Viola Turpeinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee amerikansuomalaista muusikkoa. Samanniminen roolihahmo esiintyy myös Yle TV2:n Maalaiskomedia-sarjassa.
Viola Turpeinen

Viola Turpeinen (15. marraskuuta 1909 Champion, Michigan26. joulukuuta 1958 Lake Worth, Florida) oli amerikansuomalainen muusikko. Häntä pidetään yhtenä maailman parhaimmista naishanuristeista.kenen mukaan? Hän oli erityisen taitava polkkien soittaja.

Viola Turpeinen opiskeli harmonikansoittoa 14-vuotiaasta alkaen erään amerikanitalialaisen muusikon johdolla. Hänen ensimmäinen soittokumppaninsa vuodesta 1926 lähtien oli Elimäeltä kotoisin ollut, häntä itseään lähes 20 vuotta vanhempi, viulua ja banjoa soittanut John (Jukka) Rosendahl, jonka kanssa hän teki vuonna 1928 ensimmäiset levytyksensä Columbia Records -levy-yhtiölle. Kaksikko esiintyi yhdessä muun muassa Illinois'n, Ohion ja Massachusettsin osavaltioissa, New Yorkissa sekä Kanadan suomalaisalueilla. Turpeisesta tuli pian niin kuuluisa, että häntä mainostettiin "American hanuriprinsessana". Turpeisen mainetta kuvasti myös se, että hän sai jatkaa levyttämistä lamavuosinakin, jolloin miltei kaikki muut siirtolaistaustaiset muusikot joutuivat lopettamaan uransa. Laulaja ja kuplettien tekijä Antti Syrjäniemi ihastui Turpeisen soittoon niin, että hän omisti tälle vuonna 1929 levyttämänsä laulun Viola Turpeinen tanssit kiipillä. Viola Turpeisen ja Jukka Rosendahlin yhteistyö päättyi Rosendahlin tapaturmaiseen kuolemaan vuonna 1932.[1]

Turpeinen oli tiettävästi maailman ensimmäinen harmonikkasoololevytyksiä taltioinut nainen[2]. Turpeisen levytyksiä ja sävellyksiä on uudelleenjulkaistu cd-levyinä nimellä "American hanuriprinsessa". Tunnetuin kappale lienee Turpeisen aviomiehen ja yhtyeen rumpalin ja trumpetistin William Syrjälän sanoittama Unelma-valssi. Turpeinen ja Syrjälä levyttivät suomalaista tanssimusiikkia ahkerasti pitkin 1940-lukua ja he tekivät viimeiset levytyksensä vuonna 1952.[3] 1940-luvulla Turpeinen sai kilpailijakseen toisen nopeasti mainetta saavuttaneen harmonikansoittajan, suomenruotsalaisten siirtolaisten pojan Walter Erikssonin.[4]

Hänen äitinsä Signe Viitala oli amerikansuomalainen ja isä Jalo Turpeinen suomalainen Kinnulasta Keski-Suomesta. He vaikuttivat Pohjois-Michiganin kaivosyhteisöissä.

Viola Turpeinen kuoli syöpään vuonna 1958, mutta William Syrjälä jatkoi omaa uraansa Floridassa 1990-luvulle saakka.[3] Turpeisen ja Syrjälän tuhkat on haudattu yhdessä 1993 Shell Laken hautausmaahan Wisconsiniin.[5]

Diskografiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • American hanuriprinsessa volume 1 1928-1929
  • American hanuriprinsessa volume 2 1929-1945
  • American hanuriprinsessa volume 3 1947-1949
  • American hanuriprinsessa volume 4 1949-1951

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pekka Gronow, Jukka Lindfors ja Jake Nyman: Suomi soi 1 – Tanssilavoilta tangomarkkinoille, s. 96. Helsinki: Tammi, 2004.
  2. Finnish Accordion Institute. Historiallisia harmonikkalevytyksiä CD 2 MusicForAccordion.com. Viitattu 19. maaliskuuta 2008. (englanniksi)
  3. a b Gronow, Lindfors & Nyman, s. 96.
  4. Gronow, Lindfors & Nyman, s. 97.
  5. Pirkko Kotirinta: Hanuriprinsessat Amerikan haaleilla, Helsingin Sanomat 31.12.2004 C4

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.