Virgin Steele

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Virgin Steele esiintymässä vuonna 2007.

Virgin Steele on New Yorkissa vuonna 1981 perustettu heavy metal -yhtye. Virgin Steele kutsuu musikkiaan ”barbaaris-romanttiseksi” metalliksi. Varsinkin Virgin Steelen myöhäisempi tuotanto käsittelee paljon myyttisiä aiheita, eritoten kreikkalaista ja kristillistä mytologiaa. Jotkut yhtyeen albumeista ovat yhden teeman ympärille kasattuja konseptialbumeja. Alkuaikoina kappaleet käsittelivät myös arkipäiväisempiä aiheita, kuten aina yleisiä rakkauden ja seksin teemoja. Virgin Steelen johtohahmo on laulaja David DeFeis.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Virgin Steelen perusti 1980-luvun alussa ranskalaisperäinen kitaristi Jack Starr, joka halusi panna kokoon äärimmäisen heavy metal -ryhmän. Starr yhdisti voimansa rumpali Joey Ayvazianin kanssa ja kaksikko alkoi etsiä laulajaa. Käytyään läpi nelisenkymmentä laulajaa Joeyn ystävä tutustutti heidät David DeFeisiin, joka koelaulutilaisuudessa esitti Deep PurplenChild in Timen” niin vakuuttavasti, että sai pestin. Muassaan hän toi basisti Joe O'Reillyn.

Ensimmäinen kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Steelen ura lähti käyntiin 1982, kun heidän kappaleensa ”Children of the Storm” pääsi mukaan U.S. Metal Vol. II -kokoelmalle. Hieman tämän jälkeen julkaistiin Virgin Steelen samanniminen debyyttialbumi. Vuonna 1983 ilmestyi Guardians of the Flame, jonka jälkeen Jack Starr näki parhaaksi lähteä yhtyeestä musiikillisten erimielisyyksien jälkeen – hän olisi halunnut viedä yhtyeen tyyliä kevyempään suuntaan. Uuden kokoonpanonsa (mm. Riotin ex-laulaja Rhett Forrester) kanssa Starr koetti pitää nimen Virgin Steele itsellään ja tämä yhtye esiintyikin Virgin Steelenä Breaking Sound -festivaaleilla Pariisissa. Seuranneen lakitupareissun jälkeen DeFeis ja muu yhtye (johon oli liittynyt kitaristi Edward Pursino) voittivat oikeuden nimeen.

1980-luvun jälkimmäinen puolisko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noble Savage oli uuden kokoonpanon ensimmäinen albumi. Hieman myöhemmin Virgin Steele tuli ensimmäistä kertaa Eurooppaan kiertämään ystäviensä Manowarin lämmittely-yhtyeenä ja sai hienoa palautetta keikoistaan. Vuoden 1989 Age of Consent jäi kuitenkin byrokraattis-teknisten ongelmien johdosta hyvin heikosti promotoiduksi ja täten muodostui täydelliseksi kaupalliseksi epäonnistumiseksi. Yhtyeellä ei mennyt ruusuisesti ja O'Reilly päätti lähteä. Tämän jälkeen koko soitanta keskeytyi joksikin aikaa. DeFeis päätti tällä aikaa musiikkiopintonsa ja soitteli Smoke-Stack Lightning -yhtyeessä yhdessä muun muassa ex-Steelen Jack Starrin ja rumpali Bobby Rondinellin kanssa.

Uusi alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1993 Rob De Martino valittiin uudeksi basistiksi ja yhtye vaihtoi samalla levy-yhtiötä. Life Among the Ruins oli seuraavan levyn nimi ja tyyliltään tämä teos on epätyypillinen Virgin Steele -levy. Eeppiset elementit loistavat poissaolollaan ja musiikki on tyyliltään enemmän rockia kuin heavy metalia. Laulujen aiheet pyörivät lisäksi huomattavan paljon rakkauden ympärillä.

Seuraavana vuonna kuitenkin tapahtui paluu Noble Savage -levyn mahtipontisuuteen kun The Marriage of Heaven and Hell, pt. 1 julkaistiin. Tämä ja sitä vuonna 1995 seurannut levyn jatko-osa ovat tyyliltään hyvin eeppisiä, melodisia ja ladattuja sinfonisilla elementeillä. Albumien välissä Virgin Steele teki Euroopan-kiertueen Manowarin ja Uriah Heepin kanssa.

Toisen Euroopan-kiertueen jälkeen maaliskuussa 1998 Virgin Steele julkaisi Marriage-jatkumon kolmannen osan, Invictusin, raskaimman ja eeppisimmän albuminsa siihen asti. Invictus käsittelee ihmiskunnan kapinointia jumalia vastaan.

Vuonna 1999 julkaistiin uusi levy The House of Atreus Act I, joka on niin ikään konseptialbumi joka käsittelee Aiskhyloksen tarinaa Oresteiasta. Hieman kevyempi ja melodisempi The House of Atreus Act II ilmestyi seuraavana vuonna.

Vuonna 2002 julkaistiin Book of Burning -albumi, jolla on uudelleen äänitettyjä versioita yhtyeen klassikoista sekä kokonaan uutta materiaalia. Vuonna 2006 vuonna julkaistu albumi Visions of Eden on herättänyt monenlaisia tunteita yhtyeen faneissa, mutta ei pääasiassa eroa suuremmin Virgin Steelen tutusta linjasta.

Virgin Steele vieraili Suomessa 2007 kesällä Nummirockissa.

Marraskuussa 2010 kokoonpano julkaisi albumin The Black Light Bacchanalia, joka on edeltäjänsä Vision of Edenin tavoin konseptialbumi ja jatkaa tarinaa, johon Visions of Eden jäi.

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kelly Nickels – bassokitara (1981)
  • Jack Starr – kitara (1981–1984)
  • Joe O'Reilly – bassokitara (1981–1992)
  • Joey Ayvazian – rummut (1981–1995)
  • Teddy Cook – bassokitara (1992)
  • Rob DeMartino – bassokitara (1993–2000)
  • Jeff Beavers – bassokitara (2000)

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EP:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelma-albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]