Vesiviljely

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vesiviljelyllä eli akvakulttuurilla tarkoitetaan vesieliöiden kasvattamista meri-, murto- ja sisävesissä. Vesiviljelyn yleiset periaatteet ovat peräisin enemmänkin maanviljelyksestä kuin kalastuksesta. Vesiviljelyyn liittyy aina luonnonolosuhteiden muuttelu, joka voi yksinkertaisimmillaan käsittää luonnonlajien siirtoa parempiin kasvuoloihin sekä erilaisten suojaavien ja pyydystystä helpottavien rakenteiden tekemistä. Pisimmälle viedyssä intensiiviviljelyssä käytetään erityisiä viljelykäyttöön jalostettuja eliölajeja täydellisesti kontrolloiduissa kasvatusoloissa. [1]

Vesissä voidaan kasvattaa kaloja, äyriäisiä, nilviäisiä sekä leviä ja muita vesikasveja. Työvaiheita vesieläinten kasvattamisessa ovat poikasten kasvattaminen ja sitten niiden istuttaminen viljely-ympäristöön. Vesiviljely on kasvattanut suosiotaan ja noussut merkittäväksi tekijäksi avovesikalastuksen rinnalle. Allaskasvatuksessa eliöiden terveyttä ja ravintoa voidaan tarkkailla. Vesiviljelyn osuus on tällä hetkellä n. 29 % maailman kalastuksen kokonaistuotannosta. Sen odotetaan kasvavan rajusti tulevaisuudessa. Kiinan osuus vesiviljelyn kokonaistuotannosta on 70 %.

Vesieläinten hyödyntämisessä viljely on ollut maailmanlaajuisesti kasvava trendi. Vesiviljelmät voidaan jakaa viiteen päätyyppiin: [2]

  1. Omavaraiset viljelylammikot, jotka tuottavat viljeltävien eliöiden ravinnon itse, kun lammikkoa lannoitetaan,
  2. Lammikot tai verkkokassit, joissa eläimiä ruokitaan suunnitellulla ruokavaliolla,
  3. Simpukkaviljelmät,
  4. Kasvualustaan kiinnittyvien vesikasvien viljelmät, ja
  5. Muuhun kuin ravintokäyttöön (kuten syöteiksi) kasvatettavien eliöiden viljelmät.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Royce, William F.: Introduction to the Practice of Fishery Science, s. 314-315. Academic Press, 1996. ISBN 0-12-600952-X. (englanniksi)
  2. Royce, W.F.: Introduction to the Practice of Fishery Science, s. 287-288. Academic Press, 1996. ISBN 0-12-600952-X. (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.