Valko-sini-valkoinen lippu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valko-sini-valkoinen lippu

Valko-sini-valkoinen lippu (ven. Бело-сине-белый флаг, БСБ) on lippu, josta tuli sodanvastaisten mielenosoitusten symboli Venäjän hyökättyä Ukrainaan vuonna 2022. Lippu mainittiin ensimmäisen kerran Twitterissä 28. helmikuuta 2022, minkä jälkeen sen käyttö on yleistynyt Venäjän oppositiovoimien keskuudessa.

Aktivistien mukaan lippu on ennen kaikkea symboli ihmisten yhdistämisestä rauhan ja vapauden puolesta. Myös jatkuvuus Veliki Novgorodin lipun entisen version kanssa todettiin. Yksi Novgorodin tasavallan tärkeimmistä hallintoelimistä oli ”Novgorodin kamari”, joka rajoitti ruhtinaan valtaa, toisin kuin Vladimir-Suzdalin ruhtinaskunta.

Koon ja värin standardointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Väri Valkoinen Sininen
HTML #FFFFFF #088CE8
#0083D6 [1]
CMYK 0,0,0,0 100,41,5,0 [2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veliki Novgorodin kaupungin lippu vuosina 1994–2006

Ensimmäinen paikka, jossa valko-sini-valkoista lippua käytettiin, oli Novgorodin tasavallan virtuaalisen osavaltion ("Novgorodin tasavalta") verkkosivusto, joka ilmestyi vuonna 2006[3] (sivuston varhaisimmat sivut verkkoarkistossa ovat vuodelta 2010[3]). Lippu perustui silloiseen Veliki Novgorodin viralliseen lippuun.[4] Sivuston luojan, amerikkalaisen ohjelmoijan Martin Posthumusin, mukaan projekti oli esimerkki vaihtoehtoisesta historiasta, jossa Novgorodin tasavallan joukot voittivat Moskovan ruhtinaskunnan joukot Šelonin taistelussa.[5]

Ensimmäisen kerran lippua ehdotti vaihtoehdoksi Venäjän lipulle LiveJournalin käyttäjä Andrei Tšudinov 22. elokuuta 2019.

Sodanvastaisten mielenosoitusten yhteydessä se mainittiin ensimmäisen kerran Twitterissä 28. helmikuuta 2022, ja oppositio hyväksyi sen laajasti.[6] Sitä käytettiin sodanvastaisissa mielenosoituksissa Georgiassa[7], Saksassa,[8] Kyproksella ja Jekaterinburgissa Venäjällä.[9]

Aktivistien mukaan lippu symboloi taistelua rauhan ja ajatuksenvapauden puolesta.[10] Punainen, joka liittyy vereen ja Neuvostoliiton menneisyyteen, on korvattu rauhanomaisella valkoisella. Väriyhdistelmä muistuttaa myös vanhaa Veliki Novgorodin lippua muistona Novgorodin tasavallan perinteistä.

Joidenkin aktivistien mukaan tärkein ero Venäjän lipusta, punaisen raidan puute, on protestin symboli, koska se torjuu sodan kultin, sotilaallisen laajentumisen sekä näyttää uuden sivun Venäjän historiassa, jossa ei ole paikkaa autokratialle, militarismille, väkivallalle ja verelle. Heidän mukaansa lipun ulkonäkö sai inspiraationsa Veliki Novgorodin valtiokauden symboleista, joka aktivistien mukaan oli Novgorodin tasavallan keskus ja on Venäjän historian ainoa haastaja todellisen demokratian titteliin. Itse värit kuvaavat joidenkin aktivistien mukaan rauhaa, puhtautta, varovaisuutta (valkoinen) sekä totuutta ja oikeudenmukaisuutta (sininen).

Venäjän federaation valtion lippu vuosina 1991–1993

Keskimmäinen sininen raita on väriltään lähellä Venäjän lippua, jota käytettiin vuosina 1991–1993.

Vapaan Venäjän legioona, joka taistelee Ukrainan puolella venäläisiä vastaan, käyttää valko-sini-valkoista lippua tunnuksenaan.[11]

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samanlaisia lippuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]