrittää opettaa jo 4-vuotiaalle lapselle. Eteenpäin puolivoltti on helpompi opettaa ja oppia kuin taaksepäin eteenpäin tapahtuvan liikkeen vaatiman vähäisemmän rohkeuden tarpeen vuoksi.

Takaperin puolivoltti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolivoltti on taaksepäin tehtävä voltti, jossa kädet koskettavat maahan liikesarjan puolessa välissä. Liike tunnetaan paremmin nimellä flick-flack. Takaperin puolivoltti aloitetaan jalat hieman koukussa, puoliksi istuviltaan selkä pystysuorassa ja kädet alhaalla. Liikkeen suorittajan, voimistelijan, alkaessa kaatumaan selälleen ponnistetaan ylös ja taaksepäin tuoden samalla kädet suorana päänsivulle. Liikerata jatkuu kaaressa, siltakaarimaisesti. Seuraavaksi otetaan käsillä vastaan maahan. Katse pitäisi olla koko ajan käsissä ja käsien pitää olla suorana. Kun kädet ovat maassa, ponnistetaan takaisin seisovilteen toiselle puolelle.

Jalkojen istumakulma vaikuttaa puolivoltin etenemään. Oikea asento on suunnilleen hieman yli suorakulman. Mitä edempänä polvet ovat (istuma-asento), sitä enemmän ponnistuksen voimaa menetetään ja samalla liike lyhenee. Mitä taaempana lähdön istuma asento on, sitä pidemmäksi puolivoltti tulee. Pituus määrää myös liikkeen nopeuden. Pitkä taaksepäin puolivoltti on hitaampi kuin lyhyt. Taitava voimistelija pystyy pitämään usean puolivoltin liikesarjan paikallaan etenemän suhteen.

Puolivoltti taaksepäin voidaan tehdään paikaltaan, mutta telinevoimistelussa permannolla sitä yleensä edeltään arabeski, jossa voimistelija kääntää eteenpäin juoksun puolivolttia edeltävään selkä menosuuntaan asentoon.

Puolivoltti taaksepäin harjoittelussa valmentaja on polviasennossa. Voimistelija istuu selkäsuorassa (huomaa, ei tasapainoasento), kädet alhaalla polvelle. Valmentaja ottaa lapaluiden kohdalta oikealla kädellä ja vasemmalla liikkeen edetessä pakaroista. Vasenkäsi työntää voimistelijan siltakaato asennon ylitse oikean käden tukiessa voimistelijaa siltakaatoasentoon mennessä.

Liikesarjaa nopeutettaessa valmentaja on pystyasennossa ja ottaa voimistejan asusteesta (verkkatakki) lapaluista kiinni. Voimistelijan ponnistaessa vasen käsin nopeuttaa pakaroista liikettä samalla kun valmentajan oikea käsi vie liikettä eteenpäin ja varmistaa ettei voimistelija tule päälleen alustalle.

Puolivoltti eteenpäin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolivoltti eteenpäin on voltti, jossa kädet koskettava maahan liikesarjan puolivälissä. Se aloitetaan yleensä seisovilteen ja sitä edeltään vauhdinotto sekä haaraponnistus eteenpäin. Haaraponnistuksessa vasen jalka tuodaan eteenpäin, kädet tuodaan suorana ylös ja oikealla jalalla ponnistetaan käsien ollessa suorana eteenpäin maahan. Käsien koskettaessa maata ja liikkeen edetessä (käsiseisonta -asennossa) ponnistetaan hartiosta eteenpäin. Liike päättyy takaisin jaloille.

Liikkeen avustaja (valmentaja) on polviasennossa ja laittaa vasemman käden hartioiden taakse ja oikean ristiselän tai pakaroiden alle kannattaen voimistelijan siltakaatoasennon ylitse jaloille. Yleisin virhe on liiallinen hartiakulma, jolloin voimistelijan liike-energia suuntautuu hartiakulmasta johtuen "läpi" liikkeen sen sijaan, että liike-energia suuntautuisi hartioista ylöspäin.

Puolivoltin yleinen tarkoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolivolttia käytetään yleisesti tietyn tempun, esimerkiksi voltin, harjoitteluun. Puolivoltti on myös hyvin tärkeä, jos tekee temppuja esimerkiksi kovalla maapinnalla. Puolivoltin tehtävä antaa tekijälle yleensä vauhtia johonkin tiettyyn temppuun, jossa tekijä saattaa mennä esimerkiksi sivuttaiskaselinsa ympäri. Esimerkiksi voltti taakse saattaa olla helpompi, jos lisää puolivolteilla vauhtia suorittamiseen. Mutta puolivoltin pitää olla liukuva, että siitä saattaa olla apua.

Puolivoltin vaaroja ja epäonnistumisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolivolttia tehdessä pitää tehdä tehdä se oikealla tekniikalla ja täytyy tietää, miten liike suoritetaan. Puolivoltti ei ole kovinkaan vaarallinen liike, mutta epäonnistumiset ovat toki mahdollisia. Yleisimpiä epäonnistumisen syitä ovat käsien pettäminen tai uskalluksen puute. Puolivoltissa on hyvin tärkeä olla kädet suorana, muuten temppu saattaa epäonnistua.

Puolivolttiin valmistavat liikkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolivolttiin valmistavia liikkeitä ovat esimerkiksi käsipomput, eteenpäin siltakaadot, sekä askel-hyppy-askeleet.

Käsipomput: Käsipompuissa pyritään tekemään hartiatyöntö, joka puolivoltissa tulee pakoksi että pääset liikkeen ympäri. Käsipomppuihin tarvitset ohuen patjan, tai jonkun muun joka on vähän maantasoa korkeampi. Käsipomppujen idea on, että tehdään käsinseisonta maahan, ja heti kun kädet koskettavat maata ensimmäisen kerran, tapahtuu työntö hartioista patjalle. Myös patjalta maahan voi tehdä samaa liikeharjoittelua.

Eteenpäin siltakaadot: Ensimmäiseksi tehdään käsilläseisonta, josta kaadutaan siltaan. Sillasta noustaan ylös.

Askel-hyppy-askel: Askel-hyppy-askel on olennainen osa puolivolttia. Jos lähdet vasemmalla jalalla, laitat vasemman jalan eteen ja viet sen pitkälle eteen, sitten hyppäät oikealla jalalla eteenpäin. Hypähdyksen jälkeen vasen jalka koskettaa taas maata, ja tästä voi tehdä puolivoltin. Sama onnistuu, jos lähdet oikea jalka edessä, niin silloin vasemmalla jallalla hypätään ja tuodaan taas oikea jalka takaisin eteen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]