Ohrana

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Venäjän salaista poliisia. Jari Tervon romaania käsittelee artikkeli Ohrana (kirja). Myös Suomen Etsivää Keskuspoliisia on kutsuttu joskus Ohranaksi.
Ohrana
Охранное отделение
Emblem of the Ministry of the Interior of the Russian Empire.svg
Perustettu 1886
Lakkautettu 1917
Tyyppi salainen poliisi
Päämaja Pietari
Toiminta-alue  Venäjän keisarikunta
Pietarin ohranan ryhmäkuva vuodelta 1905.

Ohrana (ven. охрана, suoja, vartio), johdettu termistä suojeluosasto, (ven. Охранное отделение, Ohrannoje otdelenije), oli Venäjän keisarikunnan aikana toiminut salainen poliisi, joka toimi osana sisäasianministeriötä 1800-luvun lopulla. Ohranaa avusti valtakunnallinen poliisi eli santarmisto.

Ohrana perustettiin 12. toukokuuta 1886 Aleksanteri III aikana, ja sen nimi muutettiin ohranaksi vuonna 1887, kun keisarin kanslian III osasto muutettiin suojeluosastoksi, jonka tarkoituksena oli taistella vihamielisiä järjestöjä, terroristeja, sosialisteja ja vallankumouksellisia, vastaan. Ohrana tarkkaili vallankumouksellisten toimia muissa maissa kuten Ranskassa. Ohranan keskustoimisto oli Pietarissa osoitteessa Fontanka 16. Katuosoite oli tunnettu pahamaineisuudestaan Venäjän keisarikunnassa.[1]

Ensimmäinen suojeluosasto Venäjällä perustettiin 1866, kun Dmitri Karakozov oli yrittänyt murhata Venäjän keisari Aleksanteri II:n.

Viimeisten keisarien aikana kaikkialle levinnyt korruptio raunioitti myös ohranan, kuten kaiken muunkin keisarillisen hallinnon. Virastona ohrana lakkautettiin vuonna 1917 Lokakuun vallankumouksen yhteydessä Vladimir Leninin käskystä. Suomessa sen nimi jäi kuitenkin eloon: etsivän keskuspoliisin henkilöstö kutsui yksikköään ohranaksi, ja maanalaista toimintaa harjoittaneet kommunistit käyttivät sitä vastapuolen virkavaltaa tarkoittavana pilkkasanana.

Ohranan Suomen osasto toimi Ohranan talossa Helsingin Ullanlinnassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Heikki Kirkinen (toim.), Venäjän historia, s. 263

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Venäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.