Venäläinen tikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eräs antenneista Tšernobylissä.

Venäläinen tikka eli Duga (ven. Дуга) oli Neuvostoliiton tutkajärjestelmä, jonka oli tarkoitus antaa ennakkovaroitus mannertenvälisestä ohjusiskusta. Tutkasta tuli kuuluisa nimellä ”Tikka” (engl. Woodpecker tai Russian Woodpecker) sen eri puolilla Eurooppaa aiheuttaman voimakkaan nakuttavan radiohäiriön vuoksi. Duga-järjestelmää rakennettiin ensin kaksi prototyyppiä, joista käytettiin pelkästään nimeä Duga (ilman numeroa, koodinimi 5H77) Ukrainan Mykolajivissa. Prototyypin perusteella rakennettiin Duga-1 (5H32-West), joka sijaitsi Tšernobylin ydinvoimalan lähellä ja on nyt säteilyn vuoksi suljetulla alueella. [1] Tšernobylin alueella järjestetään jonkin verran ohjattuja turistikierroksia, joiden yhteydessä voi vierailla Duga-1-asemalla. Toinen, itäinen Duga-2-asema sijaitsi Amurin Komsomolskissa.[2] Populaarikulttuurissa mainitaan virheellisesti usein "Duga-3", mutta sellaista ei koskaan rakennettu johtuen Duga-asemien heikosta suorituskyvystä ja virheellisistä havainnoista.

Häiritsevä signaali oli maailmanlaajuinen ja häiritsi HF-radiotaajuusaluetta vuosina 1976–1989. Signaalilla ei ollut mitään tiettyä vakiotaajuutta vaan taajuus vaihteli satunnaisesti. Signaali kuulosti lyhytaaltoradion kautta kuultuna kymmenen hertsin taajuiselta tikan rummutukselta. Signaalin uskottiin olevan neuvostoliittolaisen OTH-tutkajärjestelmän signaali – tämä teoria varmistui vasta Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen. Signaali oli Neuvostoliiton mannertenvälisten ohjusten torjuntaan liittyvän Duga-järjestelmän tutkalähete.

Häiriöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäläinen tikka
Signaali häiritsemässä WWVH-aikasignaalia marraskuun 2. päivänä 1984.

Äänitiedostojen kuunteluohjeet

Venäläinen tikka aiheutti häiriötä muun muassa radioamatöörien ja lentokoneiden viestinnälle. Yhdysvaltain hallitus valitti asiasta Neuvostoliitolle, mutta Neuvostoliitto ei edes myöntänyt signaalin olevan heidän tuottamansa. Jotkut radioamatöörit suunnittelivat häätävänsä tutkan pois radioamatöörialueilta lähettämällä tutkaheijastuksia häiritseviä signaaleja.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Steel Yard OTH
  2. The XXI Century Encyclopaedia, Russia's Arms and Technologies, Vol 5, Space Weapons, pg. 89 - 90.
  3. Dave Finley: Radio hams do battle with 'Russian Woodpecker'. The Miami Herald, 7 July 1982. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 26.1.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Duga-1.