Vitas Gerulaitis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vitas Gerulaitis

Vytautas Kevin ”Vitas” Gerulaitis (26. heinäkuuta 195417. syyskuuta 1994) oli liettualaisille vanhemmille New Yorkin Brooklynissä syntynyt yhdysvaltalainen tennispelaaja.

Gerulaitis johti vuonna 1975 Pittsburgh Triangles -joukkueen joukkuetenniksen maailmanmestaruuteen.

Gerulaitisin huomattavin saavutus oli miesten kaksinpelin mestaruus Australian avoimissa 1977. Hän voitti lisäksi Sandy Mayerin kanssa miesten nelinpelin Wimbledonissa 1975. Hän selviytyi Wimbledonissa kaksinpelin välieriin vuosina 1977 ja 1978. Hän oli parhaimmillaan ATP-maailmanlistalla sijalla 3.

Gerulaitis oli Yhdysvaltain joukkueen jäsen sen voittaessa Davis Cupin 1979. Samana vuonna Gerulaitis hävisi John McEnroelle Yhdysvaltain avointen kaksinpelissä erin 7–5, 6–3, 6–3. Vuonna 1980 hän hävisi Ranskan avointen kaksinpelifinaalissa Björn Borgille erin 6–4, 6–1, 6–2.

Hänen vanhempansa muuttivat Liettuasta II maailmansotaa pakoon ja päätyivät Yhdysvaltoihin. Gerulaitis tunnettiin myös värikkäästä tenniskenttien ulkopuolisesta elämästä. Hän ajeli keltaisella Rolls-Royce Cornichella, oli muun muassa Andy Warholin ystävä, soitti sähkökitaraa ja oli vakiovieras sen ajan huippuyökerhoissa New Yorkissa ja Lontoossa. Hän käytti turnaustauoilla myös kokaiinia. Gerulaitis osti tennistuloillaan kartanon Long Islandilta, New York Cityn itäpuolelta, ja asusteli siellä yhdessä vanhempiensa sekä Ruta-siskonsa kanssa. [1]

Gerulaitis vetäytyi ammattilaisuraltaan 1986 ja kuoli vain 40-vuotiaana häkämyrkytykseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä urheilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.