Verikorento

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Verikorento
Verikorentokoiras
Verikorentokoiras
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Suomessa:

Elinvoimainen [2]

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Sudenkorennot Odonata
Alalahko: Aitosudenkorennot Anisoptera
Heimo: Varsinaiset sudenkorennot Libellulidae
Suku: Syyskorennot Sympetrum
Laji: sanguineum
Kaksiosainen nimi

Sympetrum sanguineum
(Müller, 1764)

Katso myös

  Verikorento Wikispeciesissä
  Verikorento Commonsissa

Verikorento (Sympetrum sanguineum) on pienikokoinen syyskorentolaji, jota tavataan Suomessa paikoittain, enimmäkseen maan eteläosissa.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verikorentonaaras

Verikorento on pienikokoinen syyskorento, sen pituus on vain noin 34–39 mm. Se muistuttaa ulkonäöltään erityisesti hyvin yleistä punasyyskorentoa, mutta eroaa tästä kokonaan mustien jalkojensa, leventyneen takaruumiin kärjen ja kirkkaiden, tyvestään oranssinsävyisten siipien avulla[3]. Verikorennon nimi on peräisin sen väristä. Yleisestä elokorennosta lajin erottaa erilaisten jalkojen ja pienempien siipien keltaisten alueiden avulla[3].

Korennon väri muuttuu punaiseksi yksilön vanhetessa, nuoret koiraat ovat keltaisempia. Naaraassa on koirasta vähemmän punaista, ja niiden väritys vaihtelee keltaisesta koiraan kaltaiseen.[3]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verikorennon päälentoaikaa on heinä-syyskuu, mutta äärihavainnot ovat kesä- ja lokakuulta. Laji on Euroopan yleisimpiä syyskorentoja ja on levinnyt melkein koko Manner-Eurooppaan ja eteläiseen Skandinaviaan sekä Pohjois-Afrikkaan ja Aasiaan. Suomessa lajia tavattiin ennen vain Ahvenanmaalla, mutta vuoden 2005 jälkeen se on levinnyt nopeasti myös Suomen eteläosiin, jossa se esiintyy nykyään vähälukuisena rehevien vesien äärellä. Tunnetun levinneisyysalueen pohjoisraja kulkee suunnilleen Joensuun kohdalla.[3][4]

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajin elinympäristöjä ovat kaikenlaiset rehevät ja runsaskasvustoiset seisovat vedet.[3] Se voi elää myös lievästi suolaisissa vesistöissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Clausnitzer, V.: Sympetrum sanguineum IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2009. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 12.8.2014. (englanniksi)
  2. Sami Karjalainen, Heidi Viljanen, Pasi Sihvonen: Verikorento – Sympetrum sanguineum Suomen Lajitietokeskus. 2019. Viitattu 23.3.2022.
  3. a b c d e Karjalainen, Sami: Suomen sudenkorennot, s. 172–173. Uudistettu laitos. Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2010. ISBN 978-951-31-5425-7.
  4. Verikorento Suomen sudenkorentoseura. Viitattu 30.8.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]