Verikorento

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Verikorento
Verikorentokoiras
Verikorentokoiras
Uhanalaisuusluokitus: Elinvoimainen [1]
Elinvoimainen
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Sudenkorennot Odonata
Alalahko: Aitosudenkorennot Anisoptera
Heimo: Varsinaiset sudenkorennot Libellulidae
Suku: Syyskorennot Sympetrum
Laji: sanguineum
Kaksiosainen nimi
Sympetrum sanguineum
(Müller, 1764)
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Verikorento Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Verikorento Commonsissa

Verikorento (Sympetrum sanguineum) on pienikokoinen syyskorento, jota tavataan Suomessa harvinaisena Ahvenanmaalla ja hyvin harvinaisena pääkaupunkiseudulla.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verikorentonaaras

Verikorento on pienikokoinen syyskorento, sen pituus on vain noin 34–39 mm. Se muistuttaa ulkonäöltään erityisesti hyvin yleistä punasyyskorentoa, mutta eroaa tästä kokonaan mustien jalkojensa, leventyneen takaruumiin kärjen ja kirkkaiden, tyvestään oranssinsävyisten siipien avulla[2]. Verikorennon nimi on peräisin sen väristä. Yleisestä elokorennosta lajin erottaa erilaisten jalkojen ja pienempien siipien keltaisten alueiden avulla[2].

Korennon väri muuttuu punaiseksi yksilön vanhetessa, nuoret koiraat ovat keltaisempia. Naaraassa on koirasta vähemmän punaista, ja niiden väritys vaihtelee keltaisesta koiraan kaltaiseen.[2]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verikorennon lentoaika on heinä-syyskuu. Se on yksi Euroopan yleisimpiä syyskorentoja ja on levinnyt lähes koko Manner-Eurooppaan ja eteläiseen Skandinaviaan sekä Pohjois-Afrikkaan ja Aasiaan. Suomessa lajia tavataan vain Ahvenanmaalla ja ilmeisesti pääkaupunkiseudulla. Vaeltaneista yksilöistä on satunnaishavaintoja sisämaasta, ja laji lienee yleistymässä mantereella.[2]

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajin elinympäristöjä ovat kaikenlaiset rehevät ja runsaskasvustoiset seisovat vedet.[2] Se voi elää myös lievästi suolaisissa vesistöissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Clausnitzer, V.: Sympetrum sanguineum IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2009. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 12.8.2014. (englanniksi)
  2. a b c d e Karjalainen, Sami: Suomen sudenkorennot, s. 172–173. Uudistettu laitos. Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2010. ISBN 978-951-31-5425-7.