Vieskan Viikko

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vieskan Viikko
Vieskan Viikko.svg
Lehtityyppi ilmaisjakelulehti
Julkaisija Angelina Trading Oy
Levikki 7000
Perustettu 1993
Päätoimittaja Elina Kytökorpi
Sitoutuneisuus sitoutumaton
Kotipaikkakunta Ylivieska
Kotimaa Suomi
Sivukoko tabloidi
Ilmestymistiheys perjantaisin
Aiheesta muualla
Kotisivu

Vieskan Viikko on vuonna 1993 perustettu kerran viikossa, perjantaisin ilmestyvä ilmaisjakelulehti, jonka jakelualue on Ylivieska, Sievi, Alavieska ja Nivala. Lehti painettiin Alprint-kirjapainossa (sittemmin Pyhäjokiseudun Kirjapaino) Oulaisissa. Lehti lopetti 1997, mutta aloitti uudelleen 2017.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehteä julkaiseva Kustannus Oy Vieskan Viesti perustettiin toukokuussa 1993. Se sekoitettiin aluksi usein Ylivieskassa 1980-luvulla toimineeseen Viikko-Vieska nimiseen ilmaisjakelulehteen. Samankaltainen nimi oli kuitenkin sattumaa. Lehdessä oli keskimäärin neljä työntekijää, päätoimittajana oli aluksi Arja Päivärinta ja toimitusjohtajana Maritta Raudaskoski.

Lehti oli "Märkä Juttu" ja "Möttönen" sarjakuvia sekä "KryptoNiitti"-ristikoita myöten täysin toimituksen itse tuottama. Henkilökunta hoiti itse ensimmäisen vuosikerran jakelunkin. Lehti ilmestyi kerran viikossa torstaisin syyskuuhun 1993, jolloin ilmestymispäivä siirtyi sunnuntaiksi. Lehti oli alueensa edelläkävijä siirtyen hyvin aikaisin täysin digitaaliseen työnkulkuun ja värierotteluun, joka erottui värikkäästä ulkoasusta. Lehdessä kirjoittivat toimituskunnan ja lukijoiden lisäksi lukuisa määrä freelancer-avustajia sekä mm. lehtien Kalajokilaakso ja Jokilaakso entinen päätoimittaja Pauli "Paavali" Isoaho.

Vuoden 1994 alusta lehden ulkoasu uudistettiin ja päätoimittajaksi ryhtyi Rauli Suhonen. Päätoimittaja siirtyi myös toimitusjohtajan tehtäviin tammikuussa 1996. Lehden kustantaja joutui kuitenkin lopettamaan toimintansa tuotannollisista ja taloudellisista syistä elokuussa 1997. Mainostoimisto Viestimix aloitti samaan aikaan Vieskalainen-kaupunkilehden julkaisemisen Ylivieskan alueelle ja osa työntekijöistä siirtyi suoraan tekemään uutta lehteä.

Vuonna 2017 lehteä aloitti kustantamaan uudelleen Angelina Trading Oy.

Päätoimittajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Arja Päivärinta 1993
  • Rauli Suhonen 1994-1997
  • Elina Kytökorpi 2017-

Lehtiä eri vuosilta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vieskan Viikon ulkoasu vaihteli usein, suurimmat ulkoasulliset muutokset olivat vuoden 1994 tammikuussa sekä 1996 elokuussa, jolloin lehti uudistettiin logoa myöten.

Vieskan Viikko-lehden ensimmäinen numero 6.5.1993
Vieskan Viikko-lehti 23.1.1994 ulkoasu-uudistuksen jälkeen
Vieskan Viikko-lehden viimeinen numero 31.8.1997
Uuden Vieskan Viikko-lehden ensimmäinen numero 10.2.2017

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehden vuosikerrat. Vieskan Viikko, 1993-1997, 1-5. vsk.