Vigo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee espanjalaista kaupunkia. Jean Vigo oli ranskalainen elokuvaohjaaja.
Vigo
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Vigo

Koordinaatit: 42°14′10″N, 8°43′36″W

Valtio Espanja
Itsehallintoalue Galicia
Maakunta Pontevedra
Hallinto
 – Pormestari Abel Ramón Caballero Álvarez (PSOE)
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 109,06 km²
Korkeus 0 m
Väkiluku (1.1.2016) 292 817[1]
 – Väestötiheys 2700 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2
Postinumero 36201–36216
Suuntanumero(t) 986
Lähteet:[2] = Väkiluku









Vigo on Atlantin rannalla Espanjan luoteisosassa Galician itsehallintoalueella sijaitseva kaupunki, joka kuuluu Pontevedran maakuntaan. Se on Galician suurin ja Espanjan 14. suurin kaupunki. Vigossa on 292 817 asukasta (2016).[3][1] Vigon suurkaupunkialueen väkiluku on noin 370 000 (2011).[4]

Vigo on tärkeä teollisuuskaupunki, jossa on paljon etenkin autoteollisuutta. Koko Galician tärkein työnantaja on PSA Peugeot Citroën, jonka Vigon tehtaassa valmistettiin lähes puoli miljoonaa autoa vuonna 2003. Myös kalastus on perinteisesti ollut tärkeä elinkeino alueella: kaupunki on Euroopan tärkein kalastussatama ja Vigon satama on vilkkaimmin liikennöityjen joukossa koko Espanjassa. Kaupungissa toimii myös Euroopan kalastuksenvalvontavirasto (EFCA).

Ilmastollisesti Vigo sijoittuu lauhkean ja subtrooppisen vyöhykkeen rajalle: vuoden keskilämpötila on +15 °C ja kylmimpänäkin aikana (helmikuu) keskimääräinen vuorokauden keskilämpötila on kahdeksan astetta. Vigoa ympäröivät vuoret (Monte Alba, Galiñeiro, Monte de Beade) muodostavat lähes yhtenäisen ketjun, joka luo kaupunkiin mikroilmaston.

Historiallisesti Vigo on hyvin nuori kaupunki, sillä vielä 1800-luvun lopussa asukkaita oli vain muutamia tuhansia. Esimerkiksi Vigon yliopisto perustettiin vasta vuonna 1990. Satamakaupunkina Vigo on ollut merkittävä jo hyvin pitkään, esimerkiksi suuri osa Etelä-Amerikan emigranteista lähti matkaan juuri Vigon satamasta.

Vigon jalkapalloseura Celta pelaa Espanjan korkeimmalla sarjatasolla, Primera Divisiónissa.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.