Koordinaatit: 45.416°N, 20.198°E

Vojvodina

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Аутономна Покрајина Војводина
Vojvodinan lippu
Vojvodinan lippu
Map of Serbia (Vojvodina).PNG
Vojvodinan sijainti Serbiassa (punaisella)
Viralliset kielet serbia, unkari, slovakki, romania, kroatia, ruteeni
Pääkaupunki Novi Sad
Pinta-ala
 - Kaikkiaan
 - % vettä

21 500 km²
(ei tiedossa)
Väkiluku
 - Kaikkiaan (2002)
 - Väentiheys

2 031 992
94,5/km²
Etniset ryhmät (2002) serbit: 65,05 %
unkarilaiset: 14,28 %
slovakit: 2.79%
kroaatit: 2,78 %
Muut: 15,1 %
Aikavyöhyke UTC +2
Vojvodina map02.png

Vojvodina (serb. Аутономна Покрајина Војводина, Autonomna Pokrajina Vojvodina, unk. Vajdaság Autonóm Tartomány, slovakiksi Autonómna pokrajina Vojvodina, romaniaksi Provincia Autonomă Voivodina, kroatiaksi Autonomna Pokrajina Vojvodina ja ruteeniksi Автономна Покраїна Войводина) on Serbian itsehallinnollinen provinssi maan pohjoisosassa.


Vojvodina on Serbian mukaan toinen sen itsehallinnollisista maakunnista. Serbia pitää myös Kosovoa provinssinaan, vaikka Kosovo onkin julistautunut itsenäiseksi. Vojvodinan pääkaupunki on Novi Sad ja toiseksi suurin kaupunki Subotica.

Alueella asuu yli 25 eri etnistä ryhmää.lähde? Vojvodinalla on kuusi virallista kieltä: serbia, unkari, slovakki, romania, kroatia ja ruteeni.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vojvodina on serbiankielinen nimi Pohjois-Serbian alueelle, joka ennen ensimmäistä maailmansotaa kuului Itävalta-Unkarille.

Serbian presidentin Slobodan Miloševićin hallitessa Vojvodina ja Kosovo menettivät suurimman osan itsehallinnostaan 1990. Jugoslavian sodan aikana monet Kroatiasta ja Bosnia ja Hertsegovinasta paenneet serbipakolaiset muuttivat Vojvodinaan.

Miloševićin väistyessä vuonna 2000 Vojvodinan vähemmistöt kannattivat Belgradin uutta demokraattista hallitusta ja vuonna 2002 provinssin autonomia palautettiin.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vojvodina sijaitsee Serbian pohjoisosassa Pannonian tasangolla. Se rajautuu etelässä muuhun Serbian valtioon ja idässä Romaniaan, pohjoisessa Unkariin, lännessä Kroatiaan ja lounaassa Bosnia ja Hertsegovinaan.

Osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vojvodina on jaettu seitsemään piirikuntaan (serb. okrug) jotka puolestaan on jaettu 46 kuntaan. Piirikunnat ovat:

Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.