Villa Havulinna (Oulunkylä)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Helsingin Oulunkylässä sijainnutta huvilaa. Noormarkussa sijaitsevasta huvilasta kerrotaan artikkelissa Noormarkun ruukki.

Villa Havulinna (ruots. Gärdobacka[1]) oli Helsingissä Oulunkylän Veräjämäessä nykyisen Ylänkötie 8:n paikalla sijainnut kaksikerroksinen puutalo jossa toimi 1900-luvun alussa Winsténin pensionaattina tunnettu lepokoti jota pitivät sisarukset Gerda ja Siska Winstén. Pensionaatissa asui Venäjän ohranaa piileskellyt Vladimir Iljitš Lenin, peitenimellä, saksalaisena professori Müllerinä.[1]

Rakennus sijaitsi mäen päällä ja sieltä oli helppo tarvittaessa paeta läheiseen metsään tai Oulunkylän rautatieasemalle.

Pensionaattia pitäneet Winsténin sisarukset eivät ole vallankumouksellisia mutta he vastustivat tsaarinvaltaa. Helsingin yliopistossa venäjän kielen lehtorina toiminut Vladimir Smirnoff järjesti aktivistituttaviensa kautta Leninille ja tämän toverille Lev Trotskille majoituksen Oulunkylään. Lenin asui Oulunkylässä lyhyempiä aikoja[2] useaan otteeseen ja Trotski taas asui siellä perheineen useita viikkoja keväällä 1907. Hän kirjoitti Oulunkylässä asuessaan kaunokirjallisen teoksensa Sinne ja takaisin jossa hän kuvasi pakoaan Siperiasta.[3] Myös Leninin puoliso Nadežda Krupskaja vietti aikaa Havulinnassa[1].

Villa Havulinnassa toimi myöhemmin täysihoitola jossa asettui sotavuosina Helsingin pommituksia paenneita ihmisiä. Talvisodan aikana rakennuksessa tehtyjen muutos- ja korjaustöiden aikana löytyi salainen piilohuone joka oli ollut Leninin käytössä.

Huoneessa oli vielä Leninille kuuluneita tavaroita kuten sänky, tuoli ja pöytä[4]. Tuolilla oli turkki ja pöydällä kirjoituskone[4], venäläisiä ja saksalaisia sanomalehtiä sekä gramofoni ja levyjä[4], joiden joukossa muun muassa pääasiassa venäläistä musiikkia sisältäneitä äänilevyjä[4].

Leninin tavarat heitettiin roskiin löydön jälkeen[4].

Villa Havulinna on purettiin vuonna 1976[1] sen paikalle rakennettiin kolme rivitaloa.[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Lenin piileskeli Oulunkylässä saksalaisen professori Müllerin nimellä Tässä paikassa kauan sitten. Helsingin Sanomat. Viitattu 4.1.2020.
  2. Leninin osoitteita Helsingissä Helsingin Sanomat31.10.2015
  3. Christer Pursiainen : Trotski, Gummerus 2011, s.90-92]
  4. a b c d e f Veräjämäen kotikaupunkipolku Oulunkylässä : Winsténin pensionaatti