Varhaispaleoliittinen kausi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

 

Tämä jakso on osa pleistoseenia.
Pleistoseeni
Paleoliittinen
Varhaispaleoliittinen
Keskipaleoliittinen
Myöhäispaleoliittinen
Holoseeni
Mesoliittinen
Epipaleoliittinen
Neoliittinen
Alkeellinen vierinkivityökalu, nyrkki-iskuri.
Acheulin kulttuurin 2-puolisesti isketty pisaramainen käsikirves.

Varhaispaleoliittinen kausi eli alapaleoliitti oli paleoliittisen kauden varhaisin vaihe eli kaikkein varhaisin kivikausi noin 2,8 miljoonaa - 250 000 vuotta sitten.[1] Kauden alussa tehtiin alkeellisia vierinkivityökaluja ehkä jo 2,6 - varmemmin 2 miljoonaa - vuotta sitten. Hieman myöhemmin opittiin valmistamaan kaksipuolisesti iskettyjä pisaranmuotoisesta käsikirveitä, joiden teossa oli jo jonkinlaista suunnittelua. Kaudella saatettiin asua majassa ja osattiin käsitellä tulta, mutta täysin varmaa tämä ei ole.

Varhaispaleoliittisella kaudella kehittyi Afrikassa ihmislajeja, kuten Homo habilis ja Homo erectus. Ne saapuivat yksi toisensa jälkeen Aasiaan ja Eurooppaan, jonka pohjoisosassa olivat alkaneet suuret jääkaudet. "Käteväihminen" Homo habilis osasi tehdä kivestä alkeellisia vierinkivityökaluja.

Ilmeisesti Homo erectus tai sen edeltäjä loi Acheulin kulttuurin, joka pysyi kauan muuttumattomana. Kulttuuri tunnistetaan kaksipuolisesti isketystä pisaramaisesta käsikirveestä.

Noin 900 000–700 000 vuotta sitten ilmestyi heidelberginihminen,lähde?. Se oli jo melko kehittynyt, se osasi esimerkiksi käsitellä tulta noin 750 000–500 000 vuotta sitten. Ihmisen evoluutio jatkui varhaispaleoliittisella kaudella sen myöhäisvaiheessakin katkeamatta. Homo erectuksen ja Homo sapiensin välissä elivät muun muassa Swanscomben ihminen, Steinheimin ihminen, Tautavelin ihminen ja Vertesszollosin ihminen (Homo palaeohungaricus). On löydetty työkaluja, jotka on valmistettu käsin jo 800 000 vuotta sitten.

Varhaispaleoliittinen kausi päättyi neandertalinihmisen levittäytymiseen noin 120 000 vuotta sitten. Nykyihminen kehittyi Afrikassa ehkä jo 200 000-100 000 vuotta sitten.

Suuret jääkaudet ilmestyivät kuvaan joskus 900 000 vuotta sitten varhaispaleoliittisen kauden aikana.

Varhaispaleoliittisen kauden jako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Valste 2012: 276.