Virum

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Frederiksdalin kartano Virumissa

Virum on Kööpenhaminan esikaupunki Lyngby-Taarbækin kunnassa Tanskassa. Se sijaitsee lähellä Kongens Lyngbyä. Virumin rajana on toisella puolella Furesø-järvi, toisella Kongevej. Virum Torv -torin ja Geels Plads -aukion ympärillä on kaupungin keskusta, missä on useita kauppoja. Torin ja aukion välissä on paikallisjunan asema.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhin tunnettu maininta Virumista on paavin vuonna 1186 lähettämässä kirjeessä. Nimi Virum on johdettu sanasta "vigirum", joka merkitsee: "avoin paikka, jota on helppo puolustaa".

Ennen lähiön rakentamista Virumin paikalla sijainneen maalaiskylän iäksi uskotaan jopa 5000 vuotta. Alueen vanhimmat löydökset, jotka on tehty nykyisen Geels Skov -metsän kohdalta, ovat peräisin ajanlaskumme alun vaiheilta. Ajalta, kun Virum oli vielä kylä, on säilynyt useita rakennuksia kuten vuosina 174445 Tanskan silloisen ulkoministerin Johan Sigismund Schulinin kesäasunnoksi valmistunut Frederikdal Slot -kartanon päärakennus, joka vielä nykyäänkin on Schulinin suvun omistuksessa.

Lähiönä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka seudulle rakennettiin rautatie jo vuonna 1864, eivät junat pysähtyneet maaseudulla. Vasta kun paikallisjunalinja ulotettiin Sorgenfrin ja Virumin asemille, alkoi Virum toden teolla kasvaa kööpenhaminalaisten muuttaessa pois pääkaupungista.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Virumin urheilutoiminta on varsin vireätä. Siellä toimii muiden muassa Tanskan menestyksekkäin pöytätennisseura VSBTK, koripalloseura Virum BBK, jonka naisjoukkue pelaa maan ylimmällä sarjatasolla, ja käsipalloseura VSH 2002, jonka edeltäjä Virum-Sorgenfri Håndboldklub voitti kahdesti Tanskan-mestaruuden.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mikkel Willum Smith Pedersen og Christian Vesterager: Det gamle Virum - fra landsby til soveby. Opintoprojekti vuodelta 2002. (tanskaksi)
  • Mølleådalen 2: Fiskebæk til Lyngby. Esite Kööpenhaminan läänistä ja Mølleådalenista. (tanskaksi)