Varjonata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Varjonata
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Suku: Nadat Festuca
Laji: heterophylla
Kaksiosainen nimi

Festuca heterophylla
Lam.

Katso myös

  Varjonata Wikispeciesissä
  Varjonata Commonsissa

Varjonata (Festuca heterophylla) on heinäkasvien (Poaceae) heimoon, natojen (Festuca) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on monivuotinen ja keskikokoiseksi kasvava heinälaji, joka muistuttaa etenkin punanadan (Festuca rubra) tiiviisti mätästävää alalajia, puistopunanataa (Festuca rubra ssp. commutata).[1]

Varjonata voi kasvaa noin metrinkorkuiseksi, mutta jää usein matalammaksi. Varjonata on kasvutavaltaan tiiviisti mätästävä. Sen lehdet ovat kapeita ja puhtaanvihreitä. Alimmat lehdet ovat noin 0,5 mm leveitä ja niissä on kolme suonta. Varsilehdet ovat tasaisia ja hieman vartta leveämpiä. Varjonadan kukintona on puhtaanvihreä röyhy, jonka tähkylät ovat lähes senttimetrinpituisia ja harvakukkaisia. Kussakin tähkylässä on neljä tai viisi kukkaa, jonka ulkohelpeet ovat lyhyitä ja vihneellisiä. Varjonata kukkii touko–kesäkuussa.[1]

Ruotsissa varjonataa tavataan harvinaisena linnojen ja huviloiden puistoissa[1]. Varjonata on tullut Ruotsiin Etelä-Saksasta tuotujen heinänsiementen mukana 1800-luvun lopulla[1]. Suomessa varjonataa on tavattu 1990-luvulla Pohjois-Karjalassa[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Skuggsvingel (Festuca heterophylla) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 4.6.2018. (ruotsiksi)
  2. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Varjonata (Festuca heterophylla) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 4.6.2018. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]