Vain enkeleillä on siivet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vain enkeleillä on siivet
Only Angels Have Wings
Ohjaaja Howard Hawks
Käsikirjoittaja Howard Hawks (tarina)
Jules Furthman
Tuottaja Howard Hawks
Säveltäjä Dimitri Tiomkin
Kuvaaja Joseph Walker
Paul Mantz ilmakuvaus
Leikkaaja Viola Lawrence
Tuotantosuunnittelija Lionel Banks
Pääosat Cary Grant
Jean Arthur
Rita Hayworth
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures Corporation
Levittäjä Columbia Pictures
Netflix
Ensi-ilta 1939 Yhdysvallat
1940 Suomi
Kesto 117 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Vain enkeleillä on siivet (Only Angels Have Wings) on Howard Hawksin ohjaama ja tuottama yhdysvaltalainen elokuva vuodelta 1939.

Rita Hayworthilla oli elokuvassa ensimmäinen merkittävä rooli.[1] Richard Barthelmessin kasvonpiirteistä tuli epäonnistuneen kauneusleikkauksen jälkeen rujot. Howard Hawks hyödynsi niitä tässä elokuvassa.[2]

Elokuvan käsikirjoitus perustuu Hawksin kertomukseen. Se on tyypillinen Hawksin machoelokuva, joskin jäänyt vähälle huomiolle.[3]

Jean Arthurin roolihahmo Bonnie Lee.

The New York Timesin kriitikot valitsivat elokuvan vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta maailmassa.[4]

Geoff Carter (Cary Grant) on lentäjä ja pienen Barranca Airwaysin johtaja. Lentoyhtiö kuljettaa postia kuvitteellisesta Barrancan kaupungista Etelä-Amerikasta. Ravintolapianisti Bonnie Lee (Jean Arthur), saapuu eräänä päivänä ja rakastuu Carteriin. Hän jää Barrancaan vaikka Carter varoittaa vuoristolentojen vaarallisuudesta. Koneet ovat vanhoja ja huonokuntoisia, ja sattuu onnettomuuksia.

Eräänä päivänä joukkoon liittyy uusi lentäjä, Bat MacPherson, jolla on runsaasti kokemusta tällaisilla vanhoilla koneilla lentämisestä. Hän tuo mukanaan kauniin vaimonsa Judyn (Rita Hayworth).

Nopeasti paljastuu että hän onkin lentäjä, joka on onnettomuuden tapahtuessa pelastautunut laskuvarjolla, mutta jättänyt apuohjaajan koneeseen ja tämä oli kuollut.

Ja todellista kohtalon ivaa on, että tällä uudella kentällä on kyseisen menehtyneen lentäjän veli "Kid" Dabb (Thomas Mitchell) .

Carter pitää miehet erossa - ja kaiken huipuksi osoittautuu että Kid on sokeutumassa eikä enää pysty toimimaan lentäjänä.

Monimutkaisen kehityksen kautta Bat ja Kid lähtevät lentämään uudella kolmemoottorisella Fordilla riskialtista korkeata reittiä yli vuoriston - mutta eräässä solassa he törmäävät korppikotkan kanssa.

Kone syttyy palamaan ja Kid jää loukkuun; häntä ei saa ilmassa irti. Hän käskee Batin hypätä - mutta tämä kieltäytyy: nyt paljastuu että näin oli Kidin veli kuollut: kone törmäsi lintuun ja apuohjaaja jäi loukkuun. Tuli levisi ja apuohjaaja pakotti aseellaan ohjaajan hyppäämään.

Tilannetta ei muiden lentäjien kaunan vuoksi haluttukaan uskoa ...

Bat saa koneen lopulta osin onnella kentälle, jossa palo sammutetaan ja Kid irrotetaan; hän antaa kuitenkin anteeksi Batille sen mitä tämä oli joutunut kerran tekemään...

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Cary Grant  Geoff Carter  
 Jean Arthur  Bonnie Lee  
 Richard Barthelmess  Bat MacPherson  
 Rita Hayworth  Judy MacPherson  
 Thomas Mitchell  "Kid" Dabb  
 Allyn Joslyn  Les Peters  
 Sig Ruman  John "Dutchy" Van Ruyter  
 Victor Kilian  "Sparks" Reynolds  
 John Carroll  "Gent" Shelton  
 Don Barry  "Tex" Gordon  
 Noah Beery, Jr.  Joe Souther  
 Pat Flaherty  Mike  
 Pedro Regas  Pancho  
  1. Mark Frankel: Articles: Only Angels Have Wings (1939) Turner Classic Movies. Viitattu 13.6.2015. (englanniksi)
  2. Richard Barthelmess Classic Movie Guide. TCM. Viitattu 13.6.2015. (englanniksi)
  3. Only Angels Have Wings, Review Allmovie. Viitattu 13.6.2015. (englanniksi)
  4. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 13.7.2016.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.