Koordinaatit: 45.416°N, 20.198°E

Vojvodina

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vojvodina
Autonomous Province of Vojvodina

Аутономна Покрајина Војводина (sr)

Autonomna Pokrajina Vojvodina (sr/hr) Vajdaság Autonóm Tartomány (hu) Autonómna Pokrajina Vojvodina (sk) Provincia Autonomă Voivodina (ro)

Автономна Покраїна Войводина (rue)
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna
Sijainti
Sijainti
Valtio Serbia
Piirikuntia 7
Kuntia 46
Perustettu 1914
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Novi Sad
 – suurin kaupunki Novi sad ja Subotica
 – Vojvodinan hallituksen presidentti Igor Mirović
 – Vojvodinan edustajakokouksen puheenjohtaja István Pásztor
Pinta-ala 21 614[1] km²
Väkiluku (2015) 1 891 701[1]
 – väestötiheys 87,5[1] as./km²
Kielet Unkari,Serbia,Romania,Kroatia ja Pannonian Rusyn (
Uskonnot Ortodoksi/Katolinen uskonto

Vojvodina (serb. Аутономна Покрајина Војводина, Autonomna Pokrajina Vojvodina, unk. Vajdaság Autonóm Tartomány, slovakiksi Autonómna pokrajina Vojvodina, romaniaksi Provincia Autonomă Voivodina, kroatiaksi Autonomna Pokrajina Vojvodina ja ruteeniksi Автономна Покраїна Войводина) on Serbian itsehallinnollinen provinssi maan pohjoisosassa.

Vojvodina on Serbian mukaan toinen sen itsehallinnollisista maakunnista. Serbia pitää myös Kosovoa provinssinaan, vaikka Kosovo onkin julistautunut itsenäiseksi. Vojvodinan pääkaupunki on Novi Sad ja toiseksi suurin kaupunki Subotica.

Vuoden 2010 väestönlaskennassa Vojvodinassa oli 1,931 miljoonaa asukasta, vuoden 2015 väkiluvuksi arvioitiin 1 891 701.[1] Alueella asuu yli 25 eri etnistä ryhmää.lähde? Vojvodinalla on kuusi virallista kieltä: serbia, unkari, slovakki, romania, kroatia ja ruteeni.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vojvodina on serbiankielinen nimi Pohjois-Serbian alueelle, joka ennen ensimmäistä maailmansotaa kuului Itävalta-Unkarille.

Serbian presidentin Slobodan Miloševićin hallitessa Vojvodina ja Kosovo menettivät suurimman osan itsehallinnostaan 1990. Jugoslavian sodan aikana monet Kroatiasta ja Bosnia ja Hertsegovinasta paenneet serbipakolaiset muuttivat Vojvodinaan.lähde?

Miloševićin väistyessä vuonna 2000 Vojvodinan vähemmistöt kannattivat Belgradin uutta demokraattista hallitusta ja vuonna 2002 provinssin autonomia palautettiin.lähde?

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vojvodina sijaitsee Serbian pohjoisosassa Pannonian tasangolla. Se rajautuu etelässä muuhun Serbian valtioon ja idässä Romaniaan, pohjoisessa Unkariin, lännessä Kroatiaan ja lounaassa Bosnia ja Hertsegovinaan.

Osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vojvodina on jaettu seitsemään piirikuntaan (serb. okrug) jotka puolestaan on jaettu 46 kuntaan. Piirikunnat ovat:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d SERBIA: Regions, Districts and Major Cities Citypopulation.de. Viitattu 4.11.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]