Verilöyly

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
My Lain verilöyly.

Verilöylyllä saatetaan tarkoittaa joukkomurhaa, paljon uhreja vaatinutta taistelua tai muuta sellaista.[1][2]

Verilöylyjä tunnetaan lähes jokaisen valtion alueella ja jokaisen kansan keskuudessa, mutta tunnetuimpia ovat muun muassa Kiinassa tapahtunut Taivaallisen rauhan aukion mielenosoituksen yhteydessä tehty verilöyly, Ruandan kansanmurha, Yhdysvaltain sisällissodan verilöylyt, Kosovon sodan verilöylyt sekä 2000-luvun alussa tapahtuneet koulusurmat niin Yhdysvalloissa kuin Suomessakin.

Vähemmälle sijalle ovat jääneet alkuasukkaita kohtaan tehdyt veriteot Afrikassa, Amerikassa ja Australiassa. Esimerkkeinä mainittakoon Wounded Kneen verilöyly ja Kalifornian kultaryntäyksen yhteydessä tehdyt verilöylyt intiaaneja kohtaan Yhdysvalloissa, samoin kuin Australian ja Afrikan mantereen alkuasukkaiden kokemat joukkomurhat. Lisäksi myös eri mantereiden alkuperäisheimojen toisiaan vastaan käytyjen sotien yhteydessä suoritetut veriteot eivät useimmiten suhteessa eroa muun muassa Vietnamin sodan tapahtumista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. MOT Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten keskus ja Kielikone Oy, 2012.
  2. Eräs englanninkielinen vastine on massacre. Esimerkiksi Guatemalan sisällissodan tutkimuksen yhteydessä sen määritelmäksi määrättiin yli viiden henkilön surma samassa paikassa, osana samaa operaatiota ja uhrien ollessa puolustuskyvyttömiä. (Lähde: Mezquita, Rocio: MAKING THE CASE: Investigating Large Scale Human Rights Violations Using Information Systems and Data Analysis shr.aaas.org. Viitattu 18. joulukuu 2012. (englanniksi))

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]