Vesiviskuri

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Katajanokalla oleva, Helsingin satamaradan muistomerkiksi jätetty entinen viskuri, josta on riisuttu käyttöhana ja nokassa olleet kumiletku ja opastinlyhty pois.
Jokioisten Museorautatien Minkiön aseman vesitorni ja -viskuri.

Vesiviskuri on höyryveturien vedentäyttölaite.

Yleisin käytössä ollut ja oleva vesiviskurityyppi on suoraan vesijohtoverkkoon liitetty.

Rakenne on mahdollisimman yksinkertainen: se käsittää pystysuoran noin neljä metriä korkean noin 15–20 senttimetriä paksun nousuputken, jonka juuressa on käyttöhana. Putken yläpäästä alkaa noin puolentoista metrin pituinen kääntyvä vaakaosa, jonka päässä on alaspäin suuntautuva putki, jonka päässä on kumiletkun pätkä. Leveäraiteiden viskurit ovat korkeampia kuin kapearaiteiden suuremman veturikoon johdosta; tämän vuoksi moniin niistä liittyy erillinen tukirakenne pysty- ja vaakaputkien välisessä kulmassa. Joidenkin viskurien kärjessä oli opastinlyhty, joka näytti valkoista valoa silloin kun putki oli sivussa ja punaista sen ollessa täyttöasennossa.

Rautatien vanha vesitorni Loimaan aseman kupeessa.

.

Veturi ajetaan viskurin viereen niin että pystyputki osuu oikealle kohdalle; nyt lämmittäjä kääntää yläputken niin että kumiletku osuu vedentäyttöaukkoon ja hanat avataan.

Veden virratessa säiliöön lisätään kattilakiven estokemikaali.

Höyryveturien aika jätti Suomeen runsaasti viskureita; mm. Helsingin satamaradan muistomerkkinä on Katajanokalla oleva viskuri. Omalla vesitornilla varustettuja viskureita on säilynyt mm. Loimaan rautatieasemalla.

Jokioisten museorautatiellä on kolme aktiivikäytössä olevaa viskuria, Jokioisten, Humppilan ja Minkiön asemilla. Kovjoen museorautatiellä on yksi viskuri.

Nostalgialiikenteen aikakauden alettua ovat monet pitkään kuivillaan seisseet viskurit palautettu aktiivikäyttöön. Joitakin on välivuosina käytetty myös sorakuormien kasteluun.

Lähde[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jokioisten museorautatien varikkomestarin luennot
  • Mikko Ivalo: Höyryveturit ja niiden hoito
  • Jarmo Oksanen: Opastimet, artikkelisarja Resiina-lehdissä 3/2005–3/2006
LWR6 "Helga" viskurilla Minkiöllä.