Vapaalasku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vapaalaskua.

Vapaalasku on alppihiihdon laji, jota harrastetaan hoidettujen rinteiden ulkopuolella. Muista alppihiihdon lajeista poiketen rinteeseen pääsy tapahtuu useimmiten ainakin osittain lihasvoimalla, joko kävelemällä, kiipeämällä, hiihtämällä tai skinnaamalla.

Vapaalaskua harrastetaan niin tavallisella alppihiihtotyylillä, telemarkilla kuin lumilaudallakin.

Kunnostamattomilla rinteillä liikuttaessa lumivyöryonnettomuuden riski on olemassa, joten vapaalaskun harrastajan tuleekin tuntea hyvin lumivyöryt sekä muut lumiturvallisuuteen liittyvät seikat. Myös suojavarusteilla voidaan parantaa laskijan turvallisuutta.

Vapaalaskua voidaan harrastaa tavallisilla lasketteluvarusteilla, mutta myös erityisesti vapaalaskuun soveltuvia varusteita on saatavilla. Merkittävimmät erot tavallisiin suksiin ovat niiden suurempi pituus ja leveys sekä mahdollisuus vapauttaa siteiden kantaosa siten, että siteen etuosasta muodostuu sarana ja ylöspäin nouseminen mahdollistuu. Hiihtämällä tapahtuvan nousemisen mahdollistavat pohjaan nousun ajaksi liimattavat nousukarvat, jotka estävät suksea luistamasta taaksepäin. Saman ilmiön havaitsee silittämällä eläintä vastakarvaan, alun perin nousukarvat olivatkin aitoa eläimen turkkia, mutta nykyään ne ovat pääasiassa teollisista materiaaleista valmistettuja.

Laskijan on syytä käyttää hiihtovälineiden lisäksi myös suojavarusteita. Suojavarusteista tärkein on tarkoitukseen sopiva oikean kokoinen kypärä. Polvisuojat suojaavat iskuilta ja pitäessään nivelen lämpimänä myös vähentävät trauma-alttiutta. Muita yleisesti käytettyjä suojavarusteita ovat selkäpanssari ja iskuilta suojaavat housut. Suojavarusteiksi voidaan myös laskea keliin sopivat suoja-asusteet, jotka suojaavat tarvittaessa tuulelta, vedeltä, lumelta, kylmältä jne.

Välttämättömiin lumivyörypelastusvälineisiin kuuluvat piippari (piipperi), sondi ja lapio. Jäätikkö- ja jyrkänneolosuhteet edellyttävät railopelastusvarusteita kuten ylle puettavat kiipeilyvaljaat, joita tarvitaan turvallista köyden kiinnittämistä varten, sekä erilaiset ankkuroivat välineet kuten jääruuvit, köysilenkit, ja muut ankkurointivarusteet. Hakku on vuoristovarustuksen perustyökalu.

Vapaalasku, kuten muutkin alppihiihdon lajit, on myös kilpailulaji. Vapaalaskukilpailuissa kilpailija saa vapaasti valita rinteeltä laskulinjansa ja suorituksen arviointi perustuu tuomarin/-ien arvioon valitun laskulinjan haasteellisuudesta sekä laskijan laskutaidoista. Laskun aikana voidaan tehdä erilaisia hyppyjä, pudotuksia tms. Kilpailuissa on suojavarusteiden käyttäminen pakollista (oltava ainakin kypärä ja selkäpanssari).

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Suomen Hiihtokeskusyhdistys
  • Matti Verkasalo: Vapaa lasku: tieto, taito, turvallisuus: sanoja, lauseita, lauselmia, faktoja, käsitteitä, fiktiota, valokuvia ja piirroksia, ajatuksia, ajatelmia, runoja!, lauluja!, iloa, surua, kertomuksia vapaalaskusta, vapaasta laskusta. Helsinki: Kustannus oy Vapaalasku, 2013. ISBN 978-952-92-7889-3 (sidottu)