Akrobatiavoimistelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Naisten ryhmä
Miesten ryhmä

Akrobatiavoimistelu on voimisteluun kuuluva kilpalaji. Akrobatiavoimistelu kehittää muun muassa lihaskuntoa, kestävyyttä, liikkuvuutta ja koordinatiokykyä. Lajilla on yhteisiä piirteitä telinevoimistelun ja myös jonkin verran cheerleadingin ja team gymin kanssa.

Kilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Akrobatiavoimistelun kilpailuohjelmat esitetään ryhmässä tai parin kanssa jossain seuraavista kokoonpanoista:

  • naisten pari (kaksi naista)
  • miesten pari (kaksi miestä)
  • sekapari (nainen ja mies)
  • naisten trio (kolme naista)
  • miesten nelikko (neljä miestä)
  • miesten trio (kolme miestä)
  • naisten nelikko (neljä naista)

Akrobatiavoimistelussa kilpaillaan kolmella ohjelmalla; nosto-ohjelma (balance), heitto-ohjelma (dynamic) ja yhdistelmäohjelma (combined). Suomessa luokissa 1–4 kilpaillaan ainoastaan yhdistelmäohjelmalla.[1] SM-kilpailuissa karsinnoissa esitetään heitto- ja nosto-ohjelmat, ja finaalissa yhdistelmäohjelma.[1] Ohjelmiin sisältyy pari- tai ryhmäelementtejä, yksilöliikkeitä (esimerkiksi volttipätkiä ja tasapainoliikkeitä) sekä tanssillisia koreografiaosia. Toinen parista on "base" ja toinen "top". Parissa voimistelijat voivat olla periaatteessa myös samankokoisia, mutta tällöin he tarvitsevat harjoitusta koordinaatiokyvyssä, mutta myös lihasvoimassa. Pariliikkeissä base nostaa tai heittää toppia. Heitot voivat olla hyvinkin haastavia ja näyttäviä. Ryhmissä voidaan tehdä ryhmäliikkeitä isommalla kokoonpanolla ja niistä voi tulla moniulotteisempia. Triossa on kaksi basea ja yksi top. Ohjelma (tai ohjelmat) esitetään musiikin tahtiin 12 m × 12 m jousikanveesilla. Ohjelman maksimipituus on 2 min 30 sek. Musiikissa saa olla sanat, mutta niiden tulee olla voimistelijoiden ikätasoon sopivat.[1]

Jokaisessa sarjassa on omat vaatimuksensa, mitä liikkeitä ohjelmassa tulee olla. Pakollisten liikkeiden listalta voi valita haluamansa liikkeet. Esimerkiksi pari/ryhmäliikkeet voi valita listasta, jossa on tarjottu liikkeitä kolmessa vaikeustasossa, mutta ohjelmassa tulee olla tietty määrä pari/ryhmä- sekä yksilöliikkeitä. Tuomarit arvioivat kilpailusuorituksen kategorioissa vaikeus, suorituspuhtaus ja taiteellisuus.

Akrobatiavoimistelu Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa akrobatiavoimistelu on yksi seitsemästä Suomen Voimisteluliiton kilpalajista[2]. Akrobatiavoimistelu ei ole kovin tunnettua Suomessa, mutta harrastajia tulee koko ajan huimasti lisää. Suomessa valmennetaan akrobatiavoimistelua jo monessa seurassa. Suomessa kilpaillaan kansallisissa luokkasarjoissa 1, 2, 3, 4, 5 ja 6 sekä akropuissa luokissa 1, 2, 3 ja 4.

Luokan 1 merkkiä sanotaan staramerkiksi, luokan 2 merkkiä kuparimerkiksi, luokan 3 merkkiä pronssimerkiksi, luokan 4 merkkiä hopeamerkiksi sekä 5 ja 6 luokkien merkkiä kultamerkiksi. Lisäksi on smaragdi- ja timanttimerkki, jotka eivät vaikuta luokkasarjoihin. [3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kansalliset säännöt Suomen voimisteluliitto. Viitattu 30.8.2023.
  2. Voimistelutoiminta Suomen Voimisteluliitto. Viitattu 7.11.2013.
  3. Akrobatiavoimistelun merkkijärjestelmä Suomen Voimisteluliitto. Viitattu 26.5.2022.